Burak'tan muhteşem ortalama

3 Temmuz 2011 sabahı başlayan fırtına, Türkiye Süper Ligi’ni yerlerde süründürüyor. “Temiz Kramponlar” operasyonu, bütün dengeleri alt üst etti. Türk futbolu büyük yara aldı. 1987-88’den bu yana uygulanan 3 puanlı sistemde, en düşük gol ortalamalarının ya

Burak'tan muhteşem ortalama

3 Temmuz 2011 sabahı başlayan fırtına, Türkiye Süper Ligi’ni yerlerde süründürüyor. “Temiz Kramponlar” operasyonu, bütün dengeleri alt üst etti. Türk futbolu büyük yara aldı. 1987-88’den bu yana uygulanan 3 puanlı sistemde, en düşük gol ortalamalarının yaşandığı dönemi geride bıraktık. Avrupa’nın üst düzey 15 ligi arasında en az gol, Spor Toto Süper Lig’de atıldı. Liderimiz gol fakiri.

3 Temmuz sabahı, Türk futbolunu sarsan bir operasyonun haberiyle uyandık. Başta F.Bahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere şike soruşturması kapsamında peş peşe tutuklamalar gerçekleşti. Ardından bu isimler tek tek tutuklandı. 

“Temiz Kramponlar” adı verilen operasyonla Türk futbolunun eskisi gibi olmayacağını devam eden süreçle hep birlikte gördük. Bu operasyonun, ligimize etkisi kısa sürede son derece olumsuz yansıdı. 2 milyar 64 milyon TL'lik değeriyle Avrupa'nın en değerli 7. ligi olan Spor Toto Süper Ligi, amiyane tabiriyle yerlerde sürünüyor. Bunu biz değil, Castrol analizleri ışığında ortaya çıkan rakamlar söylüyor. İşte ligimizin içerisine düştüğü durum...

Üst düzey 15 Avrupa Ligi'nin en kısırıyız

Spor Toto Süper Lig'de bu sezon geride kalan 12 haftada 108 maçta fileler 255 kez havalandı. Maç başına 2.361 gol ortalaması yakalayan ligimiz, Avrupa'nın önde gelen 15 ligi içerisinde en düşük gol ortalamasına ulaşan lig oldu.  İtalya Serie A, bu sezon 119 maçta 285 gol ile (ortalama 2,395)  ligimize en yakın ortalamaya sahip lig olurken, Hollanda ligi 3,240 ortalama ile en çok gol olan lig oldu.

Emenike ve Niang kaçınca...

Şike soruşturmasından en çok etkilinen kulüp olan F.Bahçe, yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen ligimizin lideri. Bu süreçte Niang ve Emenike gibi iki etkili golcüsü ile Lugano ve Santos gibi gol yollarında becerikli iki savunmacısını kaybeden sarı lacivertliler, 16 golle bu 15 lig lideri içinde en az gol atan takım oldu. F.Bahçe ayrıca son 22 yılın 12.haftayı en az puanla geçen lideri oldu.

3 puanlı sistemin en düşüğü

1987-88 sezonunda beri 3 puanlı sistemin uygulandığı ligimizde geride kalan 12 haftada yaşanan gol ortalaması düşündürücü.  Çünkü 108 maçta 255 gol ile maç başına 2,36 gol ortalaması yakalandı ve 3 puanlı sistemin uygulandığı son 25 yılın en kötü ortalamasına ulaşıldı.

Sahne Burak'a kaldı

Operasyon başlayınca lejyonerler kaçtı, boşluklarını bir yerli futbolcu ile doldurduk.

Geçen sezon ilk 12 maçta 8 gol atan Emenike Rusya'nın, 10 maçta 7 gol atan Bobo Brezilya'nın, 9 maçta fileleri 7 kez havalandıran Niang ise Katar'ın yolunu tuttu.

Şike soruşturmasıyla başlayan sürecin olumsuz etkilerinden biri de golcüler üzerinde yaşandı. Geçtiğimiz sezonun ilk 12 haftasında ön plana çıkan 5 golcüden 3'ü ülkemizden ayrılırken, 2'si verimsizleşti.

K.Karabükspor forması altında ilk 12 haftada 8 gol kaydeden Emenike, lig bitimi F.Bahçe'ye transfer oldu. Nijeryalı futbolcu, şike soruşturması kapsamında gözaltına alınmasından etkilenerek Rusya'ya yelken açtı.

Alex'in performansı düştü

Emenike'yi Beşiktaş'tan ayrılıp ülkesi Brezilya'nın yolunu tutan Bobo 10 maçta 7 golle izliyordu. Manisasporlu Jashua Simpson, hala takımında. Ancak geçen sezon 7 gol atmıştı, bu kez 1 golde kaldı. Fenerbahçe'yi bırakıp Katar'a transfer olan Niang 9 maçta fileleri 7 kez havalandırmıştı. Geçen sezonun gol kralı Alex'in ise F.Bahçe forması altında 11 maçta 6 golü vardı. Sambacı bu sezon ise 4 gol atabildi. Geçen sezonun 12. haftasında 30 golü bulunan F.Bahçe, bu sezon lider olmasına rağmen 16 gole düştü. Kuşkusuz bu düşüşte Niang'ın gidişinin, Alex'in form düşüklüğünün payı var.

Maç başına 1.2 ortalama tutturdu

Yabancı golcüleri kaçırdık... Ya bu sezon tablo nasıl şekillendi? Emenike, Niang ve Bobo'nun boşluğunu dolduran yabancı bir golcü çıkmadı. Buna karşılık Trabzonspor'un milli golcüsü Burak Yılmaz, bir yıldız gibi parladı. Bordo mavili forma altında bu sezon oynadığı 10 lig maçında 12 kez fileleri havalandıran Burak, maç başına 1.2 gibi müthiş bir ortalama tutturdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor