Beşiktaş'ta Demirören rüzgarı sürüyor

 Beşiktaş'taki 8 yıllık Yıldırım Demirören dönemine ait mali inceleme süredursun söz konusu yıllarda siyah-beyazlılarda yaşanan sözleşme skandalları birden fazla. Hatalı veya verimsiz transferler, boşa giden menajer paraları kulübün aldığı para cezaları b

Beşiktaş'ta Demirören rüzgarı sürüyor

 

Beşiktaş'taki 8 yıllık Yıldırım Demirören dönemine ait mali inceleme süredursun söz konusu yıllarda siyah-beyazlılarda yaşanan sözleşme skandalları birden fazla. Hatalı veya verimsiz transferler, boşa giden menajer paraları kulübün aldığı para cezaları bir yana Demirören döneminde hatalı sözleşme fesihleri nedeniyle kulübün uğradığı zarar rekor seviyede.
 
İLK DARBE DEL BOSQUE
 
Bunların ilki Yıldırım Demirören'in, "En büyük pişmanlığım" itirafına konu olan Vicente Del Bosque'nin sözleşmesinin feshi. Halen İspanya Milli Takımı Teknik Direktörlüğü yapan tecrübeli çalıştırıcının sözleşmesi tek taraflı fesheden Demirören ve kurmayları yüzünden Beşiktaş 8 milyon euro tazminat ödemişti.
 
AKTİF REKLAM YAKTI
 
Siyah-beyazlıların hezimet yaşadığı bir diğer sözleşme ise Aktif Reklam ile. Stat içi ve çevresindeki reklam panolarını kapsayan anlaşmayı tek taraflı olarak fesheden Demirören yönetimi, uzun süren cezayı kaybetmiş ortaya çıkan tazminatları ile birlikte yaklaşık 8 milyon dolarlık tazminat yine Fikret Orman yönetimine kalmıştı.
 
Beşiktaş'ı yıkan son darbe ise Ferrari'den geldi. İtalyan futbolcu faiziyle ve menajerlik giderleri ile birlikte 8 milyon euroyu aşan bir bedel ödetecek Orman yönetimine. Yani Yıldırım Demirören ve kurmaylarının sadece haksız fesihlerden kulübe zararı sadece yukarıdaki üç kalemde bile 52 milyon 200 bin TL civarında. Bir de cezanın kıyısından dönen davalar var...
 
BİR TEK TİGANA'YI KAZANDI
 
Teknik direktör Tigana ile de sözleşme feshi konusunda anlaşmazlık yaşayan Beşiktaş, Fransız teknik adamın CAS'a açtığı 2.3 milyon euroluk cezayı davayı kazanmıştı. Matias Delgado ile de sözleşme feshi konusunda ilk başlarda sorun yaşayan siyah-beyazlılar Arjantinli yıldıza 2.5 milyon euroyu bulan alacakları karşılığı bonservisini verip cezadan kurtulmuştu.
 
BU İŞİN DAHA MENDES'İ VAR
 
Mali sıkıntı yaşayan, Ferrari kriziyle sarsılan Beşiktaş'ın 'Q7 ve Çetesi'ni getiren Portekizli menajerle de büyük problem yaşaması bekleniyor.
 
Kara Kartal'da dertler bitmiyor. Mateo Ferrari'ye 7.8 milyon euro ödemek zorunda kalan Beşiktaş'ı gelecekte daha büyük sıkıntılar bekliyor. Yıldırım Demirören döneminde siyah-beyazlılar ile yakın ilişki içine giren Almeida, Simao, Fernandes, Quaresma gibi yıldızları Beşiktaş'a getiren Jorge Mendes ile de benzer problemler yaşayabilir. Cristiano Ronaldo ve Jose Mourinho gibi isimlerin de menajerliğini yapan Mendes'in Beşiktaş'a getirdiği futbolculardan alacağı ücret toplam 39 milyon euroyu buluyor. Bu da normal menajerlik anlaşmaları standartında Beşiktaş'ın yüzde 10 üzerinden 390 milyon euroluk transfer yapması anlamına geliyor. Ancak böyle bir durum sözkonusu değil. Portekizli menajerin, yaklaşık 100 milyon euroyu bulan transferlerden standartın çok üzerinde olan 39 milyon euroluk kazanç elde ettiği öne sürülüyor.
 
TAZMİNAT GELİYORUM DEDİ
 
Şike soruşturmasının başladığı gün Türkiye'yi terk eden Matteo Ferrari davası, hatırlayanlara 'bile bile lades' dedirtiyor. İki sezon önce İnönü'de oynanan maçta Fenerbahçeli Lugano'ya dirsek atarak penaltıya yol açan ve önde olan takımının derbiyi kaybetmesinde büyük payı bulunan Ferrari, yönetimce kadro dışı bırakılıp A2 takmına gönderilmişti. Ancak sözleşmesinde, "Beşiktaş'ta sadece A takımda oynar" maddesi bulunan Ferrari, bu maddeden yola çıkarak işi CAS'a taşımıştı.
 
YARISINI ÖDEYECEKLERDİ
 
Beşiktaş 5 ay önce daha CAS davası devam ederken Matteo Ferrari'nin avukatı ve menajeri ile görüşüp 4 milyon 180 bin Euro karşılığında anlaştığı ortaya çıktı. Davanın kaybedileceğinin farkına varan siyah-beyazlı yetkililer 4 milyon euroluk bedel için bir ödeme planı sundu ancak ücreti peşin isteyen ve taksiti reddeden Ferrari cephesi bu planı kabul etmeyince anlaşma yattı. Eğer o gün anlaşma sağlansaydı siyah-beyazlılar bu rakamın yarısını ödeyip kurtulacaktı.
 
MENAJERİ İCRAYA VERDİ
 
Ferrari'nin şok maliyetiyle sarsılan Beşiktaş bir de oyuncunun menajeri ile icralık oldu. İtalyan futbolcunun temsilcisi Gianni Corci, 1 milyon 700 bin liralık komisyonunu alamadığı gerekçesiyle hukuki işlem başlattı.
 
ÇEBİ: KALBİM SIKIŞIYORDU
 
Ferrari'ye ödenecek ücret için bile kaynak bulmakta zorlanan siyah-beyazlı yönetimin futbolcu alacaklarını bir kenarı bırakan Mendes'in neredeyse yıldız bir oyuncu transferini bulan ücretini ödemesi pek mümkün gözükmüyor. Beşiktaş İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi geçtiğimiz haziran ayı içerisinde Jorge Mendes ile ilgili olarak, "Kendisine bugüne kadar tam 18 milyon euro ödenmiş. İsmini duyunca kalbim sıkışıyor" açıklamasını yapmıştı. Çebi'nin açıklamalarından da Beşiktaş'ın Mendes'e ödemesi gereken paranın daha yarısını vermediği ortaya çıkıyor.
 
BORÇ ÇOK KAYNAK YOK!
 
CAS'IN Ferrari'ye ödenmek üzere Beşiktaş'a kestiği faturanın belgesi dün kulübe ulaştı. Yasalar gereği belgenin kulübe geldikten sonra borçlar 30 gün içinde ödenmeli. Eğer borçlar 31. günde de (16 Kasım) ödenmezse kulübe bir ihtarname çekiliyor ve "Borcunuzu iki gün içinde ödemezseniz puan silme cezası ile karşılaşabilirsiniz" uyarısında bulunuluyor. Kalan sürede para yatırılmazsa disiplin yönetmelikleri devreye giriyor.
 
YÖNETİCİLER KARŞILAYACAK
 
Yani geri sayım başladı ancak Beşiktaş'ın söz konusu 8 milyon euroyu nasıl ödeyeceği hala belirsiz. Fikret Orman döneminde başlatılan 'Feda' kampanyasının kulübe toplam getirisi bile 2 milyon euroyu bulmuyor. Kira, gişe gelirleri ve yayın gelirlerinden kasasına tek kuruş para koyamayın Beşiktaş yine yöneticilerin cebine bakacak gibi gözüküyor.
 
8.1 MİLYON EURO ÖDENECEK
 
Beşiktaş Hukuk Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, kulüp resmi internet sitesine yaptığı açıklama ile Ferrari'ye ödenecek toplam rakamı açıkladı. İtalyan futbolcunun 3 Ağustos 2011'de CAS'a yaptığı açıklamanın kısmen kabul edildiğini belirten Levent Erdoğan, "16 Ekim 2012 tarihli karara göre; kulübümüz Ferrari'ye 7.5 milyon Euro ödeyecektir. Yasal faizler ve ek masraflarla söz konusu dava için şirketimizin mali tablolarında 8 milyon 157 bin 337 euro karşılık ayrılmıştır. Bu rakam KAP'a da bildirildi.
 
FERRARİ'YE BÜYÜK İKRAMİYE
 
Kanada ekibi Montreal Impact'te kariyerinin son günlerini sbtresten (!) uzak geçiren Matteo Ferrari, Beşiktaş'tan alacağı rekor tazminatla bir anda büyük ikramiyeye kondu. Kariyeri boyunca İnter, Genoa, Lecce, Bari, Parma, Roma ve Everton kulüplerinde forma giyen 33 yaşındaki İtalyan futbolcu için şimdeye dek 5 milyon 600 bin euro bonservis bedeli ödendi ki bunun 4.5 milyon eurosu da Beşiktaş'ın cebinden çıktı. Yani Ferrari, tüm kariyeri boyunca kendisi için harcanan paranın daha fazlasını bir davada kazandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor