Bakan'dan Trabzonspor - FB açıklaması!

"Yaşanan olaylar Trabzon'a mal edilemez"

Bakan'dan Trabzonspor - FB açıklaması!
 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında yaşanan gerilim hakkında açıklamalarda bulundu. Özellikle Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta'nın gerilimi düşürmek adına çok çaba harcadığını söyleyen Bakan Kılıç ayrıca Trabzon'da yaşanan olayların asla şehre mal edilemeyeceğini kaydetti.

 Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yapılan ve yaklaşık 5 yıl aradan sonra rakip takım taraftarlarının da alındığı derbi maçın güzel bir başlangıç olduğunu söyledi.

AA Editör Masası'na konuk olan bakan Kılıç, Vodafone Arena'da oynanan ve 5 yıl aradan sonra deplasman takım taraftarının da alındığı derbi maçın örnek olmasını ümit ettiğini kaydederek, "Derbi maç 5 yıl aradan sonra önemliydi. Bu bir ilk oldu ve ümit ediyorum bütün derbilerde uygulanabilecek duruma gelecektir. Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki maçta futbolcuları da tebrik etmek istiyorum. Sahada tabii ki gerginlik olacak, ortada bir mücadele ve ciddi anlamda emek var. Ara sıra ateşlenmeler oldu ama genel anlamda tribünlere örnek olacak hareketlerde bulundular. Sert bazı müdahalelerden sonra bile ne müdahaleye maruz kalan ne de müdahaleyi yapan işi uzatmadı. İnşallah bundan sonra da böyle devam eder." diye konuştu.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Bakan Kılıç, derbilerin tadının iki takım seyircisiyle çıktığını aktararak, "Her maçta olduğu gibi burada da güvenlik önlemlerimizi sonuna kadar alıyoruz. İnşallah bunu kullanmak zorunda kalmayalım. Emniyetin aldığı tedbirler ile bizim aldığımız önlemler var. Derbi, iyi ve güzel bir başlangıç oldu. Kulüp başkanlarına da teşekkür ediyorum. Onlar da birbirleriyle en iyi şekilde diyalog içinde oldular. Birbirlerine karşı son derece saygılı ve olması gerektiği gibi davrandılar. Galatasaray taraftarı, Beşiktaş Kulübü tarafından ağırlandı. Şimdi sıra, Galatasaray'ın Beşiktaş taraftarlarını ağırlamasında." ifadelerini kullandı.

- "Holiganlara ve vandallara fırsat vermemek gerekiyor"

Bakan Akif Çağatay Kılıç, futbol maçlarında olay çıkaran holigan ve vandallara fırsat vermemeleri gerektiğini dile getirdi.

Futbolun tüm paydaşlarının olayların önlenmesine katkı vermesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Burada yöneticilere çok büyük sorumluluk düşüyor. Her an bir şey söylemek, sert konuşmak, gergin sözler dile getirmek yanlış. Zaman zaman bazı açıklamalar olacaktır ama tadını kaçırmamak ve seyirciye örnek olmak lazım. Holiganlara ve vandallara fırsat vermemek gerekiyor. Statlarımızda ve sokakta sorun çıkaranların, seyirci ve taraftar olduğunu düşünmüyorum. Bunlar holiganlar. Maç öncesi ve sonrası olay çıkaranlar taraftar değil." değerlendirmesinde bulundu.

Holigan ve vandalları spordan ayıklayacaklarını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Meşaleler dünyanın her yerinde yasak. Bundan kaçacağını düşünen varsa kaçamaz. Artık bunların tespiti çok kolay yapılıyor. Kanundaki cezası belli. Bu cezayı alacak. Taraftar grupları da içlerine girmeye çalışan bu kişilerle aralarındaki ilişkiyi kesmek zorunda. Biz bunların üstüne gidiyoruz. Bu vandalları ve holiganları ayıklayacağız. Bıçak, sopa, zincirin ne işi var spor müsabakasında. Gelmeyin kardeşim spor müsabakasına. Bunu yapanların ciddi anlamda farklı yerlere gidip, tedavi görmesi gerekiyor. Ne demek eline döner bıçağı alarak maça gelmek."

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, kulüp başkanları ve yöneticilerine önemli sorumlulukları yüklendiğini aktararak, "Kulüp başkanları, artık bu işin farkında. Basketbolda da bunun aşılması gerekiyor. Güvenlikle alakalı yapılacak çalışmada hiç müsamahamız olmayacak. Bunun takipçisi olacağız. Kimse, sorumluluğu başka yere atmaya kalkmasın. Bütün sorumluluk, camiaları yönlendirmesi gereken kulüplerin başkan ve yönetimlerindedir. Onlar, tansiyon yükseltecek açıklamaları yapmayacak, birlik ve beraberlik mesajları verecekler. Başkanların yaklaşımları pozitif. İnşallah geleceğe dönük olarak da bu şekilde devam edecek." şeklinde konuştu.

- "Yaşananlardan herkes ders çıkardı"

Akif Çağatay Kılıç, Trabzonspor ile Fenerbahçe taraftarları arasında bulunan gerilimle ilgili, "Geçen sezon ve öncesinde yaşananlardan herkes ders çıkardı. Bununla alakalı olarak da her iki kulübün başkanı ve yönetimlerinin büyük çabaları var." dedi.

İki takım taraftarları arasındaki gerilimden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) faydalanmaya çalıştığını açıklayan bakan Kılıç, şunları kaydetti:

"Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında geçmiş yıllarda yaşanan ve her iki camiayı da yoğun şekilde meşgul eden, zaman zaman yoran, farklı unsurlar tarafından alevlendirilmeye çalışılan, Türkiye'de FETÖ'nün kendisine alan olarak gördüğü ve kaşımaya çalıştığı durumla karşı karşıya kalındı. Gerçekten Trabzonspor'un yeni başkanı Muharrem Bey, tansiyonu düşürücü bir çaba içinde oldu. Fenerbahçe Kulübü de Aziz Yıldırım başkanlığında farklı bir yaklaşımda bulunacaktır. Geçen sezon yaşadığımız çok üzücü bir olay var. Onun üzerine çalışmalar devam ediyor. Kimsenin asla kabul etmediği, Trabzon'a asla mal edilmemesi gereken bir olay. Çünkü Trabzon, misafirperver bir şehirdir. Tüm takımlarımızın sportif anlamda korktukları bir deplasman. Bu sezon daha farklı bir noktaya getirebileceğimize inanıyorum."

Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişiminde çok büyük bir badire atlattığını ve kimsenin 15 Temmuz öncesindeki gibi davranma lüksü olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"15 Temmuz, dünyaya demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları dersi verdiğimiz bir gece oldu. Trabzon'da da çok büyük bir dik duruş sergilendi. İstanbul'da da aynı şekilde. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Hiçbirimizin 15 Temmuz öncesi gibi davranma lüksü yok. En başta benim' dedi. 15 Temmuz öncesindeki konularla ilgili daha dikkatli olmamız gerektiği düşüncesindeyim. Millet olarak çok büyük birlik ve beraberlik gösterdik, bir destan yazdık. Bu destanın devamını sahalarda, statlarda yazmaya devam edelim. Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin bu noktada iyi bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Ümitliyim. Hem Trabzonspor hem de Fenerbahçe yönetiminin gerekli adımları atacağı konusunda güveniyorum. Bursaspor ve Beşiktaş rekabetinde de aynı şekilde. Onların da anlamsız husumeti kenara bırakmaları gerekiyor. İnşallah daha iyi bir sezon yaşayacağız. Trabzon ve Bursa'daki maçlarda olmak ve atmosfere olumlu katkıda bulunmak istiyorum."

- TFF 1. Lig'in yayın sorunu

TFF 1. Lig'in televizyonda yayınlanmasıyla ilgili sorunu çözmeye çalıştıklarını aktaran Akif Çağatay Kılıç, "Bunlar hukuki yorumlara açık olan şeyler. Çözmeye çalışıyoruz ama her iki tarafın da biraz fedakarlık yapması gerekiyor." dedi.

Bakan Kılıç, taraftarların maçlara ilgi göstermediğinin hatırlatılması üzerine, "Seyirci güzel maça ve iyi futbola gelir. Elektronik bilete geçtiğimiz ilk sezon doğal olarak bir düşüş yaşandı. Bugünkü rakamlarda 2 milyonun üstünde elektronik bilet satılmış. Federasyon ile bunu konuştuk. Seyir zevkini artıracak önlemlerin alınması gerekiyor. Bunlara önem vermemiz gerekiyor. Takımlarımızın taraftarlarıyla daha yakın iletişimde olması da katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

FIFA ve UEFA'nın Türk kulüplerine çeşitli cezalar verdiğini ve futbolda altyapıya önem vermenin gerekliliğine değinen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Samsunspor'un şu anda bir transfer yasağı var. Bu bize, öz kaynağa dönmenin ve altyapıdan futbolcu yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Bununla ilgili tüm kulüplerimize olduğu gibi Samsunspor'la da görüşmemiz oldu. Erkurt başkana da telkinlerimiz oldu. Altyapıdan futbolcu yetiştirirseniz, maliyetlerinizi ciddi anlamda düşürürsünüz. Bir iki önemli transfer yapıp, geri kalanı altyapıdan getirdiğiniz zaman mali kriterlerle ilgili sorun yaşamıyorsunuz. Sorumlu olan kişi, sorumluluk bilinciyle hareket ederse, mali kriterlerle ilgili sıkıntıya girmiyorsunuz. Doğru yönetmez ve elinizdeki imkanları çarçur ederseniz, bu sıkıntılara girme durumunuz oluyor. Kulüplerle ilgili olan yasada, federasyonla kulüplerin arasındaki çalışmanın da belli olgunluğa gelmesi gerekiyor. Yasama çalışmasıyla ilgili kendi tasarımızı hazırladık. Bu noktada neden beklediğimiz konusunda eleştiriliyoruz ama hem federasyona hem de kulüplere görev düşüyor. Hukukçuların farklı görüşlere sahip olduğu bazı konular var. Onları gidermeye çalışıyoruz. Yeni yasama döneminde federasyonla yakın çalışma içinde olacağız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler