Aziz Yıldırım %65.9 şikeci çıktı!

Halkın nabzını tutan Konsensus 1500 kişiye sordu: “Türkiye’nin en büyük sorunu ne?’’ Ankete katılan her 10 kişiden 9’u “PKK’’ yanıtını verdi. Şike soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın suçlu olduğunu düşünenlerin oran

Aziz Yıldırım %65.9 şikeci çıktı!

Halkın nabzını tutan Konsensus 1500 kişiye sordu: “Türkiye’nin en büyük sorunu ne?’’ Ankete katılan her 10 kişiden 9’u “PKK’’ yanıtını verdi. Şike soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın suçlu olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 65.9 çıktı

KONSENSUS’un yaptığı ‘’Türkiye Gündemi-Eylül 2011- PKK Terörü’’ başlıklı araştırmanın sonuçlarını yayınlamaya devam ediyoruz. Konsensus bu çalışma için 10-22 Eylül tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel, hem de kırsal kesimlerinden seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip, 18 yaş üstü 737’si erkek, 763’ü kadın, toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. Konsensus, araştırmaya katılanlara Türkiye’nin en önemli sorunlarının neler olduğundan, şike soruşturmasına; Aziz Yıldırım’ın suçlu olup olmadığından, en ünlü belediye başkanlarının kimler olduğuna kadar birçok soru yöneltti, gündemi meşgul eden konuları mercek altın aldı.

TÜRKİYEN’İN SORUNLARINI AKPARTI ÇÖZER

ARAŞTIRMANIN sonuçlarına göre PKK/Güneydoğu, işsizlik, enflasyon/hayat pahalılığı, eğitim, gelir dağılımındaki eşitsizlik, toplumsal ahlak, asayiş/güvenlik, rüşvet ve yolsuzluk, sosyal güvenlik/sağlık, demokrasi/fikir özgürlüğü, dinin korunması sorunlarını AK Parti çözebilir. Sadece laikliğin korunması konusunda CHP, AK Parti’nin önünde. Ankete katılanlar belediye hizmetleri, çevre ve bürokrasi sorununu ise hiçbir partinin çözebileceğine inanmıyor. İlginç bir sonuç da ‘Dinin Korunması’ başlığı altında ortaya çıktı. Ankete katılan 1500 kişi de dinin korunması konusunda adres olarak AK Parti’yi gösterdi.

AZİZ YILDIRIM 65,9 ŞİKECİ

3 Temmuz’da başlayan şike soruşturması aylardır ülke gündemini meşgul ediyor. Şike tartışmalarında ön plana çıkan konuların başında ise Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın tutuklanması geliyor. Konsensus, herkesin merak ettiği soruyu sordu: “Aziz Yıldırım’ın suçlu mu yoksa suçsuz mu olduğuna inanıyorsunuz?’’ Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 65.9 “Suçlu olduğuna inanıyorum’’ dedi.

ÇÖZÜM BEKLEYEN İLK SORUN PKK

ANKETE katılanlara yöneltilen en dikkat çekici soruların başında “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?’’ geliyordu. Ankete katılan her 10 kişiden 9’u “Türkiye’nin en büyük sorunu PKK’’ yanıtını verdi. Eylül ayında yüzde 89.6 ile zirveye oturan PKK/Güneydoğu sorunu 12 Haziran seçimleri öncesi yapılan son ankette yüzde 56.5 ile ikinci sırada yer alıyordu. Konsensus’un yaptığı anketlerde ise PKK/Güneydoğu sorunu bugüne kadar en yüksek orana, yüzde 81.4 ile 2010 Haziran’ında ulaşmıştı. 2011 Şubat’ında yayınlanan ankette ise PKK/Güneydoğu sorunu yüzde 34.5’e gerilemişti.

TRABZONSPOR KARARI DOĞRU

ŞİKE soruşturması kapsamında en çok tartışma yaratan uygulamalardan biri de UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ne Fenerbahçe yerine Trabzonspor’u almasıydı. Konsensus, ankete katılanlara, “Şampiyonlar Ligi’ne Trabzonspor’un alınması doğrumu?’’ diye sordu. Yüzde 57.4 “Doğru’’ yanıtını verdi.

İŞSSIZLİK DÜŞTÜ

Ankete katılanlara göre Türkiye’nin en önemli ikinci sorunu, yüzde 51.7 ile aylardır zirvede yer alan işsizlik oldu. 12 Haziran’dan önceki son ankette “Türkiye’nin en büyük sorunu işssizlik’’ diyenlerin oranı yüzde 83.6’ydı. Böylece, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre düşen işsizlik oranları ankete de yansımış oldu. Üçüncü sırada ise yüzde 28.4 ile Enflasyon/Hayat pahalılığı yer aldı.

TÜRBAN ARTIK SORUN DEĞİL

Konsensus’un araştırmasındaki en ilgi çekici sonuçlardan biri de Başörtüsü/Türban ile ilgiliydi. Türban, yüzde 1.4 ile Türkiye’nin ilk 10 sorunu içinde yer almadı. Türban sorunu 2010 yılı Ekim ayı anketinde yüzde 29.8 ile en yüksek değere ulaşmıştı.

EN TANINAN VE SEVİLEN BELEDİYE BAŞKANI SARIGÜL

Türkiye’nin en fazla tanınan belediye başkanları kimler? Konsensus, bu soruyu ankete katılanlara sordu. İlk sırayı yüzde 34.8 ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül aldı. İkinci sırada yüzde 34.5 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bulunurken, üçüncü sırayı yüzde 31.6 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek aldı.

 TFF ŞİKE SÜRECİNİ KÖTÜ YÖNETTİ

Peki şike sürecini Türkiye Futbol Federasyonu nasıl yönetti? “İyi’’ diyenlerin oranı yüzde 28.3 çıkarken, “Kötü’’ cevabını verenler yüzde 24’te kaldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor