Avrupa'nın en büyüğü Barça!

Kendi liglerinde şampiyonluk sevinci yaşayan iki dev; Barcelona ile Manchester United, Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaştı, Messi'nin rekora ortak olduğu maçta coşan Barça 4. kez mutlu sona ulaştı..BARCELONA: 3 - MANCHESTER UNITED: 1 Stat Wembley Hakem 

Avrupa'nın en büyüğü Barça!

Kendi liglerinde şampiyonluk sevinci yaşayan iki dev; Barcelona ile Manchester United, Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaştı, Messi'nin rekora ortak olduğu maçta coşan Barça 4. kez mutlu sona ulaştı..

BARCELONA: 3 - MANCHESTER UNITED: 1 

Stat 
Wembley 

Hakem 
Viktor Kassai (Macaristan) 

Barcelona 
Valdes; Abidal, Mascherano, Pique, Alves (Dk. 88 Puyol); Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro (Dk. 90+2 Afellay), Villa (Dk. 86 Keita), Messi 

Manchester United 
Van der Sar; Fabio (Dk. 69 Nani), Ferdinand, Vidic, Evra; Valencia, Carrick (Dk. 77 Scholes), Giggs, Park; Rooney, Hernandez 

Gol 
Dk. 27 Pedro, Dk. 54 Messi, Dk. 69 Villa (Barcelona), Dk. 34 Rooney (Manchester United) 

Sarı kart 
Dk. 59 Alves, Dk. 85 Valdes (Barcelona), Dk. 61 Carrick, Dk. 80 Valencia (Manchester United) 

Kırmızı kart 
Yok 

La Liga şampiyonu Barcelona ile Premier League şampiyonu Manchester United kozlarını Şampiyonlar Ligi finalinde paylaştı. 

AVRUPA KUPALARI'NDA 3. FİNAL 
İlk olarak 15 Mayıs 1991'de Hollanda'nın Rotterdam kentinde Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda karşılaşan iki ekipten Manchester United, rakibini Hughes'ın golleriyle 2-1 yenerek kupayı kazandı. 

İtalya'nın başkenti Roma'da 27 Mayıs 2009'da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde ise Barcelona, Manchester United'ı Eto'o ve Messi'nin golleriyle 2-0 yenip hem rövanşı aldı hem de Kupa 1'in sahibi oldu. 

10 KEZ KARŞILAŞTILAR 
Barcelona ve Manchester United, bugüne dek Avrupa kupalarında 10 kez karşı karşıya gelmişti. 

Bu 10 bulaşmada 2 takım da 3'er galibiyet alırken, 4 maç ise berabere sonuçlanmıştı. 

İspanyol takımının 17 golüne, İngilizler 14 golle yanıt vermişti. 

WEMBLEY'DE 6. FİNAL 
Yıkılıp yeniden inşa edilen İngilizlerin ünlü Wembley Stadı, Barcelona-Manchester United maçıyla 6. kez Avrupa'nın 1 numaralı kupasında final maçına ev sahipliği yaptı. 

UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelen Barcelona ile Manchester United, daha önce Wembley'de birer kez finale çıkarken, iki takım da bu finallerde kupayı kazanmayı başarmıştı. 

İki takımın da oynadığı finaller uzatmaya giderken, Manchester United ve Barcelona uzatma bölümlerinde attıkları gollerle mutlu sona ulaştı. 

Barcelona, 1992'deki finalde İtalya'nın Sampdoria takımıyla karşılaşırken normal süresi golsüz berabere biten maçta, Roland Koeman 112. dakikada attığı golle İspanyol takımının kupayı kazanmasını sağladı. 

Manchester United ise 1968'deki finalde Portekiz'in Benfica takımıyla karşılaştı. Normal süresi 53. dakikada Boby Charlton ve 79. dakikada Graça'nın golleriyle 1-1 berabere bitti. Uzatmada 92. dakikada George Best ve 99. dakikada Boby Charlton, Manchester United'a 2 gol kazandırdı ve İngiliz ekibi 4-2'lik sonuçla kupaya uzandı. 

-İKİ TAKIM DA 3'ER KEZ KAZANDI- 
Finalistlerden Barcelona ve Manchester United daha önce bu organizasyonda 3'er kez mutlu sona ulaşmıştı. 

Barcelona, 1991-92, 2005-06 ve 2008-09 sezonlarında kupayı kazanırken, Manchester United ise 1967-68, 1998-99 ve 2007-08 sezonlarında kupayı müzesine götürmüştü. 

Barcelona, 2008-09 sezonunda yarınki rakibi Manchester United'ı finalde 2-0 yenerek mutlu sona ulaştı. İspanyol ekibi ayrıca 2005-06'da da bir diğer İngiliz ekibi Arsenal'i finalde mağlup etmeyi başardı 

İLK YARI 
Dev finale iyi başlayan Manchester United, Barcelona'nın bilindik oyun kurgusunu ilk 10 dakika içinde kurmasına izin vermezken, Katalan devi bu dakikadan sonra topun kontrolünü eline geçirdi. 

Pasa dayalı oyun anlayışını güçlü rakibine kabul ettiren Barça; 20 ve 22. dakikalarda Villa ile yakaladığı fırsatları değerlendiremezken, 24. dakikada Messi'ye vuruşu şansı tanımayan Vidic, mutlak bir golü engelledi. 

Dakikalar 27'yi gösterdiğinde Barcelona beklediği golü buldu. Xavi'nin pasıyla ceza sahasına giren Pedro, yaptığı plase vuruşla Van der Sar'ı terse yatırdı ve topu ağlarala buluşturdu. 

United ise bu gole cevap gecikmedi. 34. dakikada Rooney'in pasında; ceza sahasına koşu yapan Giggs'in geriye çıkardığı topa çok şık vuran İngiliz yıldız Rooney, skora denge getirdi. Pozisyonun başında Giggs'in ofsaytta olduğu gözlemlendi. 

Beraberlik golünün ardından baskılı oyununa devam eden Barcelona; 44. dakikada Messi'nin başlattığı atakta Arjantinli yıldızı ile mutlak bir golü kaçırdı ve ilk yarı karşılıklı gollerle 1-1 tamamlandı. 

İKİNCİ YARI 
İkinci yarıya baskılı başlayan Barcelona, 52. dakikada Alves ile gole çok yaklaşırken Arjantinli yıldızı Messi ile yeniden öne geçti. 

54. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Messi, açısını düzelttikten sonra yerden çok sert vurdu ve meşin yuvarlak Van der Sar'ın çabasına rağmen filelerle buluştu. 

MESSİ REKORA ORTAK OLDU 
Bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde attığı 11 golle en golcü futbolcusu olan Messi, Devler Ligi'ndeki gol sayısını 12'ye çıkardı ve Ruud Van Nistelrooy'un 12 golle, bir sezonda en çok gol atan oyuncu unvanına da ortak oldu. 

Ruud Van Nistelrooy, Manchester United'da forma giydiği 2002-03 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde toplam 12 gol atmış ve bir sezonda en çok gol atan futbolcu unvanını eline geçirmişti. 

Öte yandan Barcelona'nın yıldızı son 2 sezonda Barcelona formasıyla 100 gol atma başarısı gösterdi. 

Öne geçtikten sonra da "Kırmızı Şeytanlar"ı yarı sahasına hapseden Barcelona, üst üste pozisyonlar yakaladı. 63. dakikada Messi ile gole yaklaşan Katalan devi, 65'te yine Arjantinli yıldızı ile önemli bir fırsat yakaladı ancak yaptığı şık vuruşu Fabio çizgiden çıkardı. 

66. dakikada Xavi'nin şık vuruşunu Van der Sar kornere çelerken, 67'de Iniesta'nın sert vuruşu tecrübeli kalecinin üzerine gitti. 

Barcelona baskısı 69. dakikada sonuç verdi. Şık hareketlerle sağdan ceza sahasına giren Messi, pasını gerideki Busquets'a bıraktı. İspanyol oyuncu da bekletmeden topu Villa'ya aktardı. Golcü oyuncu yayın oralardan harika bir vuruşla topu köşeye yolladı ve farkı 2'ye çıkardı. Villa Devler Ligi'ndeki gol sayısını 4 yaptı. 

79. dakikada ceza sahası içinde Villa'ya geçmek isteyen Giggs, Villa'ya takılırken, penaltı itirazından bulundu. Poziyonun tekrarında Villa'nın topu eliyle oynadığı gözlemlendi. 

84. dakikada Nani, ceza sahasına doğru topu taşıdı ve sol ayağıyla şutunu çekti ancak top auta gitti. 

Kalan sürede iki ekip de skoru değiştiremedi ve Barcelona Manchester United'ı 3-1 mağlup etti ve Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. 

BARÇA 4'LEDİ; UNİTED'I GEÇTİ 
Daha önce 1991-92, 2005-06 ve 2008-09 sezonlarında kupayı kazanan Barcelona, 4. kez mutlu sona ulaşmayı başarırken, 3 şampiyonluğu bulunan United'ı geride bırakmış oldu. Öte yandan iki ekip arasındaki 11. randevuyu kazanan Barcelona galibiyet sayılarında da 4-3'lük üstünlük yakaladı. 

UNITED SAVUNMASI 3 GOLE ENGEL OLAMADI 
Barcelona Şampiyonlar Ligi'nde 13 maçta 30 gol atarken, finale kadar kalesinde sadece 4 gol gören Manchester United ise finaldeki 3 gole engel olamadı. 

YİNE GUARDİOLA GÜLDÜ 
Guardiola ile Ferguson, 2009'da UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelirken, bu mücadeleden galip çıkan Guardiola'nın Barcelona'sı olmuştu. 

Roma'daki finalde Guardiola'nın başında bulunduğu Barcelona, Ferguson'un teknik direktörlüğünü yaptığı Manchester United'ı Eto'o ve Messi'nin golleriyle 2-0 yenerek kupaya uzanmıştı. Genç teknik adam 2 sene sonra da Alex Ferguson'a üstünlük sağlamış oldu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor