Avrupa Futbol Federasyonları Birliği soruşturması

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Sivasspor- Fenerbahçe maçında üç kanaldan şike vurgusu yaptı: 1-Kaleci, 2-Yönetici, 3- Ne olduğu belli olmayan para. Belirsiz paraya ceza yok. Mecnun Otyakmaz ve Ahmet Çelebi'nin şike yaptığına dair vicdani kanaat oluşmadı. UE

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği soruşturması

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Sivasspor- Fenerbahçe maçında üç kanaldan şike vurgusu yaptı: 1-Kaleci, 2-Yönetici, 3- Ne olduğu belli olmayan para. Belirsiz paraya ceza yok. Mecnun Otyakmaz ve Ahmet Çelebi'nin şike yaptığına dair vicdani kanaat oluşmadı. UEFA'nın elinde Sivas'ı men etmek için sadece Korcan kozu kaldı.

1-UEFA NEDEN ŞİMDİ SORUŞTURMA AÇTI?

UEFA, çarşamba günü Avrupa kupalarına katılma hakkı kazanan Sivasspor ve Eskişehir ile ilgili disiplin soruşturması açtığını ve bu dosyaların Tahkim Kurulu'nda görüşüleceğini açıkladı. Kimileri şaşırsa da aslında bu beklenen bir olaydı. Sezonu 5. sırada tamamlayan Sivasspor, Avrupa Ligi'ne 3. ön eleme turundan itibaren katılacağının bildirimini yapınca UEFA otomatik olarak harekete geçti.

2-YARGILAMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

UEFA, hızlandırılmış yargı yöntemini seçti ve Disiplin Kurulu'nu by-pass ederek dosyayı direkt Tahkim Kurulu'na götürdü. Sivasspor ve Eskişehir, Tahkim'den duruşma talebinde bulunacak. Kararını 2-3 Haziran'da açıklayacak olan Tahkim'in duruşma taleplerini kabul etme ya da reddetme hakkı var. Duruşma talebi reddedilirse iki kulüp savunma için belgelerini Nyon'a gönderecek. UEFA'dan Sivasspor ve Eskişehir'e Avrupa kupalarından men çıkarsa iki kulüp cezayı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) götürecek.

3-UEFA SİVASSPOR'U NEYLE SUÇLUYOR?

CAS, F.Bahçe dosyasında 22 Mayıs 2011'de 4-3 Sarı-Lacivertli takımın galibiyetiyle biten maçta 3 kanaldan şike aradı: 1. Kaleci (Korcan Çelikay), 2. Yönetici (Mecnun Otyakmaz, Ahmet Çelebi), 3. Ne olduğu belli olmayan para. CAS, Mecnun Otyakmaz ve Ahmet Çelebi'nin yanı sıra futbolcu Mehmet Yıldız için "Bu delillerle şike için vicdani kanaat getiremedik” hükmü verdi. CAS hakimleri %100 emin olamadığı için Sivasspor'un yöneticiler nedeniyle UEFA'dan ceza alma ihtimali yok. Paranın da kaynağı belli olmadığı için para nedeniyle de Sivas'ın Avrupa kupalarından men edilme tehlikesi bulunmuyor.

4-CAS'TA NASIL SAVUNMA YAPILACAK?

UEFA'nın Sivas'a ceza verebilmesi için geriye sadece Korcan Çelikay kalıyor. Korcan, 16. Ağır Ceza'dan 3 Temmuz dosyasında 1 yıl 3 ay ceza aldı. Ancak Yargıtay, Korcan'ın cezasını bozdu. Eğer Sivasspor, Korcan nedeniyle UEFA'dan ceza alırsa, CAS'ta kurtulma ihtimali var. Her ne kadar UEFA, sıfır tolerans prensibi gereği "Kulüpler futbolcular da dahil her şeyden sorumlusu" dese de Sivasspor “Biz de mağduruz, kaleci bizden habersiz şike yapmışsa bundan zararı biz de gördük” diyerek savunma hazırlayabilir. UEFA'dan gelecek cezaya karşı CAS'tan beraat çıkma ihtimali olabilir.

YARGITAY KORCAN KARARINI BOZDU

Korcan Çelikay, 3 Temmuz 2011'de "Şike yapmak" iddiasıyla gözaltına alındı. 5 ay Metris'te tutuklu kaldı. 16. Ağır Ceza'dan 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, hakkındaki mahkeme hükmünü bozdu.

ESKİŞER KARAN'LIKTA

Es-Es için Ümit Karan ceza aldığı için soruşturma açıldı. UEFA, Fenerbahçe'yi Eskişehir-Trabzon maçından suçsuz buldu. Eskişehir beraat edebilir.

Sivasspor UEFA'da Korcan Çelikay nedeniyle ceza ihtimali ile karşı karşıya kalırken, Eskişehir de Ümit Karan yüzünden Avrupa'dan men edilebilir. Karan, 16. Ağır Ceza'nın yanı sıra TFF'den 2 yıl men cezası aldı. Adli cezası Yargıtay 5. Daire tarafından bozuldu. Ancak, UEFA'nın F.Bahçe'ye 2 yıl men cezası verirken suçlu bulduğu 8 maçtan biri olan Eskişehirspor-Trabzonspor (22 Nisan 2011) karşılaşması için CAS suç unsuruna rastlamadı. Bu nedenle Eskişehir'in ya UEFA'dan ya da CAS'tan ceza almadan aklanma ihtimali var.

UEFA'daki 8 şaibeli maç

UEFA, Fenerbahçe'ye 2 yıl men cezası verirken 8 maçı gerekçe gösterdi. CAS ise bu 8 maçı 4'e indirdi. İşte o maçlar:

Aklanan maçlar

Trabzon-İBB

Karabük-F.Bahçe

Eskişehir-Trabzon

Trabzon-Bursa

Suçlanan maçlar

F.Bahçe-A.Gücü

F.Bahçe-İBB

G.Birliği-F.Bahçe

Sivas-F.Bahçe

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor