Anadolu kulüpleri yine para peşinde

Futbol camiasının gündemine gelen Süper Lig'in özelleştirilmesi önerisi, Anadolu kulüplerine yarayacak. Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Türkmen, "İngiltere modeliyle Anadolu kulüplerinin yayın gelirlerinden alacağı pay artacak, büyük kulüplerinki azala

Anadolu kulüpleri yine para peşinde

Futbol camiasının gündemine gelen Süper Lig'in özelleştirilmesi önerisi, Anadolu kulüplerine yarayacak. Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Türkmen, "İngiltere modeliyle Anadolu kulüplerinin yayın gelirlerinden alacağı pay artacak, büyük kulüplerinki azalacak" diyor

 Türk futbolu için önerilen 'İngiliz Premier Ligi' modeli bu hafta spor gündeminde çok tartışıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a sunulan öneriye göre Süper Lig'i Kulüpler Birliği'nin kuracağı bir şirket yönetecek. Böylece lig dört büyüklerin tekelinden çıkacak. Futbolun kalitesi artacak ve iflasın eşiğindeki takımlar kurtulacak.

Süper Lig'i özelleştirecek yeni model ne getiriyor?

  

Bu model ne getirecek?

Kulüpler Birliği başkan yardımcısı Nedim Türkmen konuyu şöyle özetledi" Kulüpler birliği olarak İngiliz Premier Lig modelini esas alıyoruz. Ligin yayın haklarını da biz pazarlamak istiyoruz.

 

Federasyon nasıl etkilenecek?

Lisans çıkarma ve naklen yayın gelirlerinden gelen yüzde 10'luk pay federasyondan alınmış olacak. Yani federasyonun içi boşaltılmış olacak.

 

ÜÇ KAT FARK VAR

İngiltere'de sistem nasıl?

İngiltere'de naklen yayın gelirinin yüzde 50'si eşit olarak 20 kulübe dağıtılıyor. Yüzde 25'i takımların yayınlanan maç sayısına, kalan yüzde 25'i de ligdeki başarılarına göre paylaştırılıyor. Federasyon bu ihalelerden pay almıyor. İngiltere'de bedelin yarısı eşit olarak dağıtılıyorken bizde üç kat fark var.

 

Bu da rekabeti önlüyor...

Tabii ki. Premier Lig modelinde rekabet daha fazla. Bu da kulüplerin marka değerini artırmak açısından çok önemli. Sadece rekabet değil kurumsallaşma da çok önemli.

 

EN KÂRLI İKİNCİ LİG

Son olarak İngiliz Premier Ligi'nin rakamları nedir?

İngiltere ligi 2011'de toplam 2.3 milyar poundluk geliriyle dünyada ilk sırada yer aldı. 1.2 milyarlık yayın hakkı gelirinin 450 milyonu yurtdışı yayın haklarından elde edildi. Yayın gelirleri yüzde 13, ticari gelirler yüzde 18 büyüdü. 75 milyon pound ile Bundesliga'nın ardından ikinci en kârlı lig oldu. Kulüplerin ise net borcu azaldı.

 GELİR PASTASI DÜZELECEK

Anadolu takımlarının geliri artacak mı?

Dağılım düzeltilecek. Onların lehine bir sistem olacak. Örneğin ligde yayın gelirinden yüzde 25 pay alan bir Anadolu kulübü'nün oranı 45'e çıkacak. Yüzde 80 alan büyük kulübün payı ise yüzde 65'e düşecek. Kulüpler Birliği, 'Madem malın sahibi kulüpler o zaman federasyon değil, biz pazarlayalım' diyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler