Akçay'dan önemli mesajlar!

Trabzonspor devre arası kampına bugün Antalya'da başladı. Tekbik direktör Mustafa Reşit Akçay kampın ilk gününde basın toplantısı düzenledi.Haber61 TV'nin canlı olarak yayınladığı toplantıda Akçay birbirinden önemli açıklamalar yaptı.İşte Akçay'ın açıklam

Akçay'dan önemli mesajlar!

Trabzonspor devre arası kampına bugün Antalya'da başladı. Tekbik direktör Mustafa Reşit Akçay kampın ilk gününde basın toplantısı düzenledi.

Haber61 TV'nin canlı olarak yayınladığı toplantıda Akçay birbirinden önemli açıklamalar yaptı.

İşte Akçay'ın açıklamalar;

TRABZONSPOR DEĞİŞİME GİDECEK

Geleceğe dönük yatırımlar yapabiliriz. Migiüel’in gelişinden sonra teknik tarafta da bir değişime gidecek Trabzonspor. Oyun felsefemiz sahaya yansıttığımız oyun felsefemiz katılan oyuncuların yapısına göre bazı şekiller alabilir. Transferden sonra ki süreçte değerlendirebiliriz. 3 şeyde değişimler olacak. Bunları göreceğiz. Sahaya ne kadar yansıyor. Ne kadar yansımıyor? Başkanımız ve yönetim kurulumuzun alacağı önlemler dışardan bize ne kadar enerji verecek onu göreceğiz.

TRABZONSPOR’UN YÜKÜNÜ TAŞIMAK KOLAY DEĞİL

Biliyorsunuz. Trabzonspor gibi büyük bir camianın yükünü taşımak kola değil. Yönetici için de öyledir. Basın için de öyledir. Sonuçta güçlü bir baskıya cevap veren insanlarız. Bu süreç içerisinde işleyiş ile ilgili prensipleriniz varsa zaman zaman karşınızda ki ile ters düşmenize neden olacak ortamlar olabilir. Sonuçta bir yere doğru gidersiniz. Bizim orada tabi bir yük ve bir ilk yarı değerlendirmesi gibi bir durumu. Nasıl şuan da değerlendirme yapıyorsak, başkanımız ve yönetim kurulu ile bu değerlendirmeyi yaptık. Bu doğal bir durumdu. Planlanmış bir şey değildi. Biz kendi heybemizde kileri anlattık. O da kendi heybelerinde kileri anlattı. Sonuçta ortak yol izledik. Yenilerek tekrar işimizin başında bulunuyoruz. Trabzonspor için çok önemli başkanlık rolü üstlendi. Onun da sıkıntılarını anlıyorum. Kendimi de onun yerine koyduğumda ne kadar zor operasyonu yönettiğini görüyorum. Şuaa kadar gösterdiği performansı çok iyi buluyorum. Kendi tarafımızda olan kısımda devam edip tekrar yararlı şeyler çıkarabilir miyiz diye düşündük. Çıkarırız dedik. O halde hepimiz Trabzonsporluyuz. Bir mevki para beklentisi olmadan çalışıyoruz. Dolayısı ile devam etmenin doğru olacağı kanaati oluştuğundan devam ediyoruz.

KİMLER TAKIMDAN AYRILACAK?

Alanzinho bizimle olmayacak. Giray bizimle olmayacak. Sanırım Aykut Akgün bizimle olmayacak. Ama kulübümüzün yararına olabilecek olan her türlü hareketin sonucunda bazı oyuncu arkadaşlarımızın gitme durumu söz konusu olabilir. Kulüp menfaati devreye girdiğinde yönetim kurulumuzun karar vereceğiz, veya bize danışılarak takım içerisinde ki yapıyı bozmadan yararlı veya yararsız değerlendirilerek gidişi veya değişimi olacak oyuncular olabilir. Ama şuan da 3 oyuncu söyleyebilirim. Bunun sayısı artabilir. Batuhan ve Volkan zaten kadro dışıydı. Otomatik olarak onlara kulüp bulması söylendi. Onlarla beraber 5 oyuncu. 

KONDİSYONER NE ZAMAN GELİYOR?

Miguel’i biz yönetim kuruluna teklif ettik. Kulübümüzün ekonomisine uygun olup olmadığInı yöneticiler karar verdi. Şuan da Trabzon’da bulunuyor. Sanırım bu akşam veya yarın akşam kampta olacak.

FOTOĞRAF ÇOK İYİ GÖZÜKMÜYOR

Yabancı oyuncularınız var 2 gün gidiş 2 gün geliş 4 günü yolda geçiyor. Olayın insanı boyutu sosyal boyutu var. İster istemez bunları bir araya getirdiğinizde uygulamalarda kırılmalardan çok bir takım esneklik oluyor. Bu prensiplerinizden ödün vermek değil. Bana göre akılcı bir yöntem izleyerek işinizin kalitesini ortaya çıkarmak gerek. İşin zamanını kondisyon taktik açıdan belki çalışma sayısını arttırarak çözümleyebilirsiniz. Sonuçta siz bir hedefe gideceksiniz. Oyuncularınızın bir kısmı başka yerde bir kısmı burada. Bakıldığında fotoğraf çok iyi gözükmüyor. Kulüp şartları tarihsel programlama, bitişiğin programlanması böyle bir şeyin ortaya çıkmasına neden oluyor.

YERLİ OYUNCU YATIRIMINI SÜRDÜRECEĞİZ

Yerli oyuncular konusunda çalışmalarımız var. Yerli oyuncu katılmasına hız verilmesini biliyoruz. Yabancı oyuncu sayısının daha aşağı çekilmesi noktasında bu stratejiyi göstermek gerek. Bazı kulüpler sayının değişmemesini artması ile ilgili bir takım şeyler yapsa da biz futbol federasyonunu bu yaptırımını dikkate alıyoruz. Yerli oyuncu yatırımını sürdürmek zorundayız. Belki forvet oyuncusu dışında bir yabancı oyuncu daha katılabilir. Bu belki orta saha belki savunma bölgesinde olabilir. Bununla ilgili çalışma yapılıyor. Önümüze net olarak gelmedi. İsimler konusunda sözlerle bunu paylaşmaktan bir şey görmüyorum. Ama o kadar kötü problemli transfer dünyası var ki kulüpleri ve insanları zor durumda bırakıcı bir yığın söz oluyor. Bu bir birimize güveni zor durumda bırakıyor. Transferde ismi geçen futbolcuları saklama gibi garip bir şey içinde bulunuyoruz.

BEN OYUNCULARIN TARAFINDAYIM

Oyuncu bazında baktığınızda tehdit edici durum var. Antrenör olarak baktığınızda orta yerde duruyoruz. Siyasi bir konuşma yapmak istemiyorum. Ama ben oyuncuların tarafındayım. Oyuncu gelişimi bu ülke için şarttır. Bugün milli takımlarda uluslararası turnuvalara katılamıyoruz. Türk oyuncuların gelişimine hem sosyal hem de taktik açıdan gelişmesi gerektiği zaten ortaya çıktı. Yerli oyuncu üretmek gibi bir mecburiyetimiz var. Yerli oyuncularımızın topun genetiğine uygun bir genetikleri var. Ama ortaya çıkan olumsuzluklar saha içi ve saha dışı davranışları. Mesleklerine gösterdikleri saygı. Biraz Avrupalı futbolculara göre geride. Ama bu yetenek anlamında Brezilyalılara en yakın duran kitle olarak Türk oyuncuları görüyorum. Onlara gerekli saygı verilmeli.

OYUNCU SAYISINDAKİ GELİŞİM

Deplasmanda rakiplerimize gol atmamıza rağmen 1 farkla yenildiğimiz 4 karşılaşma var. Ben bu maçları kendi lehimize çevirecek pozisyonları düşündüğümde daha iyi olabilirdik. Teknik heyet olarak takımımıza belki taktiksel açıdan daha fazla yararlı olabilecek davranışlar geliştirebilirdik. Ancak çok sık maç oynamamız ve sezon başında ki yapılanmanın dışına çıkarak oyuncu sayısında daha fazla değişim bizim gelişimimizi ortadan kaldırdı. Buna bir de özellikle maçlarda kullandığımız oyuncu sayısının sınırlı olmasını eklerse o konuda kendimizi biraz daha geride tutabiliriz.

DEVAMI İKİNCİ SAYFADA

 

SAVUNMA ANLAYIŞI YANIMIZDA OLACAK

İkinci yarı ne olabilir? Şu beklenmemeli. Trabzonspor rakiplerine saldıracak onları sürkalüse edecek, onlardan parça bir şeyler koparacak saldırgan tutum içinde olacak diyemeyiz. Doğru oyuncuların katılımı ikinci ve üçüncü bölgede ki hareketimize katkı sağlayabilir. Savunma anlayışı çok sıkı olmasa da yakınımızda yanımızda olacak.

YILSONUNDA 1461’DEN ALACAĞIMIZ OYUNCULAR VAR

Trabzonspor gibi kulüplerin ürettikleri değerlerle yaşama tutunduğunu yaşamda farklılık yarattığını geçmişe batkınımız da görmek mümkün. Geldiğimiz andan itibaren alt yapıda ki değerli oyuncularımızı değerli kılmak adına farklılık ve yeri geldiğinde davranış sergileyeceğimizi söyledik. Trabzonlu ve yerli oyuncu sayısını büyük seviyelere çıkmasını isteyen felsefemiz var. Şimdi biz bu andan itibaren 1461’i değerli kılmalı. Alt yapı ile Kulübümüz arasında kırmızı kablo oluşturulması gerek. 2017 yılına kadar ekonomik sıkıştırma olduğunu gördüğünüz de bu menfaate gibi bir durum üzerimize vazife gibi duruyor Fotoğraf bize de böyle bir sorumluluk veriyor. Evet böyle bir durum varsa bu işi birisinin yapması gerekiyorsa önemli olan o anda orada kimin bulunduğuna bakan bir durumda olabilir. Yılsonunda orada birkaç tane daha arkadaşımız var Barış, Göksu gibi onlara da yılsonuna kadar kendilerini izleyeceğimizi yılsonu raporlarını takdim ederiz. Ve yönetim kuruluna bu platforma geçişini sağlamış oluruz. Oluruz olmayız.

AVRUPA İÇİN HAKSIZ YAKIŞTIRMALAR YAPILIYOR

Başarı göreceli bir kavram. Ama Türkiye’de bir algı var. Aldığınız puan ve bulunduğumuz yer. O değerlendirir. Şuan da o skalaya baktığımızda orta seviyede başarılı olmuş bir teknik heyet tanımlamak daha doğru. Avrupa’yı ayrı tutalım. Orada haksız bir yakıştırmalar yapılıyor. Oynadığımız takımların seviyelerini çok aşağıda düşünülerek yapılan bazı tespit ve değerlendirmeler var. O benim oyuncularım adına üzüyor. Avrupa’da da çok iyi bir seviyede olduğumuzu lig ile Avrupa’yı yan yana getirdiğimizde orta performans göstermiş bir durum söylenebilir.

ŞİKAYET ETMEK YERİNE YÖNTEM ÜRETMELİYİZ

Bizim camiamız 1974’den bu yana oldukça çıkış yapan efsane takıma sahip olan 100’ün üzerinde yabancı oyuncuya getirip götüren başarı için farklı kendi şartlarına ve dinamiğine uygun olmayan başarıya aç bir camia. Bir sorun varsa yüzlerce öneri getirecek olan bir camia. Hepsi çözümdür denilen bir kentte çok iyi destek aldık denilemez. Böyle olması genlerinden gelen bir durumdur. Bir de geçmişinde başarıların çok yüksek olduğu taraftar ve camiaya sahipsiniz. Bunlara göğüs germek zorundasınız. Dolayısı ile onlar her zaman haklıdır. Çünkü onlar aidiet duygusu duyduğu takımın başarılı olmasını istiyor. Bizler bir takım yöntemler bulmak zorundayız. Şikâyet etmek yerine.

BENİ AYAKLARIMDAN TERS ASARLAR

Ben onları kandırmak ve popülist konuşmalar üzerine onlara olacak şeyleri söylüyorum. Ayaklarımdan ters asacaklarsa onların sorunu. Ben takımım saldırgan her takımın karşısında sirküle edecek bir takım kim istemez. Sonuçta karşınızda takım var. Ve ona saygı göstermek zorundasınız. O da bir şey üretmek isteyecektir.

HENRİQUE AĞRILARLA OYNADI

Henrique, 30 maçın 30’unda da oynayan oyuncu. Son 5-6 haftasında ağrıları olan arkadışımız. Son haftalarda performansında düşüş yaşadık. Bu performans düşüşünde Emre’nin performansının yukarı çıkışına tanık olduk. Bu değişim ve rotasyonlar takım içerisinde Henrique’yi değerli kılacak yapımız var. Bir yabancı forvet gelse bile Janko ile birlikte 4 forvet. Önümüzde ki sezon kimin gideceği geleceği ile ilgili bazı şeyleri sınırlamıyoruz. Trabzonspor gibi bazı takımların 3 forveti kadrosunda bulundurması çok lüks değil. 4-2-3-1 oynuyoruz. Bu dönemde de bu taktiksel dizilişler içinde yarışacağız. Ancak Juventus gibi bir takımla da karşılaşacağız.

TRANSFERDE KAÇ OYUNCU ALINACAK?

İki orta saha, forvet ve Giray’ın gidişi bir stoper mevkiinde eksiklik doğurur mu. Sorunu rotasyon ile çözeceğimiz bir durum. Aykut, Zokora stoper oynuyor. Mustafa Akbaş stoper oynuyor. Tüm bunlara rağmen iyi bir yerde stoper bulursak onu takıma katabiliriz. Bu 3 veya 4 sayıyla sınırlı. Oyuncu tespiti yaparsak onu da 1461 üzerinden tranfser yapabiliriz. Ama bizim oyuncumuzun çok fazla oyuncuya değil belli sayıda oyuncunun gelmesine fayda var. 3 oyuncu bile ikinci yarıda ki beklentimizin bir bölümünü sağlar. Ciddi anlamda transferlerden bahsediyoruz. Tamamlayıcı oyunculardan değil.

TRANSFER TRAFİĞİMİZ İŞLİYOR

Görüşmeler sürüyor. Her gün Başkan’dan rapor alıyoruz. Ben alamasam bile menajerimiz Serkan alıyor. Trafiğimiz işliyor. Ancak şuan da net oldu diyemiyorum. Her oyuncu kampa gelmelerini bu çalışmalar içinde bulunmalarını ister. Ama ülkemizin şartları olmuyor. Sezon başında oynamaya başladığımız oyunculardan 6 kişi değişime uğradı. Siz teknik adam olarak çözüm üretmek zorundasınız.

TRABZONLU OLARAK TRABZONSPOR’UN ŞARTLARINI ZORLAYAMAM

Biz Kasım’ın 25’inde rapor sunduk. Bu sunduğumuz raporlarda mevkiler ve buralar için düşündüğümüz 5-6 oyuncu. Uluslararası düzeyde ve yerli düzeyde. Santraforlarda ağırlık yabancılarda. Stoperlerde ağırlık yerli. Önümüz de ki sezon yabancı da kısıtlamaya gidileceği için akılcı strateji izlemek zorundasın. Verdiğimiz liste her mevkii için belli bir sayıyı. Zaman zaman yönetim kurulundan bazı isimler geri bildirim olarak geliyor. Olabilir mi diyorlar. Şu olur mu? Olmaz diyoruz. Cezayirli seyrettim olmaz dedim. Bu bizim takımımızın problemini çözmez. Yönetim ile çok olumlu diyalog içerisinde gidiyoruz. Ben Trabzonlu olarak Trabzonspor’un şartlarını zorlayamamam. Başka bir kulüpte olsam belki daha farklı davranırım.

O KOLU KESECEKSİN

Diyet diye bir hikaye vardır. Kasabın kolunu kesmesi hikayesi vardır. Eğer bir kulübü bir oyuncusu sevmiyorsa o kolu keseceksin. Yabancı oyuncuların transfer edilemeyişinin ya da taliplilerinin olmayışı garanti paraya oynayarak rekabetin içine bunları sokamamış olmamız elimizi kolumuzu bağlıyor. Ancak bazı nedenlerden dolayı böyle bir fotoğraf veriyor olabilir. Sizin bu fark ettiğiniz çelişkiyi söylemeniz normal. Biraz süreç.

O OYUNCU GİTSİN MORİNHO İLE ÇALIŞSIN

Bunlar tabi duyum. Ama sporcular ve konuşmalarla yaptığımız konuşmalarda öyle bir şeyin olmadığı. Hatta Bosingwa ve Malouda ile tercüman aracılığı ile olur. Ben sporcuyu oynatmam o da benden hoşlanmaz. Bu antrenman yapmasını bilmiyor diye şikâyet edebilir. Öyle oyuncu var ki şikâyet eder. Ama sizi sonuçta takip eden bir basın var. Sizin sahada bir şey yapıyorsunuz. 30 senedir sahaya bakarım. Ama bu sahada bir şeyler eksik. Oyuncular daha önce de şikâyet eden oyuncular Türkiye’de oldu. Buna zemin hazırlayan yönetim kurulları bu oyunculara açmıştır. Ama sonradan o oyunculara teslim olan yönetim olmuştur. Kesinlikle oyuncuya dayalı sistem kurduğunuzda bunda zararlı olan yönetim kuruludur. Kaldı ki benim böle bir kaygım yok. Bir oyuncu beni şikâyet edebilir. Ama ben işimi yapmaya çalışıyorum. Ben mükemmelim demiyorum. Ben böyle kaleye gidiyorum. Böyle orta yaptırıyorum. Oradan niye yapıyoruz da buradan niye yapmıyoruz diyebilir. Ya bu da bir şey bilmiyor diyebilir. O gidecek Morinho ile çalışacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler