A Milli Basketbol Takımı Dünya kupasında

Türkiye, 2014 Basketbol Dünya Kupası'na katılacak. FIBA Türkiye'ye 4 özel davetiyeden birini verdi. Milliler, bu davetiye ile 2015 yılında Ukrayna'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na da direk katılma hakkı elde etti.Bugün Barcelona'da gerçekleşen FIBA Y

A Milli Basketbol Takımı Dünya kupasında

Türkiye, 2014 Basketbol Dünya Kupası'na katılacak. FIBA Türkiye'ye 4 özel davetiyeden birini verdi. Milliler, bu davetiye ile 2015 yılında Ukrayna'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na da direk katılma hakkı elde etti.

Bugün Barcelona'da gerçekleşen FIBA Yönetim Kurulu toplantısı sonrası, Türkiye'nin 'Wild Card' alan 4 ülkeden biri olduğu ve 2014 FIBA Dünya Kupası'nda mücadele edeceği açıklandı. Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Finlandiya ve Yunanistan'ın 'Wild Card'a hak kazanması yönünde karar verdi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünya Kupası'nda tekrar podyuma çıkma şansı yakaladığımız için büyük heyecan duyuyorum. Son yıllarda elde ettiğimiz başarılar göz önüne alındığında, dünyanın en iyi basketbol ülkelerinin buluştuğu bu turnuva, Türkiye'nin katılımı olmadan eksik olurdu. Türkiye'nin Dünya Kupası'na dâhil olabilmesi için kapsamlı ve güçlü bir başvuruda bulunduk.

Bu karar Türk basketbolunun uluslararası basketbol camiası içerisindeki saygın konumu bir kez daha pekiştirmiş oldu. Şu anki konumumuz, oyuncularımızın, antrenörlerimizin, idari ve teknik yöneticilerimizin ve sayısız insanın uzun yıllar boyunca verdiği sıkı çalışmanın bir ürünü. Milli oyuncularımızın da bu karar karşısında büyük heyecan içinde olduklarını ve ülkemizi İspanya'da gururla temsil etmeyi sabırsızlıkla beklediklerini biliyorum," ifadelerini kullandı.

30 Ağustos'ta başlayacak FIBA Dünya Kupası'nda İspanya, dünyanın en iyi 24 milli takımına ev sahipliği yapacak. Turnuvada mücadele edecek son 4 ülkeden biri olmak için 15 federasyon başvuruda bulundu. Başvuruları 'spor performansı ve promosyon', 'ekonomi' ve 'federasyon yöneticiliği' kriterlerine göre değerlendiren FIBA, Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Finlandiya ve Yunanistan'ın 'Wild Card'a hak kazanması yönünde karar verdi.

'Wild Card' almaya hak kazanan takımların belirlenmesiyle birlikte 3 Şubat Pazartesi günü TSİ 19:00'da gerçekleştirilecek kura çekimine katılacak 24 takımlık liste şu şekilde oluştu: 

ABD, Dominik Cumh., İran, Meksika, Sırbistan, Türkiye

Angola, Filipinler, İspanya, Mısır, Slovenya, Brezilya,

Arjantin, Fransa, Kore, Porto Riko, Ukrayna, Finlandiya

Avustralya, Hırvatistan, Litvanya, Senegal, Yeni Zelenda, Yunanistan

Pazartesi günü 2014 FIBA Dünya Kupası'nın kura çekiminde Türkiye'nin oynayacağı şehir ve eşleşeceği takımlar belirlenecek. İlk tur maçları, Bilbao, Gran Canaria, Granada ve Sevilla'da, final karşılaşmaları ise Barselona ve Madrid'de gerçekleşecek.

Bu turnuvayla birlikte, A Milli Erkek Takım, 2002 yılından beri düzenlenen tüm FIBA Dünya Şampiyonaları'na katılmış olacak. 2010 yılında ev sahipliği yapan Türkiye, gümüş madalyayı kazanarak tarihsel bir başarı yaşamıştı.

Ayrıca, bu yaz Erkek ve Kadın Milli Takımlarımızın ikisinin de dünya şampiyonalarına katılacak olması tarihi bir ilk daha olacak. Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı, İstanbul ve Ankara'da gerçekleşecek olan 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası 27 Eylül'de başlayacak.

Özel davetiye neye göre veriliyor?

FIBA, ilgili regülasyonları gereği bir kıtadan en fazla 3 takıma “wildcard” verilebilirken, bu hakkı tanıyacağı ülkeleri belirlerken birçok önemli kriteri göz önünde bulunduruyor.
Tüm bunların yanı sıra, FIBA, başvuruda bulunan ülkede basketbola verilen önemi, basketbola olan ilgiyi/sevgiyi ve de ülke takımının daha önce kıta ve dünya şampiyonalarında aldığı dereceleri de değerlendiriyor.

Daha önce de belirtildiği gibi FIBA, “wildcard” vermeden önce ülkenin ekonomik durumunu da gözden geçiriyor. Basketbolun ülke genelindeki durumu, basketbol maçlarının yayınları, seyirci sayıları, ülkenin, FIBA’nın pazarlama ve sponsorluk faaliyetlerine ne derece yatkın olduğu da değerlendirilen kriterler arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra, “wildcard” alacak ülkenin, evsahibi ülke için olan önemi de karar aşamasında önemli rol oynuyor.

Aday ülkelerin FIBA organizasyonlarına katılım durumunu ve ev sahipliği yaptıkları uluslararası organizasyonlardaki performansını da ‘wild card’ değerlendirme kriterleri arasında ön planda tutuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler