46 Yıl sonra gelen madalya

Kurtuluş Savaşı gazilerinden Çavuş Osmanoğlu Reşit Ayaz'ın ölmeden bir süre önce kaybettiği "Gazilik madalyası", aradan geçen 46 yılın ardından Gümüşhane Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hacı Ahmet Soğur tarafından 85 yaşındaki oğlu Gençağa Ayaz'a teslim e

46 Yıl sonra gelen madalya

Kurtuluş Savaşı gazilerinden Çavuş Osmanoğlu Reşit Ayaz'ın ölmeden bir süre önce kaybettiği "Gazilik madalyası", aradan geçen 46 yılın ardından Gümüşhane Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hacı Ahmet Soğur tarafından 85 yaşındaki oğlu Gençağa Ayaz'a teslim edildi.

Hasanbey Mahallesinde yaşayan Gençağa Ayaz (85), oğlu Osman Ayaz'la Kurtuluş Savaşı gazilerinden olan babasının 1969 yılında aldıktan bir süre sonra kaybettiği gazilik madalyasını almak için çeşitli girişimlerde bulundu.

Gümüşhane Askerlik Şubesine başvuran Osman Ayaz'ın durumu bildirmesi üzerine çalışma başlatan şube yetkilerince bulunan madalya, Gümüşhane Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Hacı Ahmet Soğur tarafından Gençağa Ayaz'a teslim edildi.

Binbaşı Soğur'un Hasanbey Mahallesi'ndeki evinde ziyaret ettiği Gençağa Ayaz, komutanın, babasına ait madalyayı yakasına taktığı sırada gözyaşlarına hakim olamadı.

Ayaz, babasından kalan tek hatıra olan madalyanın yeniden kendisine ulaştırılmasının sevincini yaşadığını anlattı.

Babasının 9 yıl süren askerlik hizmeti sonunda evine geldiğini belirten Ayaz, "Babam, 9 yıl askerlik yaptı. Rusya'da esir düştü. Çok işkence gördü. Azerbaycanlı bir komutan tarafından kurtarılarak Türkiye sınırına bırakıldı. Babam, ölmeden bir ay önce gazilik madalyasını 1969 yılında Yomra Askerlik Şubesinden aldı ancak onu kısa süre sonra kaybetmişti. Çok aradık ama bulamadık. Babamın madalyasının bize yeniden verilmesi beni çok mutlu etti" diye konuştu.

Ayaz, babasının askere giderken ayaklarında çorabın bile olmadığını dolan gözlerle anlatan Gençağa Ayaz, şöyle devam etti:

"Çok sıkıntılar çektik. Yatağımız, yorganımız, yastığımız yoktu. Allah’a şükürler olsun, şimdi her şeyimiz var. Zenginiz şimdi, büyük zenginiz. Yatağımız, yorganımız, yastığımız var. O zamanlar yoktu, neler çektik, neler... 9 yılın süren askerlik hizmeti sonunda eve dönen babamın sağ bacağının kaba eti yoktu. Şarapnel, babamın kaba etini koparmıştı. Oğlumdan babamın kayıp madalyasını bulmasını çok istedim. Sağolsun komutanımız ilgilendi. Şimdi çok mutluyum, babamın madalyasına kavuştum."

SÜREKLİ MADALYAYI BULMAMIZI İSTİYORDU

Gençağa Ayaz’ın oğlu Osman Ayaz ise babasının sürekli kayıp madalyasının bulunmasını istediğini anlattı.

Babasının bu konu açıldığında sürekli ağlaması üzerine dedesinin eski nüfus kayıtlarını çıkardığını dile getiren Ayaz, "Gümüşhane Askerlik Şubesine müracaat ettim. Askerlik Şubesi Başkanı komutanından Allah razı olsun, yardım etti bana. Dedemin madalyasını bularak evimize kadar getirip teslim etti. Benim de en büyük hayalim olan dedemin madalyasını bulup, babama teslim etmekti, onun hayalini gerçekleştirmek, duasını almaktı. Kendi adıma mutluyum, babam adına daha çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler