2012 Şike ile savaş yılı olsun!

Türk futbolu 3 Temmuz'da başlatılan şike ve teşvik operasyonuyla tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşarken, 2012'yi “şike ile mücadele” yılı ilan eden FIFA, hakemlerden yardım istedi.22 Kasım 2011 tarihinde FIFA kokartı takan tüm hakemlere bir yazı göndere

2012 Şike ile savaş yılı olsun!

Türk futbolu 3 Temmuz'da başlatılan şike ve teşvik operasyonuyla tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşarken, 2012'yi “şike ile mücadele” yılı ilan eden FIFA, hakemlerden yardım istedi.

22 Kasım 2011 tarihinde FIFA kokartı takan tüm hakemlere bir yazı gönderen FİFA Güvenlik Başkanı Chris Eaton, yönettikleri tüm uluslararası maçlar ile ulusal düzeydeki müsabakalarda şikeye yönelik gözlemler ve tespitlerin kendilerine bildirilmesi talimatını verdi.

Milliyet'in haberine göre; hakemlerden bir takımın veya futbolcunun oyun içindeki düşük formunun ötesindeki düzensizliklerini rapor etmesini isteyen Eaton, suç gruplarının hakemlere yönelik manipülasyonlara da dikkat etmelerini önererek, “Görev yaptığınız bir maçta şike olduğuna inanıyorsanız veya herhangi birileri size şike için yaklaşmaya çalışıyorsa, bu durumu FIFA Güvenlik Bölümüne rapor etmeniz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Gizli iletişim adresi

FIFA Güvenlik Başkanı Eaton, kokartlı takan hakemlere gönderdiği yazıda şike ile ilgili tespitlerin ulaştırılması için özel bir de mail adresi oluşturulduğunu kaydetti. Raporların son derece gizli tutulacağını ifade eden Eaton, iletişim konusundaki elektronik posta adresini de “security@fifa.org” olarak bildirdi. Bu bilgilerin korunmasının ise birincil öncelikleri olduğunu vurguladı.

2012 yılından itibaren gerek uluslararası organizasyonlar, gerekse Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde görev yapacak hakemlerin şike konusunda dikkatli olmalarını isteyen Eaton, FIFA Başkanı Joseph S. Blatter'in “şikeye sıfır tolerans” sözünü anımsatarak, “Sizin işbirliğiniz ve yardımınızla futboldaki bahis ile uluslararası şikeye karşı başlattığımız savaşımızı kazanacağız” dedi.

“Savaşı kazanacağız”

Chris Eaton imzası ile FIFA kokartlı hakemlere gönderilen yazıda dikkat çeken ifadeler şöyle yer aldı:

“Bir FIFA hakemi olarak herhangi bir FIFA maçındaki rolünüz çok önemlidir. Bununla beraber futbolun şike konusunda bugün karşı karşıya kaldığı mücadele global olarak kesinlikle benzeri görülmemiş boyuttadır. Ve bu alanda sizin ayrı derecede önemli olan yardımızını rica ediyoruz.

Bugün en ciddi şike korkusu uluslararası maçları maniple etmeye çalışan, bazen de başarılı olan uluslararası suçlulardan gelmektedir. Suçluların futbolla ilgisi tabii ki para ile bağlantılıdır ve özellikle maç sonuçlarını etkileyerek kumar şirketlerini dolandırmaktır.

FIFA Başkanı Blatter şike için sıfır tolerans açıklaması yapmıştır ve genel sekreter Jerome Valcke'ye FIFA güvenlik bölümüne FIFA maçlarının korunması ve şikenin soruşturulması görevini vermiştir. Şimdiye kadar yaptığımız soruşturmalar göstermektedir ki uluslararası dostluk maçları ile global şampiyonaların eleme müsabakaları manipülasyona en açık olanlarıdır.

Sizi temin ederim, FIFA güvenlik bölümünde çalışan ben ve meslektaşlarım büyük bir cesaret ve adanmışlıkla bu rolü üstlenmiş durumdayız.

Sizden ricam bu noktadadır. İlk olarak, bir takımın ya da oyuncunun oyun içindeki düşük formunun ötesinde düzensizlikleri görebilecek en iyi pozisyonda olanlar hakemlerdir. İkinci olarak, çok iyi farkındayız ki futbolu hedefleyen suç grupları hakemleri zan altında bırakmaktadır. Eğer inanıyorsanız görev yaptığınız maçta şike vardır veya bir kişi size yaklaşarak şike için yardımınızı istemektedir, siz bu durumu FIFA Güvenlik Bölümüne rapor etmelisiniz.

2012 futbolun şike ile tekrardan savaştığı bir yıl olacaktır. Ve bu savaşta FIFA hakemleri en önemli görevlilerden biri olacaktır”

TFF erken davranmıştı

FIFA'nın uluslararası maç organizasyonları için yaptığı bu uyarının benzerini Türkiye Futbol Federasyonu sezon başında tüm hakemlere yapmıştı. Hakemlerin maç içindeki gözlemlerini bildirmelerini isteyen federasyon, şike ve teşvik konusundaki tespitlerinin de ayrı bir rapor olarak iletilmesi talimatını vermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler