2010'da sporda neler yaşandı

Turkcell Süper Lig maçların TV yayın hakkını, Digiturk 4 sezon için 321 milyon Dolar (yaklaşık 480 milyon lira) bedelle kazanması, Türkiye A Milli Takım Teknik Direktörlüğü'ne Guus Hiddink'in getirilmesi, Galatasaray Kulübü eski başkanı Özhan Canaydın'ın

2010'da sporda neler yaşandı

Turkcell Süper Lig maçların TV yayın hakkını, Digiturk 4 sezon için 321 milyon Dolar (yaklaşık 480 milyon lira) bedelle kazanması, Türkiye A Milli Takım Teknik Direktörlüğü'ne Guus Hiddink'in getirilmesi, Galatasaray Kulübü eski başkanı Özhan Canaydın'ın 67 yaşında vefat etmesi, Voleybolda Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde Volley Bergamo'ya 3-2 mağlup olan Fenerbahçe Acıbadem'in, Avrupa ikincisi olması, UEFA Avrupa Ligi'nde 2009-2010 sezonu şampiyonluğunu Fulham'ı uzatmada 2-1 mağlup eden Atletico Madrid'in kazanması, Süper Lig'de 2009-2010 sezonunda Bursaspor'un, 75 puanla şampiyon olması, 48. Türkiye Kupası'nı, Şanlıurfa GAP Arena Stadı'ndaki final mücadelesinde Fenerbahçe'yi 3-1 mağlup eden Trabzonspor'un kazanması, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde 2009-2010 sezonu şampiyonluğunu, İspanya'nın başkenti Madrid'deki finalde FC Bayern Münih'i 2-0 mağlup eden FC Inter Milan'ın şampiyon olması, UEFA'nın, Türkiye'nin de aday olduğu oylamada 2016 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin ev sahipliğini Fransa'ya vermesi, Güney Afrika'nın ev sahipliğini yaptığı 19. FIFA Dünya Kupası'nda şampiyonluğu, finalde Hollanda'yı uzatmada 1-0 mağlup eden İspanya'nın kazanması, TFF Süper Kupa'yı, Bursaspor'u 3-0 mağlup eden Trabzonspor'un kazanması, Türkiye'de düzenlenen 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda finalde ABD'ye 81-64 yenilen Türkiye'nin ikinci olması, Dünya Süpersport Şampiyonası'nda Türk sporcu Kenan Sofuoğlu'nun sürücüler klasmanında şampiyon olması, 20. Dünya Bayanlar Hentbol Şampiyonası Avrupa Elemeleri 3. Grup mücadelesinde Türkiye'nin, 3 maçını da kazanarak 6 puanla grup birincisi olması ve play-offlara adını yazdırması, Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası finalinde Fenerbahçe Acıbadem'in, Brezilya ekibi Sollys Osasco'yu 3-0 yenerek şampiyon olması yılın en önemli spor olayları olarak tarihe geçti.

2010 yılında yaşanan önemli spor olayları şöyle:

 

OCAK

Turkcell Süper Lig maçların TV yayın hakkını, Digiturk 4 sezon için 321 milyon Dolar (yaklaşık 480 milyon lira) bedelle kazandı.(14 Ocak)

1 Ocak:

- Güney Amerika'da Arjantin ve Şili topraklarında yapılan ve 17 gün devam eden 32. Uluslararası Dakar Rallisi'nde birincilikleri, otomobilde İspanyol Carlos Sainz-Lucas Cruz ekibi, Volkswagen Touraeg marka araçları ve 47.10.00.00'lık derece, motosiklette de Fransız Cyril Despres, KTM marka motoru ve 51.10.37.00'lık derecesiyle kazandılar. Motosiklet kategorisinde mücadele eden Türk yarışmacı Kemal Merkit ise 49. tamamladı.

2 Ocak:

- Teniste Avustralya'nın Perth kentindeki 22. Uluslararası Hopman Kupası finalinde, İngiltere'yi 2-1 mağlup eden İspanya 3. kez şampiyonluğa ulaştı.

4 Ocak:

- İstanbul'daki Dünya 20 Yaşaltı Gençler Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori mücadelelerinde Türkiye, 1 galibiyet, 5 yenilgi ve 3 puanla 6. sırayı elde ederken, birinciliği ise finalde İzlanda'yı 3-1 mağlup eden Avustralya elde etti.

10 Ocak:

- Angola'da 21 gün devam eden 28. Afrika Uluslar Futbol Kupası'nda şampiyonluğu, finalde Gana'yı 1-0 yenen Mısır 7. kez şampiyonluğa ulaştı. Nijerya, Cezayir'i 1-0 yenerek üçüncülüğü elde etti.

- Angola'da 28. Afrika Uluslar Futbol Kupası'nda şampiyonluğunda Togo Milli Takımı'nın otobüsüne yapılan saldırıda 2 kişi ölünce, Togo şampiyonadan çekildi.

12 Ocak:

- Basketbolda Erkekler Avrupa Kupası'nda Beşiktaş Cola Turka, grupta 1 galibiyet, 5 yenilgi, 7 puan elde ederek turnuvaya veda etti.

13 Ocak:

- Bursa'da Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası'nda Rusya, 15 maç puanıyla şampiyon olurken, ABD 13 puan ve averajla 2., Hindistan da aynı puan ve averajla 3. oldu. Türkiye ise 10 puanda kaldı.

- Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda Beşiktaş Cola Turka, ilk tur grubunda 3'er galibiyet ve yenilgi ile 9 puanla 3. olup çıktığı 2. turda, Rus rakibine 2 maçta da mağlup olarak kupadan elendi.

14 Ocak:

- Turkcell Süper Lig'de maçların TV yayın hakkını, 4 sezon için 321 milyon Dolar (yaklaşık 480 milyon lira) bedelle Digitürk kazandı.

- (A) Milli Futbol Takımı'nın yurtiçi maçlarının yayın hakları 33 milyon 217 bin Dolar bedelle 4 yıllığına NTV tarafından alındı.

- Basketbolda ULEB Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Ülker, ilk tur grubunda 3 galibiyet, 7 yenilgi, 13 puan ve averajla 6. ve son sırada kalarak kupadan elendi.

15 Ocak:

- Antalya'nın Alanya ilçesindeki Avrupa Erkekler Salon Hokeyi Şampiyonası Çalenç-1 mücadelesinde, finalde Hırvatistan'ı 7-3 mağlup eden Ukrayna şampiyonluğu, Macaristan'ı 4-1 mağlup eden Türkiye de üçüncülüğü elde etti.

- Adana'daki 22. Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası Avrupa Elemeleri 7. Grup mücadelesinde Türkiye, 2 maçını da yitirerek elendi.

 

18 Ocak:

- Dünya Fair Play Konseyi (CIFP), milli atletimiz Van Abeylegesse Haberleri'>ElVan Abeylegesse'yi, "davranış" dalında en büyük ödül olan "Trophy" ile onurlandırırken, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu ise "tanıtım" dalında "şeref diploması"ile onurlandırıldı.

- Sezonun ilk "Grand Slam" mücadelesi olan ve Melbourne kentinde yapılan 98. Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer 4., tek bayanlarda da ABD'li Serena Williams 5. kez kazanırken. Marsel İlhan ise 2. turda turnuvadan elendi.

19 Ocak:

- Estonya'nın başkenti Tallinn'de 5 gün devam eden Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda Türk sporcu Tuğba Karademir bayanlarda 12. Sırada yer alırken, Rusya 3 altın ve 2 bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

19 Ocak:

- Avusturya'da 12 gün devam eden 9. Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda, finalde Hırvatistan'ı 25-21 yenen Fransa, 2. kez şampiyon, Polonya'yı 29-26 mağlup eden İzlanda da 3. oldu.

20 Ocak:

- 19 Yaş Altı (A) Genç Milli Futbol Takımı, başkent Roma'daki özel maçta İtalya'ya 3-0 mağlup oldu.

- Voleybolda Erkekler Indesit Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, grup maçları sonunda 2 galibiyet, 4 yenilgi ve 8 puanla 3. sırada kalarak turnuvaya veda etti.

24 Ocak:

- Manisa'da 6 gün devam eden 11. Uluslararası Ege Kupası 16 Yaşaltı (B) Gençler Futbol Turnuvası'nda şampiyonluğu, finalde evsahibi Türkiye'yi 3-1 yenen Fransa kazandı.

26 Ocak:

- 17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Bodrum ilçesindeki özel maçlarda Polonya'yı 4-1 ve 3-1 mağlup etti.

 

30 Ocak:

- İstanbul'da 2 gün devam eden 28. Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası'nda Türkiye, 2 birincilik, 4 ikincilik ve 8 de üçüncülükle 63 puan topladı ve takım birinciliğine ulaştı.

31 Ocak:

- 2010 Afrika Uluslar Kupası'nın finalinde Mısır, Gana'yı 1-0 mağlup ederek toplamda 7, üst üste ise 3. kez Afrika'nın en büyüğü olmayı başardı.

- 19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Milli Futbol Takımı, İstanbul'daki özel maçta Polonya'ya 2-1 mağlup etti.

- Beşiktaş Kulübü'nde Yıldırım Demirören, olağan genel kurulda 3. kez üst üste başkanlık görevine seçildi.

ŞUBAT

(A) MİLLİ FUTBOL TAKIMININ BAŞINA Guus Hiddink'İN GETİRİLDİ (17Şubat)

1 Şubat:

- Konya'da başlayan ve 6 gün devam eden Uluslararası Türk Telekom Yıldız Erkekler Basketbol Turnuvası'nda Sırbistan, final mücadelesinde Fransa'yı 85-82 mağlup ederek şampiyon oldu, evsahibi Türkiye ise Polonya'yı 97-77 mağlup ederek turnuvayı 3. tamamladı.

3 Şubat:

- Voleybolda Erkekler Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda Arkas Spor, ilk turda Finli, 2. turda da İspanyol rakiplerini elemesine rağmen, 3. turda Polonyalı rakibine elendi.

- 19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Milli Futbol Takımı, Antalya'da yaptığı ilk özel maçta Rusya ile 0-0 berabere kaldı, 2. maçta ise rakibini 1-0 mağlup etti.

4 Şubat:

- Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda Botaş Spor, grupta 2. olup çıktığı 2. turda Polonyalı rakibini mağlup ettikten sonra, 3. turda Fransız rakibine sayı averajıyla elendi.

 

5 Şubat:

- Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nde Galatasaray, grupta 4. olup çıktığı play-off turunda, Rus rakibine 2 maçta da mağlup olarak kupaya veda etti.

- İzmir'de başlayan ve 3 gün devam eden 37. Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, toplam 7'şer altın ve bronzun yanısıra 2 de gümüş madalya kazanarak, madalya klasmanında ilk sırada yer aldı.

7 Şubat:

- Türkiye, Ukrayna ve Polonya'da 2012'de yapılacak 14. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın elemelerinde, A Grubu'nda yer aldı ve Almanya, Avusturya, Belçika, Kazakistan ve Azerbaycan ile eşleşti.

- Atletizmde İspanya'nın Bilbao kentindeki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Yarışmaları'nda Türkiye, 3 birincilik ve 2 ikincilik, takımda da genç erkeklerde Fenerbahçe ile 1 birincilik, 2 de ikincilik elde etti.

10 Şubat:

- İsveç'in başkenti Stockholm'deki Uluslararası IAAF Permit GE Galan Salon Atletizm Yarışmaları'nda milli sporcu Almitu Bekele Degfa, bayanlar 5 bin metrede 14.46.44'lük derecesiyle 2.'lik elde ederek Avrupa Rekoru kırdı.

12 Şubat:

- İstanbul'da başlayan ve 3 gün devam eden 38. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve Bayanlar Güreş Turnuvası'nda Türkiye, erkeklerde 1 ikincilik, 6 üçüncülük ve 53 puanla takım halinde 3.,olurken, bayanlarda da 2 ikincilik, 6 üçüncülük ve 48 puanla 2. oldu. Takım birincilikleri ise erkeklerde 66 ve bayanlarda da 49 puanla Azerbaycan'a gitti.

- Kanada'nın Vancouver kentinde başlayan ve 16 gün devam eden 21. Kış Olimpiyat Oyunları'nda Türk sporcular başarı elde edemezken, birinciliği 14 altın, 7 gümüş ve 5 bronz madalyayla evsahibi Kanada, ikinciliği 10 altın, 13 gümüş ve 7 bronz madalyayla Almanya ve üçüncülüğü de 9 altın, 15 gümüş ve 13 bronz madalyayla ABD aldı.

 

13 Şubat:

- Grekoromen güreşte Ermenistan'ın başkenti EriVan'da başlayan ve 2 gün devam eden Dünya Kupası mücadelesinde Türkiye, finalde İran'a 4-3 mağlup olarak 2. Sırada yer alırken, ev sahibi Ermenistan ise Rusya'ya 4-3 üstünlük sağladı ve 3. oldu.

- Judoda Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Bayanlar Dünya Kupası müsabakalarında, 52 kiloda Tuğba Zehir ikincilik elde etti.

14 Şubat:

- ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) 59.'su Doğu-Batı Karmaları (All-Star) maçında Doğu, Batı'yı 141-139 yenerek 36. galibiyetini aldı. Maçta "en değerli oyuncu" (MVP) ödülü de Miami Heat'ten Dwyane Wade'in oldu. 108 bin 713 biletli seyircinin takip ettiği maç, basketbol tarihinin seyirci rekorunu kırdı ve bu nedenle Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer aldı.

- Hentbolda Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası 4. Tur mücadelesinde Kastamonu Türk Telekomspor, Hollandalı rakibine 2 maçta da mağlup olarak turnuvaya veda etti. Bayanlar Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Üsküdar Belediyesi ise 4. turda Sırp rakibine elendi.

16 Şubat:

- 17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Yalova'da ki özel maçta Romanya'yı 2-0 yendi ve 2-1 mağlup oldu.

- Polonya'nın başkenti Varşova'da 5 gün devam eden Avrupa Takımlar Badminton Şampiyonası'nda Danimarka, erkeklerde ve bayanlarda birincilik elde etti.

17 Şubat:

- (A) Milli Futbol Takımı Teknik Direktörlüğüne, 2 yılı opsiyonlu toplam 4 yıllığına Hollandalı teknik adam Guus Hiddink getirildi.

- Bulgaristan'ın YanBolu kentinde 4 gün süren 61. Uluslararası Strancata Boks Turnuvası'nda Türkiye, 2'şer birincilik, ikincilik ve üçüncülük elde ederken, 20 puanla takım halinde 4. Sırada yer aldı.Birincilik ise 31 puanla evsahibi Bulgaristan'ın oldu.

 

19 Şubat:

- Dünya Şampiyonu güreşçi Zekeriya Güçlü, geçirdiği rahatsızlık sonucu İstanbul'da 39 yaşında hayata veda etti.

- Basketbolda 25. Erkekler Teknosa Türkiye Kupası'nda Adana'da yapılan finaller sonunda Fenerbahçe Ülker, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni 72-68 mağlup ederek, 2. kez kupayı kaldırdı.

21 Şubat:

- 30. Uluslararası Trabzon 24 Şubat Yarı Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'dan Mehmet Çağlayan, 1.04.23.00, bayanlarda ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Nilay Esen, 1.22.55.00 ile kazandılar.

- Hentbolda Erkekler Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4. turda Danimarkalı rakibine 2 maçta da yenilerek turnuvaya veda etti.

24 Şubat:

- 19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Milli Futbol Takımı, Poznan kentindeki özel maçta Polonya'ya 5-2 mağlup etti.

- Voleybolda Bayanlar Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda Eczacıbaşı Zentiva çeyrek finalde Azeri rakibine set averajıyla elendi.

25 Şubat:

- Futbolda UEFA Avrupa Ligi'nin 3. turunda Galatasaray, İspanya'nın Atletico Madrid takımına, Fenerbahçe ise Fransa'nın OSC Lille takımına elendi.

- Almanya'nın Viersen kentinde 4 gün devam eden 21. Dünya Takımlar 3 Bant Bilardo Şampiyonası'nda Türkiye, finalde İspanya'yı yenerek şampiyon oldu.

26 Şubat:

- Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe, grupta 7 galibiyet, 3 yenilgi ve 17 puanla 2. olup 2. tura yükseldi. İtalyan rakibini ise 2-0'lık seriyle geçen sarı-lacivertliler, play-off çeyrek finalinde Rus rakibine 2-0'lık seriyle elenerek turnuvaya veda etti.

- Bursa Uludağ'da 27. Uluslararası Çocuk Kupası Alp DisipliniKayak Yarışmaları'nda Türkiye, 2 birincilik ve 4 üçüncülük elde etti.

27 Şubat:

- Türkiye Buz Hokeyi Erkekler Süper Ligi'nde 2009-2010 sezonu şampiyonu, İstanbul'da play-off finallerinde Başkent Yıldızları'nı 7-3 mağlup eden Ankara Üniversitesi olurken, Polis Akademisi ve Koleji de Kocaeli Üniversitesi'ni 8-6 yenerek üçüncülüğü elde etti.

 

28 Şubat:

- Futbolda 50. İngiltere Lig Kupası Londra'daki Carling Cup finalde Aston Villa'yı 2-1 yenen Manchester United, bu kupayı 4. kez kazanmış oldu.

- Japonya'daki Uluslararası Geleneksel Tokyo Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Japon Masakazu Fujiwara, 2.12.19.00, bayanlarda da Rus Alevtina Biktimirova, 2.34.39.00 derecesiyle kazandı.

- Masa tenisinde ETTU Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe, İsveçli rakibi Saint Berthevin'e 2 maçta da 3-2 mağlup olarak, elendi.

MART

Özhan Canaydın, Bursa'da 67 yaşında vefat etti. (28 Mart)

1 Mart:

- Çim hokeyinde Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 14 gün süre ile devam eden 12. Erkekler Dünya Kupası'nda şampiyonluğu, finalde Almanya'yı 2-1 mağlup eden Avustralya 2. kez kazanırken, Hollanda da İngiltere'yi 4-3 mağlup ederek 3. oldu.

2 Mart:

- Ümit Milli Futbol Takımı, İstanbul'da oynanan özel maçta Slovakya'ya 1-0 mağlup oldu.

- 17 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Poznan kentindeki oynanan özel maçlarda Polonya ile 2-2 ve 1-1 berabere kaldı.

- 19 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Muğla'nın Bodrum ilçesindeki özel maçlarda Rusya ile 2-2 berabere kalırken, Sırbistan'ı ise 3-2 mağlup oldu.

3 Mart:

- (A) Milli Futbol Takımı, İstanbul'daki özel maçta Honduras'ı Emre Güngör ve Hamit Altıntop'un attığı gollerle 2-0 mağlup etti.

- Voleybolda GM Capital Erkekler Avrupa Çalenç Kupası'nda Ziraat Bankası, çeyrek finalde Alman rakibine 2 maçta da mağlup olarak kupadan elendi.

6 Mart:

- Szombathely kentinde Uluslararası Macaristan Golden Grand Prix Grekoromen Güreş Turnuvası'nda Türkiye, 120 kiloda Rıza Kayaalp ile 1 birincilik elde etti.

- Serbest güreşte Moskova'daki Dünya Kupası'nda şampiyonluğu, finalde İran'ı 5-2 mağlup eden Rusya, üçüncülüğü ise Ukrayna'yı aynı sonuçla geçen Azerbaycan alırken, kupada 1 galibiyet, 3 de yenilgi alan Türkiye ise yedincilik elde etti.

- Meksika'nın TiJuan kentinde 4 gün devam eden 8. Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası'nda Türkiye, erkekler 73 kiloda Ozan Berken ve bayanlar 46 kiloda Kübra Dürdane Çakır ile 2 altın ve 1 gümüş ve 4 bronz madalya kazanarak 4. olurken, Güney Kore ise 7 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla ilk sırada yer aldı.

 

7 Mart:

- Antalya'daki 5. Uluslararası Öger Maratonu'nu (Runtalya) Alman sporculardan erkeklerde Sascha Velten, 2.26.45.00 ve bayanlarda da Birgit Lennartz, 3.10.28.00'lık dereceleriyle ilk sırada yer aldılar.

8 Mart:

- Erzurum'da 7 gün süren Dünya 18 Yaşaltı Gençler Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori (A) Grubu mücadelesinde Türkiye, 3 galibiyet, 1 yenilgi ve 8 puanla 2. olurken, 4 maç da 12 puan toplayan Çin Halk Cumhuriyeti ise 2. Kategori'ye yükseldi.

9 Mart:

- Basketbolda Erkekler Avrupa Kupası'nda Türk Telekomspor 2. tur grubunda 2 galibiyet, 4 yenilgi ve 8 puanla; Galatasaray Cafe Crown ise 2. tur grubunda 6 maçını da yitirerek, 6 puanla 4. ve son sıralarda kalarak kupaya veda ettiler.

- Basketbolda FIBA Erkekler "Eurochallenge" Kupası'nda Bandırma Banvitspor, 2. tur grubuna çıkmasına karşın, bu turda 3'er galibiyet, yenilgi, 9 puan ve averajla 3. sırada kalarak elendi.

10 Mart:

- Voleybolda Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom, play-off 2. turunda İtalyan rakibine 2 maçta da mağlup olarak elendi.

- Antalya'da başlayan ve 3 gün devam eden 13. Avrupa Vuşu Şampiyonası'nda klasmanda Rusya 1., Türkiye 2. ve Ukrayna da 3. olurken, Türkiye, 2 kategoride 1'er ikincilik ve üçüncülük elde etti.

11 Mart:

- Basketbolda ULEB Avrupa Ligi'nde Efes Pilsen, ilk tur grubunda 14 puan ile 4. Olarak yükseldiği 2. turda 2 galibiyet, 4 yenilgi ve 8 puanla 4. ve son sırada kapatarak turnuvaya veda etti.

 

12 Mart:

- Katar'ın başkenti Doha'da 3 gün devam eden 13. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda ABD, 8 altın, 3 gümüş ve 6 bronz madalyayla birinciliği, Etiyopya, 3 altın ve 2 bronz madalyayla ikinciliği, Rusya da 2 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalyayla üçüncü olurken Türk sporcular derece yapamadı.

- Kanada'nın Vancouver kentinde 10 gün devam eden Paralimpik Kış Oyunları'nda Almanya, 13 altın, 5 gümüş ve 6 bronz madalyayla birinciliği, Rusya, 12 altın, 16 gümüş ve 10 bronz madalyayla ikinciliği, Kanada ise 10 altın, 5 gümüş ve 4 bronz madalyayla üçüncü oldu.

16 Mart:

- 18 Yaşaltı (A) Genç Milli Futbol Takımı, Gaziantep'teki özel maçlarda Ukrayna'yı 3-0 ve 1-0 mağlup etti.

17 Mart:

- Hırvatistan'ın Poreç kentinde 4 gün süre ile devam eden 12. Avrupa Büyükler ve Gençler Salon Okçuluk Şampiyonası'nda Türkiye, olimpik yay genç erkeklerde Sermet Çetin ile 1 altın, bayanlarda da Begümhan Ünsal ile 1 gümüş madalya kazanıp 5. olurken, birinciliği ise 3 altın, 5 gümüş ve 2 bronz madalyayla İtalya aldı.

19 Mart:

- Kolombiya'nın Medellin kentinde 12 gün devam eden 9. Güney Amerika Oyunları'nda evsahibi Kolombiya, 144 altın, 124 gümüş ve 104 bronz madalyayla ilk sırada yer aldı.

20 Mart:

- Türkiye Kulüplerarası Kros Ligi'nde 2010 yılı birinciliklerini, büyük erkeklerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor 24, büyük bayanlarda ise İstanbul Üsküdar Belediyesi 46 puanla elde ettiler.

- Atletizmde Fransa'nın Arles kentinde 10. Avrupa Atmalar Kış Kupası müsabakalarında, Belarus, 3'er altın ve gümüş madalyayla birinciliği elde etti.Türk sporcuları başarı elde edemedi.

- Antalya'daki 17. Uluslararası Nazım Canca Ümitler Judo Turnuvası'nda Türkiye, 7 birincilik, 4 ikincilik ve 12 üçüncülükle turnuvada birinci sırada yer aldı.

- Eindhoven kentindeki 37. Uluslararası Hollanda Açık Tekvando Turnuvası'nda Türkiye, 7 birincilik, 4 ikincilik ve 3 de üçüncülükle birinci oldu.

- Voleybolda Bayanlar GM Capital Avrupa Çalenç Kupası'nda şampiyonluğu, Almanya'nın Dresden kentindeki finalde Belçika'dan Asterix Kieldrecht 3-1 mağlup eden evsahibi ekip Dresdner SC kazanırken, üçüncülüğü de Polonya'dan Impel Gwardin Wroclaw'ı 3-0 yenen Galatasaray elde etti.

 

- Voleybolda Bayanlar Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda şampiyonluğu, Bakü'deki finalde Sırp Kızılyıldız Belgrad'ı 3-1'le mağlup eden İtalyan Yamamay Busto Arsizio, üçüncülüğü de Rus Uralochka NTMK Ekaterinburg'a 3-1 mağlup eden Rabita Bakü kazandı.

- Portekiz'de 7 gün süren 20. Dünya Liseler Hentbol Şampiyonası'nda Türk ekipleri kızlarda İstanbul Özel Doğa Lisesi 7., erkeklerde de Konya Selçuklu Özel İsmail Kaya Lisesi 21. olurken, birincilikleri ise kızlarda finalde Sırbistan'ı 22-19 yenen Avusturya ve erkeklerde de İran'ı 25-16 yenen Slovakya elde etti.

21 Mart:

- ABD'deki Uluslararası Geleneksel Los Angeles Maratonu'nda birincilikleri, Kenyalı atletlerden erkeklerde Wesley Korir, 2.09.19.00, bayanlarda da Edna Kiplagat, 2.25.38.00'lık derece ile şampiyon oldular.

23 Mart:

- 16 Yaşaltı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Rusya ile Denizli yaptığı özel maçlarda 2-0 galip geldi ve 2-1 mağlup oldu.

- İtalya'nın Torino kentinde 6 gün devam eden 100. Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda Japonya, 2 altın madalyaylla en başarılı ülke oldu.

24 Mart:

- Masa Tenisi Süper Ligi'nde 2009-2010 sezonu şampiyonluklarını bayanlarda, finalde Fenerbahçe, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'u 4-1, erkeklerde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fenerbahçe'yi 4-2 mağlup ederek kazandılar.

- Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 4 gün devam eden Dünya Bisiklet Pist Şampiyonası'nda Avustralya, 6 altın, 2'şer de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

 

- Basketbolda 18. Bayanlar Teknosa Türkiye Kupası'nın, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Fenerbahçe'yi 57-55 yenen Galatasaray, 7. kez şampiyon oldu.

- Antalya'daki Dünya Görme Engelliler Judo Şampiyonası'nda Türkiye, 2 bronz madalyayla, takım halinde bayanlarda 2., erkeklerde ise 5.sırada yer aldı. Bayanlarda Çin Halk Cumhuriyeti, erkeklerde de Azerbaycan şampiyon oldu.

26 Mart:

- Çek Cumhuriyeti'nin Brno kentinde 5 gün devam eden 11. Dünya Liseler Masa Tenisi Şampiyonası'nda Türk temsilcileri erkeklerde 9., kızlarda da 12. Sırada yer alırken, Çin Halk Cumhuriyeti ekipleri ise her iki kategoride de birinci oldular.

- Fransa'nın Perigny kentinde 6 gün süren 28. Avrupa 17 Yaşaltı (B) Gençler Futbol Şampiyonası Yarı Final 5. Eleme Grubu (Elit Tur) mücadelesinde Türkiye, 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 7 puanla ilk sırayı alıp finallere adını yazdırdı.

- İsveç'in Orebro kentindeki 14. Avrupa 19 Yaşaltı (A) Genç Bayanlar Futbol Şampiyonası Yarı Final 1. Eleme Grubu (Elit Tur) mücadelesinde Türkiye, 3 maçını da kaybederek puansız son sırada kaldı ve turnuvadan elendi.

27 Mart:

- Futbolda 6. Bayanlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'taki 3. maçında (A) Milli Takım, La Valetta'da Malta'yı 2-0 mağlup ederek ilk galibiyetini aldı.

- Yüzmede Portekiz ve Polonya'daki Çok uluslu Gençler ve Yıldızlar Yarışmaları'nda Türkiye, yıldızlarda 3'er birincilik ve ikincilik ve 5 üçüncülük, gençlerde de 1 birincilik, 2 ikincilik, 6 da üçüncülük elde etti.

- Bayanlar güreşte Çin Halk Cumhuriyeti'nin Nan Jing City kentindeki Dünya Kupası mücadelesinde evsahibi Çin Halk Cumhuriyeti, finalde ABD'ye 6-1 mağlup ederek şampiyon olurken, Japonya da Ukrayna'yı 5-2'yle mağlup ederek 3. oldu.

- Voleybolda Erkekler GM Capital Avrupa Çalenç Kupası'nda şampiyonluğu,Perugia kentindeki finalde Hırvat Mladost Zagreb'i 3-0 mağlup eden Luigi Bacchi Perugia, üçüncülüğü ise Çek Dukla Liberec'i 3-1 mağlup eden Alman SCC Berlin aldı.

- Voleybolda Erkekler Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda, Belçika'nın Maaesik kentindeki finalde Rus Iskra Odintsovo'yu 3-1 mağlup eden İtalyan Bre Banca Lannutti şampiyon, İtalyan CoprAtlantide Piacenza'ya 3-1 mağluo eden Noliko Maaesik de 3. oldu.

 

28 Mart:

- Galatasaray Kulübü'nde Adnan Polat, olağan seçimli genel kurulda 2. kez başkanlığa seçildi.Bir önceki başkan Özhan Canaydın, Bursa'da 67 yaşında vefat etti.

- Polonya'nın Bydgoszcz kentindeki 38. Dünya Kros Şampiyonası'nda Kenya, 8 kategoride de altın madalya kazanırken, 3 gümüş, 2 de bronz madalya alarak şampiyon oldu.

NİSAN

3 Nisan:

- Voleybolda Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin, Fransa'nın Fenerbahçe Acıbadem, ligde ilk tur grubunda 6 maçta 6 galibiyet ve 12 puanla yenilgisiz 1. olup çıktığı play-off 1. turunda Rumen, play-off 2. Turunda da Rus rakiplerini 2 maçta da yenerek yarı finalde Fransız RC Cannes'a 3-2 üstünlük sağlayarak finalist oldu. Cannes kentindeki final maçında Fenerbahçe Acıbadem'i 3-2 mağlup eden İtalyan Volley Bergamo şampiyon, İtalyan Asystel Novara'yı 3-0 mağlup eden evsahibi ekip RC Cannes de 3. oldu.

- ABD Üniversiteler (Kolejler) Basketbol Ligi'nde (NCAA) 2009-2010 sezonu şampiyonluğunu, Indianapolis kentindeki final maçında Buttler Bulldogs'u 61-59 mağlup eden Duke Üniversitesi 4. kez kazandı.

- Almanya'nın Mannheim kentinde başlayan ve 8 gün devam eden 25. Uluslararası Dr. Albert Schweitzer Genç Erkekler Basketbol Turnuvası'nda Türkiye, 2 galibiyet ve 4 yenilgiyle 8. sırada kalırken, finalde Avustralya'yı 68-51 mağlup eden evsahibi Almanya birinciliği kazandı.

4 Nisan:

- Türkiye Plaj VoleyBolu Ligi'nde sezonu, bayanlarda Beşiktaş, erkeklerde de Halk Bankası ekipleri şampiyon olarak tamamladı.

5 Nisan:

- Belarus'un başkenti Minsk'de başlayan ve 7 gün devam eden Avrupa 89. Erkekler ve 23. Bayanlar Büyükler Halter Şampiyonası'nda Türkiye, erkeklerde 2 altın, 5 gümüş, 1 bronz madalya ve 527 puanla, 6 altın, 1 gümüş, 3 bronz madalya ve 544 puanı bulunan evsahibi Belarus, bayanlarda da 8 altın, 1 gümüş, 3 bronz madalya ve 497 puanla, 10 altın, 5 gümüş ve 1 bronz madalyayla 535 puan elden eden Rusya'nın ardından takım halinde 2. oldu. Türk sporcuları ayrıca 2 de Avrupa Rekoru'na ulaştılar.

7 Nisan:

- Futbolda 6. Bayanlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'taki 4. maçında (A) Milli Takım, Guadalajara kentinde İspanya'ya 5-1 mağlup olarak, 3. yenilgisini aldı.

- Türkiye, Portekiz'in Lamego kentinde 4 gün süren Avrupa Genç Erkekler Voleybol Şampiyonası Elemeleri (C) Grubu mücadelesinde 5 maçını da kazanarak, 10 puanla yenilgisiz olarak birinciliği elde etti ve finallere kalmaya hak kazandı.

- Ankara'da 4 gün süren 1. Uluslararası Başbakanlık Kupası Erkekler ve Bayanlar Boks Turnuvası'nda Türkiye, erkeklerde 4'er birincilik ve ikincilik, 2 üçüncülük, bayanlarda da 4 birincilik, 1 ikincilik ve 5 üçüncülük elde ederek, takım halinde her iki kategoride de birinciliğe adını yazdırdı.

- Portekiz'in Porto kentinde 4 gün devam eden Avrupa Genç Erkekler Sutopu Şampiyonası (C) Grubu elemelerinde Türkiye, 5 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik, 13 puan ve averajla ilk sırayı alarak finallere kaldı.

 

8 Nisan:

- Basketbolda 8. FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda şampiyonluk, finalde Rus Nadezhda Orenburg'a 65-57 ve 53-57'lik skorlarla mağlup eden Yunan Sony Athinaikos'un oldu.

9 Nisan:

- Basketbolda 52. FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nin, İspanya'nın Valencia kentindeki finalinde Rus Spartak Moskova Region, evsahibi ekip Ros Caseres Valencia'yı 87-80 yenerek, 4. kez üst üste kupayı kaldırırken , diğer Rus ekibi UMMC Ekaterinburg da Polonya'dan TS Wisla Can-Pack Krakow'a 84-50 mağlup ederek 3. oldu.

11 Nisan:

- Fransa'daki 34. Uluslararası Geleneksel Paris Maratonu'nda birincilikleri, Etiyopyalı atletlerden erkeklerde Tadesse Tola, 2.06.41.00, bayanlarda da Atsede Baysa, 2.22.04.00'lık dereceleriyle kazandılar.

- Futbolda 6. Bayanlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'taki 5. maçında (A) Milli Takım, Trabzon'da Malta'yı 5-1 mağlup ederek 2. galibiyetini aldı.

- İstanbul-Alanya arasında yapılan 8 gün süren 46. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu'nda birincilikleri, genel bireysel klasmanda ISD-NERI takımından İtalyan Giovanni Visconti, 32.42.28.00, genel takım klasmanında da ISD-NERI ekibi 98.16.45.00'lık dereceleriyle şampiyon oldular.

12 Nisan:

- Meksika'nın başkenti Mexico City'de 7 gün süren Dünya Erkekler Buz Hokeyi Şampiyonası 2. Kategori (A) Grubu mücadelesinde Türkiye, 5 maçında da mağlup olarak, puansız son sırada kaldı ve 3. Kategori'ye düştü. İspanya ise 5 maçını da kazanarak, 15 puanla ilk sırayı elde edip 1. Kategori'ye adını yazdırdı.

13 Nisan:

- Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki 53. Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 120 kiloda Fatih Çakıroğlu ile 1 gümüş, ayrıca 2 bronz madalya kazanarak, takım halinde 34 puanla 5. olurken, Rusya, 4 altın, 1'er de gümüş ve bronz madalya ve 61 puanla ilk, evsahibi Azerbaycan da 3 altın, 1'er de gümüş ve bronz madalya ve 50 puanla 2. sıraya adını yazdırdı.

14 Nisan:

- Voleybolda 11. Bayanlar Teledünya Türkiye Kupası'nı, finalde Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'a 2-3, 3-2 ve "altın set"te üstünlük sağlayan Fenerbahçe Acıbadem ilk kez bu kupanın sahibi oldu.

- İngiltere'nin Manchester kentinde 22. Avrupa Badminton Şampiyonası'nda Danimarka, 4 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla şampiyon oldu.

- Eskişehir'de 5 gün süren 26. Avrupa 19 Yaşaltı (A) Gençler Futbol Şampiyonası Yarı Final 4. Eleme Grubu (Elit Tur) mücadelesinde Türkiye, 2 galibiyet, 1 yenilgi ve 6 puanla 2. olup elenirken, İspanya ise 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 7 puanla ilk sırayı alıp finallere adını yazdırdı.

 

15 Nisan:

- Bakü'de 2 gün süren 17. Avrupa Bayanlar Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, madalya kazanamayıp 14 puanla takım halinde 10. Sırada yer alırken, Rusya ise 2'şer altın ve gümüş madalyanın yanı sıra 1 bronz madalya ve 52 puanla takım birinciliğine ulaştı.

16 Nisan:

- Almanya'nın Bremen kentinde 3 gün süren 26. Avrupa Büyükler ve Gençler Ritmik Cimnastik Şampiyonası'nda Rusya, büyüklerde 4 altın ve 1 gümüş, gençlerde de 5 altın madalya kazanarak, uzak ara farkla şampiyon oldu.

- Dünya Ralli Şampiyonası'nda sezonun 4. yarışı olan Türkiye Rallisi'ni, Citroen ekibinin Fransız sürücüsü Sebastian Loeb kazanırken, kariyerindeki 57. birinciliğine ulaştı.

- Çek Cumhuriyeti'nin Nove Veseli kentindeki 8. Avrupa Genç Erkekler Hentbol Şampiyonası 8. Eleme Grubu mücadelesinde Türkiye, 1'er beraberlik ve yenilgiyle 1 puanda kalıp 3. oldu ve turnuvaya veda etti.

17 Nisan:

- 40. ARoma Erkekler Voleybol Birinci Ligi'nde 2009-2010 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Ziraat Bankası'na 3-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe oldu.

- Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki 60. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 84 kiloda Nazmi Avluca ve 120 kiloda Rıza Kayaalp ile 2 altın, 96 kiloda Cenk İldem ile de 1 bronz madalya kazanıp, 38 puanla takım ikincili

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler