Yeni tapu tüzüğü yolda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni tapu tüzüğüyle ilgili diğer bakanlıkların da görüşünü beklediklerini görüşler geldikten sonra son halini vereceklerini söyledi.Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulm

Yeni tapu tüzüğü yolda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni tapu tüzüğüyle ilgili diğer bakanlıkların da görüşünü beklediklerini görüşler geldikten sonra son halini vereceklerini söyledi.

Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını sağlamak amacıyla hazırlanan Tapu Tüzüğü, günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden düzenleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan yeni tüzük, birçok yönüyle vatandaşın işini kolaylaştıracak. Tüzükle uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi, hizmet sunumunda kolaylık sağlanması, kırtasiyeciliğin ve bürokratik işlemlerin azaltılması amaçlanıyor.

Tapu tüzüğünde yapılacak değişiklikle ilgili bir grup gazeteciye bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tüzükle ilgili diğer bakanlıkların da görüşünü beklediklerini görüşler geldikten sonra son halini vereceklerini söyledi. 

Bayraktar, şöyle konuştu:

Mahkemeler haftalarca beklemeyecek
“Mevcut durumda, kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemeler, cumhuriyet savcılıkları, icra ve iflas müdürlüklerinin görevleriyle ilgili taşınmaz verilerine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden istiyor.

Yeni tüzük yürürlüğe girince TAKBİS’e erişim hakkına sahip kuruluşlar, taşınmazla ilgili verileri sistem üzerinden doğrudan alabilecek. Artık mahkemeler, bir kişinin üzerine tapu olup olmadığını anlamak için haftalarca beklemek zorunda kalmayacak.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile taşınmaza ilişkin konularda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler kendi işleriyle sınırlı olmak üzere, düzenlenecek protokol kapsamında gerekli verilere erişebilecekler.

Verilere sözleşmeyle erişilecek
Taşınmaz malikleriyle taşınmaz üzerinde hak sahibi olanlar, düzenlenecek sözleşme şartları dahilinde verilere erişebilecekler.

Tapu sicilinin kamuya açıklığı ilkesi gereğince, taşınmazın tanımlayıcı bilgileri herkes tarafından sözleşme şartları kapsamında sorgulanabilecek. Verilere erişim hakkının kötüye kullanılması halinde, özel kanun hükümleri saklı kalmak üzere, sisteme erişim derhal durdurulabilecek.

TAKBİS verilerine erişime ilişkin döner sermaye katılma payını ve bunun istisnalarını belirlemeye Tapu Müdürlüğü yetkili olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset