Yeni kabinede Erdoğan'ın güvendiği isim kim?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın ardından yaşanan siyasi sarsıntının yeni bir boyut kazandırdığı kabine revizyonu çerçevesinde bakanlık koltuğuna oturan isimler arasında en dikkat çeken isim Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala old

Yeni kabinede Erdoğan'ın güvendiği isim kim?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın ardından yaşanan siyasi sarsıntının yeni bir boyut kazandırdığı kabine revizyonu çerçevesinde bakanlık koltuğuna oturan isimler arasında en dikkat çeken isim Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala oldu.

DERVİŞ VE DAVUTOĞLU ÖRNEĞİ

Türk siyaset kültüründe normal dönemlerde, parlamentoda yer almayan yani milletvekili olmayan bir ismin bakan olarak atanması istisnai bir uygulama. Bunun son 10 yıl içindeki iki önemli örneği Kemal Derviş ve Ahmet Davutoğlu oldu. Efkan Ala da, bu anlamda bir istisna.

"DELİKANLI BİR ANADOLU ÇOCUĞU"

Erdoğan'ın, iktidara geldiği 2003 yılından sonra bürokraside en güven duyduğu isimlerden biri zaman içinde Efkan Ala oldu. Bürokrasideki değerlendermelere göre; Ala bir yönüyle sağ değerlere bağlı Anadolu tipi bir bürokrat. Ama aynı zamanda devletin temel kuruluş felsefesini oluşturan değerleri benimsemiş ve o kültürü özümsemiş biri. Kulislerdeki popüler ifade ile özetlemek gerekirse "Delikanlı bir Anadolu çocuğu. Ama aynı zamanda külhanbeyliğine prim vermeyecek devlet kültürüne ve terbiyesine sahip biri."

ERDOĞAN'IN EN GÜVENDİĞİ İSİM

Efkan Ala'nın bu kişilik ve bürokratik özellikleri Erdoğan'ın ilgisini iktidar olmasından sonra çekti. Ala, Ak Parti döneminde önce Diyarbakır Valisi olarak atandı. Ardından 2007'de Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirildi. Erdoğan'ın, Kürt sorununa çözüm için 2009'da başlattığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin bürokrasi ayağını yürüten önemli isimlerden biri de Ala idi. İmralı ile görüşmeler sürecinde de, MİT Müsteşarı Hakan Fidan gibi Ala da Erdoğan'ın güvendiği önemli bir güvenlik bürokratı oldu.

DENEYİMLİ VE KONULARA HAKİM

Fethullah Gülen cemaati ile iktidar arasında yaşanan gerilim ve çözüm süreçi çerçevesinde değerlendirildiğinde, Ala'nın, istisnai olarak Meclis dışından İçişleri Bakanlığı'na atanması hakkında fikir edinmek mümkün. Ala'nın bakanlığa getirilmesi, Erdoğan'ın Gülen cemaati ile gerilim ve çözüm süreci çerçevesinde, dahiliye deneyimi ve konulara hakimiyeti olan bir ismi bu makama tercih ettiği yorumlarına neden oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler