Yazıcıoğlu'nun teklifi TBMM'de

Teklife yeni eklenen maddelere göre, ticaret sicili kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esaslar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yenile

Yazıcıoğlu'nun teklifi TBMM'de

Teklife yeni eklenen maddelere göre, ticaret sicili kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esaslar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yenilenerek TBMM Başkanlığına sunuldu.

Bu kayıtlar ile tescil ve ilan edilmesi gerekli içeriklerin düzenli olarak depolandığı ve elektronik ortamda sunulabilen merkezi ortak veri tabanı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB nezdinde oluşturulacak.

Defterler elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulabilecek. Tacir, işletmesiyle ilgili her türlü envanteri elektronik ortamda saklamakla yükümlü olacak.

Denetçiye tanınan imtiyazlar, iyi niyet kurallarına ve şirket menfaatlerine aykırı olamayacak.

Pay sahipleri arasında devlet, il özel idaresi, belediye ve diğer kamu tüzel kişileri, meslek kuruluşları, sendikalar, dernekler, vakıflar ve kooperatiflerde; kamu tüzel kişileri lehine tesis edilebilecek imtiyazlar hariç olmak üzere, diğer pay sahiplerinden biri veya birkaçı lehine, bu kanunda düzenlenen herhangi bir imtiyaz tesis edilemeyecek.

Poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler, elektronik imza ile düzenlenemeyecek. Bu senetlere ilişkin kabul, aval ve ciro gibi senet üzerinde gerçekleştirilen işlemler, güvenlik elektronik imza ile yapılamayacak. Konşimentonun taşıma senedinin ve sigorta poliçesinin imzası elle, faksimile baskı, zımba, ıstampa, sembol şeklinde mekanik veya elektronik herhangi bir araçla atılabilecek. Düzenlendikleri ülke kanunlarının izin verdiği ölçüde bu senetlerde yer alacak kayıtlar, el yazısı, telgraf, teleks, faks ve elektronik diğer araçlarla yazılabilecek, oluşturulabilecek, gönderilebilecek.

Ticaret şirketleri ile gerçek ve tüzel kişi, diğer tacirlere ilişkin olarak kanunun zorunlu tuttuğu bütün işlemler, elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile de yapılabilecek. Bu işlemlerin dayanağı olan belgeler de aynı usulle elektronik ortamda düzenlenebilecek.

Şirket adına imza yetkisine sahip kişiler, kendi adlarına üretilen güvenli elektronik imzayla imza atabilecek.

Teklifle, Hal Kayıt Sisteminin daha sağlıklı uygulanması amacıyla; kamuoyunda ''Hal Yasa Tasarısı'' olarak bilinen, malların kap ve ambalajlarında bilgileri içeren künyelerin yer almasını öngören, Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yürürlük tarihi, 1 Ocak 2012'ye ertelendi.

-MERHUM YAZICIOĞLU'NUN TEKLİFİ-
TBMM Başkanlığına dün sunulan teklifteki hükümler de yeni teklifte yer aldı. Buna göre, teklif, helikopter kazasında yaşamını yitiren eski BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun verdiği teklifin hükümlerini de içeriyor.

Teklifle, özel güvenlik şirketleri tarafından üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri, hizmetin başladığı gün mesai saati bitimine kadar ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilecek. Bu düzenlemeyle, şirketlerin cezai yaptırıma maruz kalmalarının önüne geçilmek amaçlanıyor. özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da, ''özel güvenlik şirketleri tarafından üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri, hizmetin başlamasından en geç bir hafta önce ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilir'' hükmünde değişiklik yapılıyor.

Özel güvenlik görevlileri, bir defaya mahsus ruhsat harcı ödeyerek görevlerine devam edebilecek. Özel güvenlik şirketlerinin yanı sıra alarm izleme merkezlerinde ve eğitim kurumlarında kurucu ve yöneticilerinde de güvenlik soruşturması yapılacak. özel güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması her 5 yılda bir yenilenecek.

Yükseköğrenim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az 5 yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlara, özel güvenlik eğitimi şartı ile yasadaki ''Silahsız olarak görev yapacaklar için en az 8 yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak'' şartı aranmayacak.

Yasadaki, ''Genel kolluk kuvvetinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az 5 yıl fiilen bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlarda, görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 5 yıl süreyle özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz'' hükmü metinden çıkarılıyor.

Özel güvenlik eğitimi ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca verilebileceği gibi, Bakanlıktan faaliyet izni alan özel eğitim kurumlarınca da verilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset