Yargı paketi AYM gündeminde

Hükümetin 6-7 Eylül olayları sonrası Meclis'e sunduğu yargı paketi 12 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe girmişti. CHP, 17 Aralık'ta Yüksek Mahkeme'ye başvurarak, paketin bazı maddelerinin iptalini istemişti. Anayasa Mahkemesi,

Yargı paketi AYM gündeminde

Hükümetin 6-7 Eylül olayları sonrası Meclis'e sunduğu yargı paketi 12 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe girmişti. CHP, 17 Aralık'ta Yüksek Mahkeme'ye başvurarak, paketin bazı maddelerinin iptalini istemişti. Anayasa Mahkemesi, paketteki bazı maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yapılan başvurunun sekizince gününde konuyu gündemine almayı kararlaştırdı.

İŞTE İPTALİ İSTENEN MADDELER

Anayasa Mahkemesi'nin, aramalara “somut delil” yerine “makul şüphe” şartı getiren, hükümete karşı suçlarda telefon dinlemesi yapılmasına vize veren ve avukatın soruşturma dosyasını inceleme yetkisini kısıtlayan hükümleri içeren son yargı paketinde iptal ve yürütmeyi durdurma istemini görüşeceği bazı maddeler şöyle:

Yargıtay'da tetkik hâkimlerinin görevlendirilmesinde Yargıtay Başkanı'nın devre dışı bırakılarak atamaları tamamen HSYK'nın yapması. HSYK, yargı paketindeki bu maddeyi kullanarak Yargıtay'da genel sekreter yardımcılarının da aralarında bulunduğu 63 tetkik hâkim ve savcıyı görevden almıştı.

HSYK'nın ceza mahkemeleri arasında 'ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak daireler arasındaki iş dağılımı' yapması. Bu durum, yeni özel yetkili mahkemeler uygulamasını geri getireceği nedeniyle eleştiriliyordu.

Ceza Muhakemesi Yasası'nda (CMK) yapılan 'makul şüphe' düzenlemesi. (Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.)

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe varsa şüpheliye veya sanığa ait taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma.

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar kapsamında da iletişimin tespiti, dinlenmesi kayda alınması ve teknik araçlarla izlenmesi.

Soruşturma evresinde avukatın dosya içeriğini inceleme veya belgelerden alma yetkisinin, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilmesi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset