Trabzonlu vekilden Erdoğan'a jet yanıt!

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Sayın Başbakan diyor ki Soma'daki madenlerle ilgili olarak, 'CHP o gün Meclis'te engelleme yapmak için bu önergeyi getirdi'. Son derece yanlış ve dikkatsiz bir açıklama" değerlendirmesinde bulundu.Hamzaçebi, TBMM'de

Trabzonlu vekilden Erdoğan'a jet yanıt!

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Sayın Başbakan diyor ki Soma'daki madenlerle ilgili olarak, 'CHP o gün Meclis'te engelleme yapmak için bu önergeyi getirdi'. Son derece yanlış ve dikkatsiz bir açıklama" değerlendirmesinde bulundu.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın maden faciasının yaşandığı Soma'da yaptığı açıklamanın CHP ile ilgili bölümlerine yanıt verdi.

Konuşmasının başında maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Hamzaçebi, yeraltındaki madencilerden de biran önce sevindirici bir haber alınmasını umut ettiklerini söyledi. Böylesi günlerin acıları paylaşma, günlük siyasetten uzak durma günleri olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, olayın meydana geldiği andan itibaren CHP olarak bu konuda titizlik içinde davrandıklarını vurguladı.

Başbakan Erdoğan'ın, düzenlediği basın toplantısında CHP'nin 29 Nisan 2014'de Soma'daki maden ocaklarına ilişkin verdiği Meclis Araştırma Önergesinin TBMM Genel Kurulu'nda reddedilmesine ilişkin soruya verdiği yanıtı hatırlatan Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın CHP'nin önergesiyle ilgili olumsuz bir değerlendirme yaptığını belirtti.

SON DERECE YANLIŞ VE DİKKATKİZ BİR AÇIKLAMA

Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan CHP'nin bu önergeyi Meclis görüşmelerini engellemek amacıyla getirdiğini söylemek gibi son derece bugüne yakışmayan, üzüntü veren bir cümle etmiştir. Biz dünden bu yana CHP olarak çok dikkatli, titiz bir şekilde bu sürecin yetkililer tarafından götürülmesini ve buna ilişkin açıklamaların onlar tarafından yapılmasını planladık, arzu ettik. Günlük bir takım tartışmalarla böylesi bir sürece zarar vermenin doğru olmadığını düşündük. Böylesi bir dikkatle götürüyoruz. Sayın Başbakan'ın cümlesi yanlış. Biz bu kadar dikkat ettiğimiz halde Sayın Başbakan'ın bu dikkati göstermemiş olmasından dolayı herşeyden önce üzüntümüzü bildiriyoruz.

Sayın Başbakan diyor ki Soma'daki madenlerle ilgili olarak, 'CHP o gün Meclis'te engelleme yapmak için bu önergeyi getirdi'. Son derece yanlış ve dikkatsiz bir açıklama. Birincisi 28 Nisan günü Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü tarafından iş sağlığı ve iş güvenliği günü olarak ilan edilmiştir. Yine aynı tarihte İş Cinayetlerini Önleme Platformu adı altında hayatlarını iş kazalarında kaybedenlerin eşleri ve yakınlarından oluşan bir grup, TBMM'deki tüm siyasi partileri ziyaret etti. CHP'yi de ziyaret ettiler. Biz CHP olarak bu gerekçeleri dikkate aldık."

BİZ DESTEK VERDİK

Soma'daki madenlerle ilgili CHP'nin Manisa milletvekillerinin tehlikelere dikkati çekmek amacıyla TBMM'de daha önce de konuşmalar yaptıklarını anımstan Hamzaçebi, söz konusu önergede grup başkanvekili olarak kendisinin imzası bulunduğunu da aktardı.

Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan diyor ki 'CHP engellemek için bunu getirdi'. Hayır. Buna bir de kanıt vereceğim; bu görüşmelerin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'nun Danışma Kurulu'nda kabul görmeyen önerisi getirildi. Ve onlar bu görüşmelerin ardından Toprak Koruma Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesini önerdiler. Ve CHP Grubu olarak da biz Toprak Koruma Kanunu'na destek verdik. Sayın Başbakan ya gündemi takip etmiyor ya da böylesi ağır bir psikolojik baskının etkisi altında bu önergeyi kabul etmemenin sorumluluğunu bir başkalarına atacak şekilde veya sorumluluğu kendi üzerinden atacak şekilde bir savunma psikolojisiyle açıklama yapıyor. Sayın Başbakan'ın açıklamaları gerçeği yansıtmıyor."

MADEN ERDOĞAN BAŞLADI...

Başbakan Erdoğan'ın AK Parti'li milletvekillerinin CHP'nin önergesiyle ilgili "bunu daha sonra görüşürüz" şeklinde cevap verdiklerini söylediğini de ifade eden Hamzaçebi, Meclis tutanaklarını kontrol ettiğini, AK Parti adına konuşan milletvekilinin böyle bir ifadesi olmadığını belirtti. Hamzaçebi, "Tam tersine bir açıklama yapıyor. O da şu; 'Soma'daki maden işletmelerinin madencilik sektörü açısından dünyadaki ve Türkiye'deki pek çok madene göre daha iyi konumda olduğu açıktır'. Madem Sayın Başbakan konuşmayı başlattı, ben de bunu hatırlatıyorum" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasında "CHP'li milletvekilinin önergeye ilişkin yaptığı konuşmada Soma'dan bahsetmediği" yönünde ifadeleri olduğunu da söyleyen Hamzaçebi, partisi adına konuşmayı yapan Manisa Milletvekili Özgür Özel'in konuşmasının bir çok yerinde Soma kömür madenlerindeki sorunları anlattığını kaydetti. Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'dan hiç değilse böylesi bir acı gününde, ulusal yas gününde daha olgun davranmasını beklerdik ama bu beklentimiz boşa çıktı. Ben takdiri milletimize bırakıyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset