Trabzonlu 'akil insandan' paket yorumu

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Eksikleri de var, eleştirilecek yerleri de var ama dikkatlice hazırlanmış, dengeli bir pakettir" dedi.Hakyemez,

Trabzonlu 'akil insandan' paket yorumu

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Eksikleri de var, eleştirilecek yerleri de var ama dikkatlice hazırlanmış, dengeli bir pakettir" dedi.

Hakyemez, basına yaptığı açıklamada, Demokratikleşme Paketi ile ilgili açıklamadan önce çok farklı spekülasyonlar yapıldığı ve büyük beklentiler içerisinde bulunanlar olduğunu söyledi.

Beklediği şekilde bir paket ortaya çıktığını belirten Hakyemez, şöyle devam etti:

"Buradan çok fazla şeyler beklemek çok gerçekçi olmazdı. Zannedersem pakete yönelik kamuoyunun algısının bu kadar yüksek olmasının temel sebeplerinden biri başlatılan çözüm sürecidir. Çünkü çözüm sürecinden sonra hükümetin demokratikleşme adımları atması bekleniyordu. Bu da çözüm süreci başladıktan sonraki ilk paket fakat tek paket değil, olmaması da gerekir. Bunu zamana serpiştirerek yapmanın daha isabetli olacağı kanaatindeyim. Zannedersem hükümet de bunu böyle değerlendirdiği için pakette her soruna yönelik, Türkiye'de demokratikleşmeyle insan haklarıyla ilgili sadece bir kesimin, sadece Kürtlerin değil her soruna yönelik kendilerine göre çözümleri var ama bu bir aşamadır. Bunu böyle değerlendirmek lazım. Eksikleri de var, eleştirilecek yerleri de var ama dikkatlice hazırlanmış, dengeli bir pakettir."

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu'nun hazırladığı rapora da değinen Hakyemez, şunları söyledi:

"Biz şöyle bir vurguyu pakette özellikle belirttik. Kürt sorununun Türkiye'de çözülmesi gerekiyor. Bunun için hükümetin adımlar atması gerekiyor fakat bunu yaparken dengeli, dikkatli gitmesi gerekiyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki insanların da hassasiyetlerini dikkate alması gerekiyor ama hepimizin bir arada, bu ülkede birlikte yaşamamız gerekiyor. Onun için de bunu sağlayacak adımların atılması gerekir. Bu pakette aslında bu, felsefe olarak var. Onun ötesinde söz gelimi Kürtlerin siyasal alanda temsili noktasında, Siyasi Partiler Kanunu'ndan, Seçim Kanunu'ndan kaynaklanan engeller var, bununla ilgili birşeyler yapılması gerekiyor. Nitekim o bağlamda, siyasi partilere mali yardım yapılmasından tutun da seçim sisteminin tartışmaya açılmasına kadar çok değişik mevzular var. Bu bizim heyetimizin de önerdiği hususlardan. Bazı bölgelerin raporlarında özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin raporlarında daha fazla teferruat hükümleri vardı. Bazı harflerin kullanılması yasağı olsun, yer isimlerinin eski adlarıyla birlikte anılması konularında olsun, bu bizim de zaten önerdiğimiz şeydi. Akil insanlar heyetlerinin raporlarının tümünü karşılayan bir paket değil. Zaten ben şahsen siyaseten tümünü birden karşılacak tek bir paketin çok da doğru olmayacağı kanaatindeyim."

Hakyemez, Türkiye'de farklı düşünen ve inanan herkese ama aynı zamanda hakim din olan İslamiyeti yaşayan herkese yönelik de çok güzel hükümler olduğunu vurgulayarak, "Söz gelimi işte türban yasağının memurlara ilişkin kaldırılması. Ondan sonra farklı yaşam tarzlarına yönelik istisnasız ateistinden Alevisine, Müslümanına ve başka dine mensup olanına, içki içenine, içmeyenine, hepsine yönelik olarak bir güvence getiriyor" ifadesini kullandı.

Hakyemez, Demokratikleşme Paketi'nde açıklanan seçim sistemi konusuna da değinerek, hükümetin sunduğu üç öneriden ikincisi olan daraltılmış bölge sisteminin daha isabetli olduğunu söyledi.

ANAYASAL SORUNLAR

Hakyemez, Türkiye'de bütün sorunların tek bir aşamada hele de böyle bir Demokratikleşme Paketi ile çözülmesinin imkansız olduğunu belirterek, "Kaldı ki burada dikkat ederseniz hükümetin paketinde yasal değişiklikler ve idari değişikliklerle birlikte halledebilecek mevzular vardır. Onun için paketten, paketin niteliğinden daha farkı şeyler beklemek çok gerçekçi olmaz. Türkiye'de paket, kanunla ve idari tasarruflarla birlikte nelerin yapılabileceğini, hükümetin önceliklerine göre ortaya koydu ama bana kalırsa bundan daha önemlisi Türkiye'de anayasal sorunlar vardır, bunların çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Demokratikleşme Paketi'nin bu yönüyle iyi bir başlangıç olduğunu ve sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Hakyemez, "Bu noktada iktidarıyla muhalefetiyle siyasilerimizin bundan sonra daha yumuşak, daha kapsayıcı, kuşatıcı, yapıcı bir üslup içinde olmasında fayda var. Bu, paketin getirdiklerine daha fazla katkı sağlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset