Trabzon CHP'de kontenjan stresi

81 ilin 29’unda adayları ön seçimle belirleme kararı alan CHP Parti Meclisi, 3.5 saat süren toplantı sonunda ihraç edilen eski bakan Fikri Sağlar, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın tekrar partiye alınmaları için oylama yapıldı. Oylamada Sağla

Trabzon CHP'de kontenjan stresi

81 ilin 29’unda adayları ön seçimle belirleme kararı alan CHP Parti Meclisi, 3.5 saat süren toplantı sonunda ihraç edilen eski bakan Fikri Sağlar, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın tekrar partiye alınmaları için oylama yapıldı. Oylamada Sağlar 32 evet-38 hayır, Çapan ise 26 evet-35 hayır oyu aldı.

Vatan'ın haberine göre; CHP Parti Meclisi (PM), dün aday tespiti yöntemlerini belirlemek üzere toplandı. PM’de önceki gece toplanan MYK’nın aday seçme yöntemlerine ilişkin kararları tartışıldı. Toplantıda 29 ilde adayların önseçimle belirlenmesi kararı alındı. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, önseçim yapılacak 29 ilde toplam 9 adet kontenjan kullanması da benimsendi. CHP’nin önseçim yapacağı iller ve Kılıçdaroğlu’nun kontenjan kullanacağı sıralar şöyle: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Aydın (2. sıra kontenjan), Bolu, Çanakkale Çorum, Denizli (2. sıra kontenjan), Edirne, Kütahya, Manisa (2. sıra kontenjan), Muğla (3.sıra kontenjan), Niğde, Nevşehir, Sivas (2. sıra kontenjan), Tekirdağ (1.sıra kontenjan), Trabzon (1. sıra kontenjan), Uşak, Aksaray, Karaman, Karabük, Osmaniye, Düzce, Kırklareli, Erzincan, Gaziantep (2. ve 4. sıra kontenjan), Kastamonu, Kırşehir ve Yozgat.

Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ı önseçim yapacağı Tekirdağ’da birinci sıra kontenjanından, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yi Trabzon birinci sıra kontenjanından aday göstereceği belirtiliyor. Ergenekon davası sanıklarından gazeteci Mustafa Balbay’ın ise önseçim yapılacak olan Aydın’dan ikinci sıra kontenjan adayı gösterileceği de CHP kulislerinde dile getiriliyor.

Antalya’da ön seçim yok

Kılıçdaroğlu, kendi memleketi olan Tunceli’de adayları merkez yoklaması ile belirleme yolunu tercih etti. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın seçim bölgesi Antalya’da ise eski Genel Başkan Baykal’ın önseçim isteğine rağmen merkez yoklaması yolu tercih edildi. Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın seçim bölgesi Ankara’da da merkez yoklaması ile listeler belirlenecek.

CHP önseçim yapacağı 29 il dışındaki illerde ise aday belirlemede temayül yoklaması ve anket yapacak. CHP’nin büyük kentlerin de aralarında olduğu 12 ilde temayül yoklamasına gideceği, kalan 40 ilde ise vatandaşların katılımıyla büyük çaplı anketler yapılacağı belirtiliyor. PM sürerken CHP’nin aday belirleme yöntemi ile bu yöntemlerin tercih edileceği iller YSK’ya bildirildi.

6 oyla Sağlar kaybetti

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, PM toplantısının ilk 3.5 saatlik bölümüne başkanlık etti. Önseçim yapılacak illerin belirlenmesinin ardından Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Balıkesir programına katılmak üzere toplantıdan ayrıldı. PM’de daha sonra partiden ihraç edilen aralarında eski bakan Fikri sağlar, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan gibi isimlerin de bulunduğu 50’ye yakın ismin partiye geri alınmasıyla ilgili tek tek oylama yapıldı. Yapılan oylama sonucunda Sağlar ve Çapan’ın partiye dönüşleri PM kararıyla reddedildi. Oylamada Sağlar 32 evet-38 hayır; Çapan ise 26 evet-35 hayır oyu aldı. Kesinleşen aday listelerinin YSK’ya son teslim tarihi olan 11 Nisan’dan önce CHP PM yeniden olağanüstü toplanacak. Olağanüstü PM’nin 8 ya da 9 Nisan’da yapılabileceği belirtildi. CHP MYK tarafından belirlenen ve genel seçimlerde milletvekili adayı gösterilecek isimler PM’nin onayına sunulacak.

Ne zaman ihraç edildiler?

Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, 1990’lı yıllarda ihraç edilmişti. Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise 17 Mart 2001’de Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ihraç edilmişti. Çapan da Sağlar da geçen yıl parti yönetiminin değişmesinin ardından CHP’ye dönmek için başvuruda bulunmuş, yaptıkları açıklamalarda da CHP’ye destek verilmesi çağrısında bulunmuşlardı.

CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil, PM toplantısında daha önce partiden ihraç edilen 41 kişinin partiye geri dönüş taleplerinin de değerlendirildiğini ve Deniz Kurtoğlu, Fikri Sağlar, Gürbüz Çapan ve Bülent Korucu’nun af taleplerinin reddedildiğini, diğer 37 kişinin af talebinin ise kabul edildiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset