TBMM Başkanvekili'nden açıklama

 Amerika’da katil olaydan sonra vurularak öldürülürken, biz on binlerce şehidimizin katilini idamdan kurtarıyoruz.İdam ın geri getirilme zamanı gelmedi mi?” sorusunu soran da; “Foça’daki olayı düşününce bu ülkede istihbarat teşkilatı ne iş yapar diye aklı

TBMM Başkanvekili'nden açıklama

 Amerika’da katil olaydan sonra vurularak öldürülürken, biz on binlerce şehidimizin katilini idamdan kurtarıyoruz.

İdam ın geri getirilme zamanı gelmedi mi?” sorusunu soran da; “Foça’daki olayı düşününce bu ülkede istihbarat teşkilatı ne iş yapar diye aklıma geliyor” diyen de TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut. 

İlk olarak 6 Ağustos’ta ‘idamın geri getirilme zamanı gelmedi mi” diye soran Yakut, 22 Ağustos’ta “İhtilal yapan, onlarca genci idam ettiren, yüz binlerce insanı hapsettiren kişinin yüreği yetiyorsa yargı karşısına çıkmalıdır” diyordu.

 

23 Ağustos’ta ise “Santos İngiltere’de trafik kuralını ihlal ettiği için tutuklanmış, bizde terör örgütünün temsilcisi olduğunu söyleyenler serbest”  sözü dikkat çekiyordu. 

 

Sadık Yakut, 25 Ağustos tarihli twitlerinde ise yeni Anayasa çalışmaları sırasında hem terörle bağlantısı olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması hem de idamın geri gelmesinin tartışılması gerektiğini söyledi.

 

TOPLUM İDAM YASAĞININ KALKMASINI İSTİYOR

 

Twitter’daki bu sözleri üzerine aradığımız TBMM Başkanvekili Yakut’a ilk olarak, ‘siz idamın geri gelmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz’ sorusunu yönelttik. Gündemde Anayasa değişikliğinin olduğunu ve idamın yeniden gelmesi konusunun da bu çerçevede tartışılması gerektiğini belirten Yakut, ilk olarak “Tartışılsın, demek hemen getirilsin demek değildir. Toplumun isteği, talebi varsa getirilebilir, kaldı ki toplum buraya doğru kanalize olmuş durumda” yanıtını verdi.

 

“BENCE DE İDAM GERİ GELMELİ”

 

Peki ama ‘idamın geri getirilme zamanı gelmedi mi’, diye soruyorsunuz, kişisel olarak geri gelmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz sorumuza ise;  Yakut, “ Evet ben de de kişisel olarak idam yasağının kalkması gerektiği düşüncesine katılıyorum” karşılığını verdi.

 

 İSTİHBARAT ZAAFİYETİ

 

12 Ağustos tarihli twitinde ise "Foça'daki olayı düşününce bu ülkede istihbarat teşkilatı ne iş yapar, diye aklıma geliyor" sözlerini anımsattığımızda ise Yakut, "Törer Foça'ya kadar varmışsa, birtakım yerlerde eksiklikler var, demektir. Bunu da açık yüreklilikle söylemek lazım. Gaziantep engellenememişse, düşünmek lazım. Demek ki istihbarat zamanında alınmış olsaydı Foça da Antep de olmazdı" dedi. 

 

VEKİL DOKUNULMAZLIĞI

 

Yakut, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik MHP önerisine ise Anayasa ile yanıt verdi. Anayasa’nın dokunulmazlıklar konusunda çok açık hükümleri olduğunu vurgulayan Yakut, 83. Maddede dokunulmazlıklarla ilgili 2 istisnadan söz edildiğini söyledi.

 

Bunlardan birinin seçim öncesi soruşturma başlatılmak kaydıyla, devletin ve ülkenin bölünmez bütütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayalı damokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetlerle ilgili dokunulmazlık olmadığını belirtti. İkinci olaraksa ‘terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak ve desteklemek' gibi ağır cezalık suç üstü hallerde 'milletvekili dokunulmazlığının' olmadığının altını çizdi. Bugün KCK iddianamelerinde ve BDP'li vekillerle ilgili fezlekelerde bunun görüleceğini belirten Yakut, "Anayasa'da ağır cezalık suçüstü haller açıkça sıralanmış. O zaman mahkemeler dokunulmazlığın kaldırılması için fezleke hazırlayıp Başbakanlığa, Adalet Bakanlığı'na, Meclise göndermek yerine gerek görüyorsa doğrudan dava açmalılar" dedi.

 

BDP'Lİ SAKIK, TWITTER'DAN YANIT VERDİ

 

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Sadık Yakut'un 'İdam geri gelsin istiyorum' sözlerine Twitter'dan yanıt verdi.

 

Sakık, şunları yazdı:

İdam cezası bir insanlık suçudur, Bu suçu her kim savunuyorsa bu insanlık suçuna ortak olmaktadır

İdam cezasının yeniden getirilmesini savunan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un 2002 yılında idam cezasını kaldıran TBMM’nin, başkanlık koltuğunda bir saniye bile oturmaması gerekir

TBMM oturumlarında ayrımcı,düşmanca tavırlar ve söylemler sergileyen Sadık Yakut dokunulmazlıkların kaldırılması ve idam cezasını savunarak ırkçı,ayrımcı yüzünü bir kez daha ortaya koymuş ve tarafsızlığını yitirmiştir

TBMM Başkanvekilliği görevinden derhal istifa etmelidir

Zaten kendisinden demokrasi,barış,özgürlük gibi insanlık değerlerini savunması beklenemezdi

İyi ki yeni Anayasa çalışmalarında bu zat yer almıyor, yer alsaydı Kenan Evren’e rahmet okuttururdu

AKP, Şahinler’in açıklamalarından sonra Sadık Yakut’un bu son çıkışıyla geçmişteki milliyetçi cephenin bugünkü temsilcisi olduğunu bir kez daha göstermiştir.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset