Suriye'den Türkiye'ye kazık!

Türkiye ile Suriye arasındaki ipler bu kez de ekonomik anlamda iyice geriliyor! Suriye'nin Türkiye'den gerçekleşen her türlü ürünün ithalatı için aldığı durdurma kararına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan tepki geldi. Kararın iyi düşünülmeden alındığını s

Suriye'den Türkiye'ye kazık!

Türkiye ile Suriye arasındaki ipler bu kez de ekonomik anlamda iyice geriliyor! Suriye'nin Türkiye'den gerçekleşen her türlü ürünün ithalatı için aldığı durdurma kararına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan tepki geldi. Kararın iyi düşünülmeden alındığını söyleyen Çağlayan, Suriye'yi uyararak bu kararın Suriye'ye misliyle zarar vereceğini iddia etti.

Bakan Çağlayan, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğince (ASCAME) bu yıl ilk kez düzenlenen ''1. Akdeniz Sanayi Yatırımları Zirvesi''nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bazı gazetelerde Suriye'nin Türkiye'den gerçekleştirdiği her türlü ürün ithalatının durdurma kararı aldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Çağlayan, konuyu takip ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Suriye ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması var. Suriye ile yapmış olduğumuz ticaretimiz belli hukuki kurallara bağlı. Bu karar, tabii ki dışa açık bir politika izleyen, dışa açık bir ekonomi izleyen bir ülkenin alacağı en son karar bile olmaz. Böyle bir ortamda bu, Suriye'nin Türkiye'ye satışlarını da engelleyecektir.

Türkiye'nin Suriye'ye yapmış olduğu ticareti engelleyecektir. Bu konudaki karar aslında Suriye'deki hem Suriyeli vatandaşları, hem de Suriye vatandaşı dışında Suriye'de üretim yapan tüm işletmeleri de zora sokacaktır.

Yani bu alınan karar Türkiye'ye ve diğer ülkeleri etkilemekten öte asıl Suriye ekonomisini çok daha fazla etkileyecektir.''

"KARAR İYİ DÜŞÜNÜLMEDEN ALINMIŞ"
Dünyada liberalleşmenin hızlı bir şekilde hayata geçirildiğini ve ülkelerin birbiriyle gümrük duvarlarını ortadan kaldırdığı, ticareti ve ekonomiyi olabildiğince serbest hale getirdiği bir ortamda bu kararı son derece hatalı bulduğunu ifade eden Çağlayan, ''Ticarete bu tür engeller getirmek, dünya ticaret kurallarına da aykırıdır.

Her ne kadar Suriye Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmasa dahi... Bu bana göre üzerinde düşünülmemiş, üzerinde iyi çalışılmamış, sonuçları iyi değerlendirilmemiş bir düşünce olarak görüyorum'' dedi.

Suriye'nin bu yanlıştan bir an önce dönmesini ümit ettiğini belirten Bakan Çağlayan, dünya üzerinde bugün kapılarını diğer ülkelere kapatan hiç bir ülke olmadığını, kapısını kapatan bir ülkenin bütün kapılarının kapanacağını kaydetti.

"BU KARARDAN SURİYE ZARAR GÖRÜR"
Alınmış olan bu siyasi kararın ekonomik bazda Suriye nezdinde nüfusunun yüzde 95'inde kabul görmeyeceğini anlatan Çağlayan, ''Bu konuda Suriye'nin birçok kesiminin ciddi bir infial içinde olduğunu görüyorum. Suriye'nin demokrasisi bu şekilde düzelmez. Dışa kapanarak, ticareti engelleyerek demokrasi kazanmak mümkün değil'' dedi.

Bu kararda en büyük ekonomik zararı Suriye'nin göreceğini dile getiren Çağlayan, şöyle konuştu:

''Çünkü Suriye, Türkiye'ye ciddi manada ihracat yapan bir ülke. Biz, Suriye'den Türkiye'ye gelen yaklaşık yılda 700-800 milyon dolarlık Suriye ihracatına bir engel koymuyoruz.

Ama, tekrar söylüyorum; yapılan her şeyin bedeli misliyle olur. Bu konuda eğer Türk mallarına bir engel getirilecek olursa, aynısını Türkiye de yapar. Böyle bir kararla Suriye, hem serbest ticaret anlaşması kurallarını ihlal eder, hem centilmenliği ihlal eder.

300 milyar dolar dış ticareti olan bir Türkiye için bunlar çok fazla bir şey ifade etmez. Ama, dış ticareti son derece sığ olan Suriyelilerin yapmış olduğu ihracata herhangi bir şekilde bizim getireceğimiz karşı bedeller, Suriye ekonomisini allak bullak eder"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset