"Sizi eleştirsem 6 saat yetmez"

Van’daki ikinci depremden önce “En güvenilir kent Van’dır” dediği gerekçesiyle istifası istenen Bakan Erdoğan Bayraktar, “Ne deseydik? 'Bütün Vanlılar Van'ı terk etsin' mi diyecektim? Yine diyorum; sağlam evlere girin hasarlı evlere girmeyin. İnsanlarımız

"Sizi eleştirsem 6 saat yetmez"

Van’daki ikinci depremden önce “En güvenilir kent Van’dır” dediği gerekçesiyle istifası istenen Bakan Erdoğan Bayraktar, “Ne deseydik? 'Bütün Vanlılar Van'ı terk etsin' mi diyecektim? Yine diyorum; sağlam evlere girin hasarlı evlere girmeyin. İnsanlarımızı hasta edemeyiz” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Van'da insanlanın mağdur olduğunu söyledi.

Van'lıların aç, perişan olduğunu ilerin süren Sakık, barınma için talepte bulunanların polisin saldırısına maruz kaldığını savundu. Sakık, ''Bu deprem Yalova, Aydın ya da İzmir'de olsaydı muhalefet sizi burada oturtmazdı ama sorun Kürt coğrafyasında olunca birbirinize benzeşiyorsunuz'' iddiasında bulundu.

Bu sözlere tepki gösterilmesi üzerine Sakık, ''Kürt coğrafyası da var oturduğu yer de belli oranın adı da var'' karşılığını verdi.

TANRIKULU: TÜRKİYE’Yİ DÜNYAYA REZİL ETTİ
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bugüne kadar ki ve en son Van'daki tutumu nedeniyle istifa etmesi gerektiğini söyledi.

''Bir işaretiyle protestoculara gaz sıktırdı. O görüntülerle Türkiye'yi dünyaya rezil etti'' diyen Tanrıkulu, Van'da sorunları çözen bir iradeden yoksun bir tutum izlendiğini savundu.

Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın ''Depremde en güvenilir yer Van'dır'' diyerek ''40 kişinin ölümüne bizzat sebep olduğunu'' görüşünü savundu.



BAYRAKTAR: DÜNYA REKORU
Konuşmalara yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bütün depremlerde ilk moment büyüklüğünde sonra artçı depremlerin olduğunu ve bunların ilk büyüklüğe ulaşmadığını kaydetti.

İstanbul Üniversitesinden gelen profesörlerin yaptığı açıklamaları tekrar ettiğini belirten Bayraktar, ''Aynı şiddette deprem olmaz, hasarlı evlere girmeyin, yıkık evlere yanaşmayın ama boya, sıva döküğü olan evlere girebilirsiniz'' dediğini ifade etti.

İhbar olmadan ön hasar tespitinde hasar olmayan yerlere bakmadıklarını belirten Bayraktar, ''İki otelin etrafında yıkılan, çatlayan bina da yok. İlk depremden sonra Van'da yıkılan bina ve oturulamayacak seviyedeki bina sayısı 28 bindi. Şimdi 35 bini üzerine çıktı. İkinci depremden sonra hasar sayısı arttı ama hasarlı olan evlerden 23 tanesi boşaltılmıştı. Diğerlerinin niye yıkıldığını savcılık araştırıyor'' diye konuştu.

Depremden hemen sonra hükümetin Van'da olduğunu dile getiren Bayraktar, ''Haiti'de deprem oldu 1 ay sonra enkaz altından cesetler çıkarıldı. Biz Van'da 250 insanımızı canlı kurtardık ve enkaz çalışmaları bitti. Bu dünyada rekordur'' dedi.

‘VANLILARIN EMRİNDEYİZ’
Van'a 75 bin çadır 330 bin battaniye götürüldüğünü ifade eden Bayraktar, ''Van'a yaptıklarımız yeterlidir demiyoruz. Van'lı kardeşlerimiz bizi ne kadar eleştirirse başımızın üstünde yeri var. Biz onların emrindeyiz'' diye konuştu.

Bayraktar, Van'da insanların kendilerini bağrına bastığını dile getirerek, ''18 bin 250 konteynerin siparişini verdik dalga dalga geliyor. Devletin bütün misafirhanelerini Vanlı kardeşlerimize açtık. Biz Van'ın boşalmasını istemeyiz. Dünyanın her yerinde deprem olur ama modern bir devletin yaptığı gibi bir haftada enkazı kaldırdık'' dedi.

Ağustos sonu gibi kalıcı konutları da biteceğini bildiren Bayraktar, Van'ın 2014 seçimlerine büyükşehir olarak gireceğini ve üç katı yardım olacağını ifade etti.

Tartışma konusu olan sözlerine ilişkin ''profesörlerin söylediklerini siyasi olarak tekrar ettiğini'' anlatan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Niye? Çünkü biz Van'ın boşalmasını istemiyoruz. Ne deseydik? 'Bütün Vanlılar Van'ı terk etsin' mi diyecektim? Biz o binalara girin de girmeyin de demedik. O bölgede bir deprem yoktu. Bilmeden boş konuşmanın manası yok. Bilim ne diyorsa bizi onu dedik. Biz sakat olan binaları boşalttık ve orada ölen olmadı. Bakın Van boşalıyor şimdi, üzülüyoruz.

Yine diyorum; sağlam evlere girin hasarlı evlere girmeyin. Bu bilimsel bir ifadedir. Çocuklarımızı donduramayız. İnsanlarımızı hasta edemeyiz.

Van'da devlet olarak 4 yerde konut yaptık. Hepsi pırıl pırıl sağlam. Bizim dönemimizde yapılan binalar sağlam. Bizim dönemde 5 milyon konut yapıldı. Gelin siz de yardım edin, yeni afet riskini azaltmaya yönelik taleplerimiz var. Maltepe'de teröristleri desteklemeyin.''

KAPLAN: KONTEYNER YAPAMADIYSAN GİDERSİN
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan söz alarak, ''Hükümetin bakanı üç partiyi terörizmle suçlayamaz'' dedi.

Kaplan, ''İki tane konteyner yapamadıysan Van'da istifa edersin. Erdemlik budur'' dedi.

'CİNAYETE SEBEP OLDUNUZ'
Tanrıkulu da yeniden söz alarak, ''Siz 'deprem açısından en güvenilir il Erciş'tir' dediniz mi demediniz mi? Dünyanın hangi ülkesinde 5,6 artçı depremle 40 kişi ölmüş? Bir cinayete sebep oldunuz. Sorumluluğu kabul etmek erdemdir. 40 kişinin ölümünün sorumlusu bu hükümettir'' dedi.



‘ÖYLE DEDİYSEM ÖZÜR DİLERİM’
Bayraktar yeniden söz alarak, ''Dayanıksız binaları yıkmaya giderken orada bir takım terörist faaliyetlerde bulunuluyor. 'Onları destekliyorsunuz' demedim, 'onları desteklemeyin, bizi destekleyin' dedim. Eğer dediysem özür diliyorum'' dedi.

‘İSTİFA EDEYİM NE OLACAK?’
Bayraktar, ''İstifa edeyim ne olacak?'' diye sorunca, CHP sıralarından ''et, et'' sözleri yükseldi.

Bayraktar, ''Bizi en ağır şekilde eleştirecekseniz biz hiç konuşmayacağız. Böyle bir şey yok. Bu millet bizi seviyor, biz de milleti seviyoruz. Burada sizi eleştirmeye kalksam altı saat yetmez. Öyle eleştiririm ki inanın evinizin yolunu şaşırırsınız'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Bayraktar'ın ''ölümlerden sorumlu olduğunu'' savunarak istifaya davet etti.

Bu arada resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Genel Kurula gelerek bir süre çalışmaları izledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset