Siyasi tarihte ilk, 1 köye 2 muhtar

Türk siyaset tarihinde bir ilk Niğde'de gerçekleşti. Köy tüzel kişiliklerini bir muhtar temsil ederken, Niğde'de bir köyde iki muhtar görev yapmaya başladı.Niğde'nin Çiftlik ilçesine bağlı Çardak köyünde, örneğine bugüne kadar ne Yeşilçam'da ne de gerçek

Siyasi tarihte ilk, 1 köye 2 muhtar

Türk siyaset tarihinde bir ilk Niğde'de gerçekleşti. Köy tüzel kişiliklerini bir muhtar temsil ederken, Niğde'de bir köyde iki muhtar görev yapmaya başladı.

Niğde'nin Çiftlik ilçesine bağlı Çardak köyünde, örneğine bugüne kadar ne Yeşilçam'da ne de gerçek hayatta rastlanan bir olay yaşandı. Vatandaşlar ın mağdur olduğu iki muhtarlı köyde, Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 Haziran 2011 günü yaptığı milletvekili genel seçimlerinde halkın büyük bir çoğunluğunun oyu ile seçilen Murat Çiftçi muhtarlık mührünü taşıyor, Konya Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının ardından Kaymakamlık tarafından görevine iade edilen eski muhtar Celal Eroğlu ise resmi evraklara imzasını atıyor.

MAHKEME SUÇLU BULDU, İLÇE İDARE KURULU GÖREVDEN ALDI
Edinilen bilgiye göre olay şöyle gelişti: Çardak Köyü Muhtarı Celal Eroğlu, görevi başındayken zimmet suçlaması nedeniyle yargılandığı Niğde Ağır Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ardından Çiftlik İlçe İdare Kurulu toplanarak Celal Eroğlu'nu görevden aldı.

Muhtarın görevden alınmasıyla birlikte köy ihtiyar heyeti de çoğunluğunu kaybedince, YSK tarafından Çardak köyü için milletvekili genel seçimlerinde muhtarlık seçimi yapı lmasına karar verildi. Yapılan seçimde Murat Çiftçi muhtar olarak seçilirken, azalarından oluşan liste ihtiyar heyeti olarak belirlendi.

YSK YENİ MUHTARI BELİRLEDİ, İDARE MAHKEMESİ YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Bu sırada konuyu idare mahkemesine taşıyan eski muhtar Eroğlu, Aksaray İdare Mahkemesi'nin yü rütmeyi durdurma talebini reddetmesi üzerine Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz ederek buradan yürütmenin durdurulması kararı aldı. Mahkeme kararında, yapılan son seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu tarafından göreve getirilen Muhtar Murat Çiftçi'nin görevden alınmasına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmazken, yeniden toplanan Çiftlik İlçe İdare Kurulu, eski muhtar ın göreve iadesini kararlaştırdı.

YSK'nın kararlarının yok hükmünde sayılmasına, halk tarafından seçilmiş olmasına rağmen halkın iradesinin yok sayılmasına kızan muhtar Çiftçi, "Vatandaşlarım beni muhtar seçti. Ancak hakkında kesinleşmiş zimmet suçu bulunan eski muhtarımız nasıl oluyorsa idare mahkemesi kararı ile yeniden göreve iade edilebiliyor. Köyün resmi mührü bende, muhtarlık mazbatası bende ama muhtarlık görevi eski muhtara verilmiş durumda. Devletin verdiği maaş bile kesilmiş durumda. Yani bir köyde iki muhtar var. Merak ediyorum, YSK'nın aldığı kararlar bu kadar çabuk bozulabiliyor mu?" diye konuştu.

YENİ SEÇİLEN MUHTARIN YETKİLERİ ALINDI
Köy halkından Pevriz Cullaz, köyde iki muhtar olmasının kendilerine eziyet olduğunu belirterek, "Önceki muhtarımız mahkeme kararının ardından görevden alındı ve yerine yeni bir muhtar seçtik. Eski muhtar 5 yıl boyunca içme suyu parasını yatırmadı, köyde iç me suyu motorlarının elektriği kesildi; yaptığı usulsüzlüklerden dolayı görevden alındı. Resmi işlemlerimizde seçtiğimiz muhtara imzalattığımız zaman evraklarımız geçerli sayılmıyor, eski muhtara imzalatmamız gerektiğini söylüyorlar. Bu mağduriyetimizi çözemedik" dedi.

Cumali Pilak isimli vatandaş ise yeşil kart için gittiği kaymakamlıkta sorunlarla karşı laştığını belirterek, "Yeşil kart başvurusu için seçtiğimiz muhtara dosyayı doldurtarak mührü bastırdım ve imzasını attırdım. Kaymakamlıkta bana bu muhtarın bir hükmünün olmadığını, imzasının ve mührünün geçmediğini söylediler. Bu sefer evraklardaki muhtarlık imzasını ve mührünü karalayarak kaymakamlık mührünü bastılar ve eski muhtara imzalattırdılar. İşlemlerimizi ancak bu şekilde yapabiliyoruz" diye konuştu.

"YSK KARARLARI DELİNİRSE ANAYASA İHLAL EDİLMİŞ OLUR"
Seçimle işbaşına gelen ancak muhtarlık görevini yapamayan Murat Çiftçi'nin avukatı Özcan Kurnaz ise, yaşanan bu olayın Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşı dığını belirtti. Eski muhtarın zimmet suçu nedeniyle yargılanarak ceza aldığını ancak Niğde İlçe Seçim Kurulunun Çarıklı Köyü İhtiyar Heyeti'nin salt çoğunluğu kaybetmesi gerekçesiyle köyde yeniden seçim yapılmasına karar verdiğini belirterek, "Ortada hukuki bir yanlışlık var. Çünkü seçilen muhtarın görevden alınmasına ilişkin bir karar yok ve böyle olunca eski muhtarın göreve iadesi mümkün değil.

Danıştay kararlarında yargı kararlarına uyulmasının zorunlu olduğunu ancak hukuki engellerin bulunmasında yargı kararlarını n uygulanmayacağı belirtilmektedir. Burada hem hukuki hem fiili engel söz konusudur. Diyelim ki eski muhtar göreve iade edildi peki o zaman hangi ihtiyar heyeti ile çalışacak yeni seçilenlerle mi? Yeni heyet hukuki sayılıyorsa seçilen muhtarı da kabul etmek zorundasınız.

Yeni muhtar Kaymakamlık talimatı ile resmi kurumların hiçbirisinde işlem yapamaz durumda. Köylüde huzursuz ve işlerini takip edemiyor. İdarenin aldığı bu karar YSK'nın kararlarını boşa çıkartma yöntemidir. Halbuki böyle bir yol açıldığı taktirde Türkiye'de YSK kararlarını beğenmeyen herkes yargının bir yerinden idareyi durdurma kararı alırsa YSK kararlarının kesinliği ve anayasa hükmü ile korunması boşa çıkartılmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Köy kahvesinde oturan köylüler, sorunlarına çözüm bulması için araçlarıyla Çiftlik Kaymakamlığına gitti. Kaymakamın yerinde olmaması üzerine bir süre bekleyen vatandaşlar, köylerine dönmek zorunda kaldı.

Bölge idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı ile göreve getirilen Muhtar Celal Eroğlu ise konu hakkında konuşmak istemediğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset