Siyasete damga vuranlar

Medya Takip Merkezi'nin hazırladığı araştırmaya göre, siyasi partilerde 2011'deki sıralama değişmezken, AK Parti ve Erdoğan yıla damgasını vuran isimler oldular.12 yılını kapsayan siyaset gündemi araştırmasına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği siyasi

Siyasete damga vuranlar

Medya Takip Merkezi'nin hazırladığı araştırmaya göre, siyasi partilerde 2011'deki sıralama değişmezken, AK Parti ve Erdoğan yıla damgasını vuran isimler oldular.

12 yılını kapsayan siyaset gündemi araştırmasına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği siyasi parti bu yıl da değişmedi. Geçtiğimiz yıla oranla medyadaki görünürlüğünü yüzde 50'nin üzerinde arttıran Adalet ve Kalkınma Partisi, yılın en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Partinin Suriye ve dış politikası, 4. Olağan Büyük Kongresi ve Yeni Anayasa çalışmaları, medyada yıl boyunca en fazla yer alan konular arasındaydı. AKP 2012'de 1 milyon 377 bin 173 haber ve yazıda yer aldı.

 
Yıl boyunca medyada en fazla gündeme gelen ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Ana muhalefet partisi, sıklıkla Parti genel başkanının adıyla birlikte anılırken; Temmuz ayında gerçekleşen partinin 34. Olağan Kurultayı, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün terör örgütü tarafından kaçırılması ve 4+4+4 Kesintili Eğitim Tasarısı'na itiraz ederek Anayasa Mahkemesi'ne taşıması ile medyada geniş yansıma buldu. 2011'e oranla haberlerinde yüzde 34'lük artış yaşanan CHP, yıl toplamında 988 bin 661 haber ve yazıya konu edildi.
 
Medya Takip Merkezi'nin aynı araştırmasına göre, yılın medyada en fazla öne çıkan diğer siyasi partisi, Milliyetçi Hareket Partisi oldu. MHP'nin 2012'de medyada en fazla ses getirdiği haberlerin başında, çekişmeli geçen parti başkanlığı seçimi sonucunda Devlet Bahçeli'nin yeniden başkan olması, iktidarın terör ve dış politikasını eleştirmesi ve Kasım ayında gerçekleşen 10. Olağan Kurultayı geldiler. Bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında medyada daha fazla yer alan parti, toplamda 397 bin 393 haber ve yazı ile gündeme geldi.
 
Araştırmada öne çıkan diğer siyasi partiler ise, 379 bin 918 haber ve yazıda yer alan Barış ve Demokrasi Partisi ve bir önceki yıla göre haberlerini aynı düzeyde tutmayı başaran Saadet Partisi oldular.
 
2.20121226155249.jpg
 
MTM Medya Takip Merkezi tarafından 2012 yılında 3.000'i aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet sitelerinde yapılan haber takip sonuçlarından elde edilmiştir.
 
 
Erdoğan siyasetin zirvesinde
Yıl boyunca medyaya yansıyan tüm haberlerin takip edilmesi sonucu hazırlanan araştırmaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yılın en çok konuşulan siyasetçisi oldu. Yıl içerisinde 2 kez ameliyat olan Erdoğan, yoğun siyasi trafiği ve Suriye politikası ile gündeme geldi. Partisinin 4. Olağan Büyük Kongresi'nde son kez başkanlığa aday olacağını duyurmasıyla da medyada geniş yer bulan Başbakan Erdoğan, 1 milyon 41 bin 876 haber ve yazı ile adından söz ettirdi.
 
MTM'nin siyaset gündemi araştırmasına göre, yılın medyada en fazla dikkat çeken ikinci siyasi ismi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Geçtiğimiz yıla oranla, en çok konuşulan siyasetçiler sıralamasında aynı yerini koruyan Kılıçdaroğlu'nun, haberlerinde yüzde 7'lik bir düşüş olduğu gözlendi. AKP'ye ve Başbakan Erdoğan'a yönelttiği eleştiriler ile gündeme gelen CHP Lideri, Sosyalist Enternasyonel Birliği'nin başkan yardımcılığına seçilmesi ile de medyada yer aldı. Kılıçdaroğlu, yıl genelinde 302 bin 189 haber ve yazıya konu edildi.
 
2012'de medyada en fazla adından söz edilen diğer siyasi isim ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı"nın takdim edildiği Abdullah Gül, İngiltere'de Kraliçe II Elizabeth'i ve ülkedeki üst düzey yetkilileri ziyaret etmesiyle Türk medyasının yanı sıra yabancı basında da yer aldı. Abdullah Gül, yıl boyunca 285 bin
277 haber ve yazı ile gündeme geldi.
 
Listede dikkat çeken isimlerden bir diğeri ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu oldu. 2011'e oranla medyadaki haberlerini yüzde 66 arttırarak, medyada yer alma oranı en fazla yükselen siyasetçi olan Davutoğlu'nu, 133 bin 937 haber ve yazı ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç izledi.
 
2012 yılında 102 bin 341 haber ve yazıda yer bulan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yedinci sırada yer aldı.
 
1.20121226154952.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset