Sendikalar yetkilerini kaybedecek

  Yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası Meclis’ten geçmediği için DİSK’e bağlı tüm sendikalar yetkilerini kaybedecek. Sadece Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın üyeleri için zam pazarlığı yapma yetkisi devam edecek.Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in “İşçi ve

Sendikalar yetkilerini kaybedecek

 

 

Yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası Meclis’ten geçmediği için DİSK’e bağlı tüm sendikalar yetkilerini kaybedecek. Sadece Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın üyeleri için zam pazarlığı yapma yetkisi devam edecek.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in “İşçi ve işveren mutabakat sağladı, bu yasama döneminde çıkacak” dediği Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, Meclis’ten çıkmadı.

Mevcut Kanun’la birçok sendikanın yetkisi düşeceği için 2009 Temmuz’undan bu yana sendikalı işçi sayısını Resmi Gazete’de ilan etmek yerine erteleyen, Çalışma Bakanlığı, Kanun’un çıkmasına kesin gözüyle bakıldığı için erteleme yapmadı.

Yetkililer, Meclis kapandığı için erteleme yapılmasının artık mümkün olmadığını vurgaladılar.Buna göre yeni işkolu istatistikleri 31 Temmuz’da SGK verilerine göre yayınlanacak. Bu durumda, sendikalara göre 3 milyon 200 bin olan sendikalı işçi sayısı, bir anda 800 bine düşecek.

Hak-İş ve DİSK’e bağlı tüm sendikalar yetkilerini kaybedecek. Sadece Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın üyeleri için zam pazarlığı yapma yetkisi devam edecek. Türk-İş’e bağlı 28, DİSK’e bağlı 7, HAK-İŞ’e bağlı 16 sendika faaliyet gösteriyor.

Aylardır Bakanlar Kurulun’da bekleyen tasarının çıkmama nedeni olarak sendikalar TOBB’u suçluyor. TOBB’un, TİSK’in evet dediği yüzde yarımlık işkolu barajına ‘örgütlenme artar’ gerekçesiyle karşı çıktığı belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler