Seçimde hileye karşı alarma geçildi!

Hükümet harekete geçti, 81 ile 'adres taşıma' ve 'sahte beyan' uyarısı yapıldıHer seçim döneminden önce yaşanan ‘nüfus hareketliliği’ tartışması sandığa 6 ay kala yeniden gündeme geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler imzasıyla valilikler ve nüfus müdürlükl

Seçimde hileye karşı alarma geçildi!

Hükümet harekete geçti, 81 ile 'adres taşıma' ve 'sahte beyan' uyarısı yapıldı

Her seçim döneminden önce yaşanan ‘nüfus hareketliliği’ tartışması sandığa 6 ay kala yeniden gündeme geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler imzasıyla valilikler ve nüfus müdürlüklerine ‘uyarı’ genelgesi gönderildi.

Son dönemde özellikle ‘adres taşıma’ ve ‘sahte beyan’ olaylarında artış tespit edildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün uyarısıyla hükümet harekete geçti. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in imzasıyla hem 81 ilin valiliği hem de ilgili birimler ‘nüfus hilesi’ne karşı uyarıldı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’nin farklı noktalarına dağılan Suriyeliler de tartışmaya değişik bir boyut kazandırdı. Güler’in genelgesinde, şu tespit ve uyarılar yer aldı:

SİSTEM OLUMSUZ ETKİLENİYOR

İçişleri Bakanlığımıza intikal eden bilgi ve belgeler ile Adres Kayıt Sistemi’ndeki verilerin incelenmesinden, çeşitli yerlerde nüfus sayısının artırılmasına yönelik girişimlerde bulunularak vatandaşların gerçeğe aykırı beyan vermeye teşvik edildikleri, ayrıca numaralama ve levhalama çalışmalarında da eksiklikler bulunduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu bu durum Adres Kayıt Sistemi’nin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini olumsuz yönde etkilemekte, ilgili kanunda öngörülen idari para cezalarının uygulanması sebebiyle bazı vatandaşların mağduriyetine de yol açmaktadır.

BİLGİLER GÜNCEL OLMALI

Adres Kayıt Sistemi’nin sağlıklı çalışması, adres bilgilerinin doğru, güvenilir ve güncel tutulmasıyla mümkündür. Bu itibarla, belirtilen hususların titizlikle ve dikkatle takibinin yapılarak mevzuat hükümlerine uygun hareket edilmesinin sağlanması için valiliğinizce her türlü tedbirin alınması gerekmektedir.

YERİNDE İNCELEME YAPIN

Olağandışı sayıda nüfus hareketliliğinin ya da toplu yerleşim yeri adres değişikliklerinin ilgili kanun kapsamında değerlendirilerek, mülki idare amirinin emriyle kolluk marifetiyle yerinde yapılacak inceleme sonucunda ilgililerin beyan ettikleri adreste oturduklarının tespiti halinde tescil işleminin gerçekleştirilmesi, gerçeğe aykırı beyan verildiğinin anlaşılması durumunda ise işlem tesis edilmesi için gereğini yapın.

DEĞİŞİKLİKLERİ KAMUOYUNA EN KISA ZAMANDA DUYURUN

Bakan Muammer Güler’in gönderdiği genelgede, Adres Kayıt Sistemi’ne de özel vurgu yapıldı. Bu sistemin sürekliliğinin sağlanması için adres bileşenlerinin güncellenmesi, numaralama ve levhalama çalışmalarının mevzuata uygun gerçekleştirilmesi istendi. İl özel idareleri ve belediyeler, ‘mahalle, cadde, sokak adı gibi konulardaki değişiklikleri, en kısa sürede kamuoyuna duyurmaları’ konusunda uyarıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler