Şahin: Yeni anayasa başkanlık sisteminin...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasanın başkanlık sistemi tartışmalarının gölgesinde kalmaması gerektiğini söyledi.Kaydını yaptırmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren Mehmet Ali Şahin,

Şahin: Yeni anayasa başkanlık sisteminin...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni anayasanın başkanlık sistemi tartışmalarının gölgesinde kalmaması gerektiğini söyledi.

Kaydını yaptırmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa ile ilgili tartışmalarda başlıklardan bir tanesine takılıp kalınmaması gerektiğini belirterek, diğer başlıkların da Türkiye için önemli düzenlemeler içerdiğini kaydetti. AB ilerleme raporundaki eleştirileri değerlendiren Şahin, "AB ilerleme raporları müzakere halindeki ülkeleri genellikle eleştirel şekilde hazırlanır. Eğer orada bizim dikkate almamız gereken tespitler varsa yeni hükümet olarak o tespitler değerlendirmeye alınacaktır. Biz ifade özgürlüğü, basın özgünlüğü alanlarında iki şeyi birbirine karıştırıyoruz, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğü sınırsız değildir. Siz kötü amaçlar için bu özgürlükleri kullanıyorsanız bunun mutlaka karşılığı olacaktır. Bu raporları hazırlayan kişilerin Türkiye'nin uğraştığı bir takım sorunları da göz önünde bulundurarak, bir takım örgütlerin ülkemize karşı giriştiği saldırıları da göz önünde bulundurarak insafla hazırlaması beklenir. Önümüzdeki süreçte Türkiye, AB ilerleme raporlarına da yansıyan bir takıb eleştirileri önemli ölçüde ortadan kaldıracak adımları atacaktır" dedi.

Suriye'ye yönelik bir kara harekatı olup olmayacağını bilmediğini belirten Şahin, "Bu Türkiye'nin tek başına vereceği kararla olacak bir adım değil. Mutlak olarak Suriye'de iç barışın sağlanması, başta DEAŞ olmak üzere terör örgütlerinin tasfiyesi bakımından böyle bir harekata gerek olup olmadığı uluslararası düzeyde de görüşülecektir" diye konuştu.

"BAŞLIKLARDAN BİR TANESİNE TAKILIP KALMAYALIM"

Yeni dönemde yeni anayasanın ilk olarak ele alınacağı, başkanlık sisteminin ise daha sonra gündeme geleceği yönünde Başbakan Davutoğlu'nun bir ifadesinin olduğunun hatırlatılması üzerine Şahin, "Yeni anayasa Türkiye'nin yıllardır hep gündeminde olan konudur. Şuanda yeni bir anayasa tekrar gündemde. Bu yeni anayasanın başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamasını dilerim. Ormanı bir bütün olarak görmeliyiz, ormanın içinde bir ağaca takılıp kalmamalıyız. 1982 Anayasası'nın baştan sona sivil ve özgürlükçü bir anlayışla tekrar yazılmasına ihtiyaç var. Nihayet başkanlık sistemi idari bölümle ilgili bir öneridir. Başlıklardan bir tanesine takılıp kalmayalım, diğer başlıklarda Türkiye için son derece önemli düzenlemeler içermektedir" şeklinde konuştu.

Yeni anayasa çalışmalarına yönelik nasıl bir yöntem izleneceğini açıklayan Şahin, "Sayın Başbakanımız siyasi parti liderleri ile bu bağlamda görüşmeler yapacak. Bu görüşmelerin sonucunu da bir görelim. Umutlu olmaya çalışıyorum, ama geçmiş deneyimleri de göz önünde bulundurunca bir takım zorluklarımızın olduğunu itiraf etmek durumundayım" ifadelerini kullandı.

Çözüm sürecinde HDP'nin muhatap alınmayacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Şahin, "Benim katıldığım partimizle ilgili toplantılarda bu konuyu görüşmedik. Bu sorunu yeni dönemde çözmek için tek muhatap değil, özellikle bölgedeki kanaat önderleri, STK'lar, siyasi partiler olmak üzere geniş bir yelpazede soruna çözüm arayışının isabetli olacağı kanaatindeyim. HDP'de bunlardan birisi olabilir sadece. İmralı muhatap olur mu olmaz mı bu gelişmelere bağlı" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler