PKK'ya yardım eden ülkeler deşifre oldu

 Gazeteci yazar Haşim Söylemez, Haberler.com'a Pkk'nın yıllardan bu yana giderek güçlenmesinin arkasında yatan gerçeği anlattı.Pkk'ya kim yardım ediyor? Örgüt nasıl bu kadar profesyonel bir hale geldi? İşte elde edilen istihbarat birimlerinin raporlarına

PKK'ya yardım eden ülkeler deşifre oldu

 

Gazeteci yazar Haşim Söylemez, Haberler.com'a Pkk'nın yıllardan bu yana giderek güçlenmesinin arkasında yatan gerçeği anlattı.

Pkk'ya kim yardım ediyor? Örgüt nasıl bu kadar profesyonel bir hale geldi? İşte elde edilen istihbarat birimlerinin raporlarına yansıyan bilgilere göre Pkk'ya katkısı olan ülkeler ve katkı türleri.

SURİYE

EL Muhaberat üzerinden KCK/PKK'ya hem lojistik, hem eleman hem de barınma olarak yardımda bulunuyor. 1500 Muhaberat elmanı Kck'nın içinde ortak çalışıyor. Suriye ise coğrafyasını Pkk'ya açmış durumda ve Esad kriz boyunca Pkk onun için vazgeçilmez bir yapı.

İRAN

Bu ülke SAVAK(SAVAMA) üzerinden örgüte yardım ediyor. İran sınırları içindeki hiçbir Pkk kampına karışmıyor hatta onlara mühimmat ve cephanelik anlamında yardım ediyor. İran Kck sayesinde Türkiye içlerine kadar gelip rahatça istihbarat da topluyor. Ve Doğu'da giderek bir İran hayranlığını başlatmak istiyor. Pkk üzerinden Türkiye'yi taciz ediyor ve kendi menfaatleri doğrultusunda ülkede bir iz bırakmak istiyor. Pkk'ya yön veren SAVAK elemanlarının sayısı 1550 kadar. Ancak SAVAK'ın Türkiye'deki ağının 5 bin ile ifade edildiği belirtiliyor.

İSRAİL

MOSSAD şuanda sesiz gibi görünse de aslında bölgede en akıllı hareket eden örgüt sürekli Kck yönetimi ile temas halinde, ortalıktapek görünmek istemez ama her zaman Pkk'lılara eğitim verdiği gibi yardım ve katkıda sunuyor.

Onlarda bölgedeki rahat gelecekleri için Pkk'nın iyi bir koz olduğunu düşünüyor. Çünkü kurulacak 'Büyük Kürdistan' projesinde Pkk'nın etkili bir figür olduğu fikri MOSSAD'ı umutlandırıyor. Pkk için hizmete sunduğu Heronlarla anlık istihbarat paylaşımında örgüt ciddi yardımları bulunuyor.

ALMANYA

BND üzerinden hareket ediyor. Pkk içinde yüzde 1'lere ifade edilecek silahlı ekibi bulunuyor. Bunlar ciddi makamlarda ve sahaya pek inmezler. Ancak bazı vakıflar içerisinde örgüte her türlü yardımı yapıyor. Türkiye'nin etnik ve mezhepsel haritasına sahip Almanya nerde ne yapacağın çok iyi biliyor ve bu anlamda Türkiye'nin şah damarlarını çok iyi yakalamış durumda. Taksim patlaması ve Hatay'da Alman ajanlarının yakalanıp sonra serbest bırakılması bunun en bariz örneği.

AMERİKA

Başından beri Pkk'nın en yakın dostu. 1991'den beri Pkk ile iyi geçiniyor. 2003'te Pkk'nın yeniden ortaya çıkmasını ve güçlenmesine yardım etti. 2004 tarihinde ise Pkk'ya Saddam'dan kalan silahları ve patlayıcıları vererek örgüt palazlandırdı. Her ne kadar Türkiye'ye anlık istihbarat paylaşımı yapsa da ABD bu işin şimdilik çözülmesini istemiyor.

Onlara göre de İsrail'in garantili geleciği için Pkk iyi bir malzeme. Ancak ABD son dönemde devlet yerine Irak'ta tanıdığımız Balckwater üzerinden işleri yürütüyor. Bunlar kamplarda Pkk'lılara her türlü yardımı yapıyor. Bir ayda en iyi bombacı ve keskin nişancıyı yetiştirmeyi başarıyorlar. Kendileri de bazı operasyonları destek birliği olarak katılıyor bilgisi de istihbarat birimlerinin elinde. Çünkü basit Pkk militanın kullanmayacağı silahların çatışmalarda kullanılıyor olmasının arkasında bir etkin ve profesyonel bir güç olması gerekiyor.

Balckwater da bunlardan biri. Suriye'de de bulunan bu birimden 150 kişi Pkk içinde çalışıyor.

İNGİLTERE

Ülkenin dış istihbaratına bakan MI6 daha çok istihbarat toplayıp yönlendirme işine bakarken aynı zamanda sahada da varlığını gösteriyor. Şunda Pkk içinde de bu ekipten kişiler bulunuyor ve örgütün bir kanadı bu birim tarafından yönetiliyor. Örneğin Cemil Bayık kadrosu üzerinde İngilizler etkili.

RUSYA, AZERBAYCAN, ERMENİSTAN, İSVEÇ, DANİMARKA, BELÇİKA

Pkk'yı eğitip onları profesyonel bir orduya dönüştüren bu ülkelerin yanı sıra Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, İsveç, Danimarka, Belçika gibi ülkelerin yanı sıra Fransa'da son süreçte meseleye dâhil olmuş durumda. Örneğin Fransa yeni bir Oslo süreci için hakem olmayı kabul etmiş durumda. Ve hâlihazırda bazı görüşmeler lyon'da yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset