"Partimin tek başına iktidar olmasını istemiyorum"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiçbir parti tek başına iktidar olmasın. Ben de partimin tek başına iktidar olmasını istemiyorum. 276 vekil kazansak dahi koalisyon yapmamız gerek" dedi.HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Taksim Elite Worl

"Partimin tek başına iktidar olmasını istemiyorum"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiçbir parti tek başına iktidar olmasın. Ben de partimin tek başına iktidar olmasını istemiyorum. 276 vekil kazansak dahi koalisyon yapmamız gerek" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Taksim Elite World Otel'de düzenlenen bir programda Rum, Ermeni, Süryani ve Yahudi toplum temsilcileriyle bir araya geldi. Programa Demirtaş'ın yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar katıldı. Burada bir konuşma yapan Demirtaş, "Güne bir basın yayın kuruluşuna zorla el koyma, zulüm uygulamasıyla başladık. Çok uzun süredir benzer uygulamaları, Anayasa'ya uymayan çok sayıda uygulamayla karşı karşıyayız. Kabul edilemez bir uygulama olduğunu açıkça belirtmek istiyorum. Bütün bu yaşanılanlardan toplum olarak doğru dersler çıkarırız. Seçmenler açısından, siyasete yön verme açısından seçim önemlidir" dedi.

"Kürtler'de bu ülkenin zenginliği olarak görülür" diyen Demirtaş, "Bizler aksesuar olarak bu zenginliği süsleyen yan ürünler olarak ele alındık. Bu zenginliğin işin ana unsuru olduğu çoğu zaman unutturulmaya başladı. Türkiye'de 1923'ten sonra insanlar yaşamaya başladı zannediliyor. Ondan öncesinde halk yoktu, topluluklar yoktu. Tarihi geçmişi yok sayma, onunla yüzleşmekten ısrarla kaçınarak bir enkazın üzerine görkemli bir bina inşa edilmeye çalışılıyor. Enkaz o kadar büyük ki istediğiniz kadar görkemli bina yapmaya çalışın üzerine olmuyor. Asimilasyonlar, yok saymalarla üzerine görkemli binalar inşa edemezsiniz. Tarihimiz, acı geçmişimiz ya da yakın tarihimizde yaşanmış acıları es geçerek, yok sayarak devam edersek Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak söylüyorum kesinlikle Türkiye'de demokrasiyi inşa edemeyeceğiz. Böylesi bir toplumu inatla bilime, sosyolojiye aykırı bir şekilde tekleştirmeye çalışırsanız o toplumda asla huzur olmaz" diye konuştu.

"ÇOK ACI ÇEKTİK"

3 temel sorunları olduğunu belirten Demirtaş, "Torunlarımız, yarınlarımız için yeni bir gelecek inşa etmek zorundayız. Bu dönem bir geçiş dönemidir. Bu dönemin kazananı olmak istiyoruz. Yeterince kaybettik, çok acı çektik. Biz bu acı mirası çocuklarımıza devretmeyeceğiz. Bunun yolu çoğulcu demokrasiyi topluma hakim kılmakla geçer. En büyük eksiğimiz birleşmek, bir arada durmaktır. Bir yandan teklik dayatılırdı bize. Oysa bir dayatılan kavramın kendisi toplumda en büyük arızaya neden oluyor. Nar gibi bir kabuk içinde çok sayıda tanenin bir arada durabilmesi. Üç temel sorunumuz var. Bunu yeni bir anayasayla inşa edeceğiz. Demokrasi bir kültürdür. Anayasayı yaptığınızda sabah bir demokrasiye uyanmıyorsunuz. Demokrasi bir yaşam biçimidir. Kolay kolay oturmaz. Üç temel sorun alanı. Birincisi toplumun çoğulcu yapısı yeni bir ulus anlayışı, çoğulcu bir ulus anlayışı. Tek parlamento değildir. Öz yönetim, yerinde yönetim. Yetki sahibi bir yerel yönetime ihtiyacımız var. Orada Kürtler yaşıyorsa, Kürtçe eğitim görebilir, Kürtçe kitap bastırabilirler. Kendi yerel yönetimi aracıyla. Aleviler cemevine ihtiyacı varsa yerel yönetim bu ihtiyacını karşılasın. Ulusal güvenlik, genel bütçe gibi bütün Türkiye'yi etkileyen kararları Ankara alır" ifadesini kullandı.

"HİÇBİR PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLMASIN"

Koalisyonun umut olduğunu iddia eden Selahattin Demirtaş, "Koalisyon bir umuttur. Gücü, yönetimi paylaşmak toplumu rahatlatacaktır. Toplumun en büyük beklentisi budur. Hiçbir parti tek başına iktidar olmasın. Bende partimin tek başına iktidar omasını istemiyorum. 276 vekil kazansak dahi koalisyon yapmamız gerek. Paylaşamayacağımız hiçbir şeyimiz yok. Umut ediyorum sizlerin varlığı evrensel değerler Türkiye'ye hakim olur" dedi.

"PYD" Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMÜYORUZ"

PYD'yi terör örgütü olarak görmediğini söyleyen Demirtaş, "Oradaki Kürdün sana ne zararı var. Nedir bu düşmanlık. IŞİD oradaysa tek bir kurşun atmadın. Fırat'ın suyu akacak yatağını bulacak. PYD IŞİD'i Cerablus'tan çıkaracak. Orayı geçecek, Fırat'ı da geçecek. PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz. Nasıl bir terörizm uyguladılar, kime uyguladılar. Türkiye'ye hiçbir zararları olmadı. IŞİD'e öfkeli çocuk, PYD'ye terör diyorlar. Bu yanlışı Türkiye'nin uzun süre uygulama şansı yok" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler