Partilere hazine yardımı sürprizi !

Anayasa Yazım Alt Komisyonu dünkü toplantısında “Siyasi parti özgürlüğü”, “Toplu sözleşme ve grev hakkı”, “Evlenme ve aile kurma hakkı”, “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması”, “Vatan hizmeti”, “Kültürel kimlik hakkı” başlıklı

Partilere hazine yardımı sürprizi !

Anayasa Yazım Alt Komisyonu dünkü toplantısında “Siyasi parti özgürlüğü”, “Toplu sözleşme ve grev hakkı”, “Evlenme ve aile kurma hakkı”, “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması”, “Vatan hizmeti”, “Kültürel kimlik hakkı” başlıklı 6 maddeyi yeniden görüştü.

Toplantıda partilere yapılacak hazine yardımı konusunda sürpriz uzlaşma sağlandı. Daha önce bu konuda AK Parti ve MHP “hakkaniyete uygun yardım” esası getirilmesini isterken, CHP ve BDP yüzde 3 oy alan partilere yardım yapılmasını istemişti. Dünkü toplantıda partiler son milletvekili seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 1 oranında oy alan partilere Hazine yardımı yapılmasını kabul etti. Partilere yapılacak devlet yardımının miktarı kanunla belirlenecek. Mevcut durumda Hazine yardımından en az yüzde 7 oy alan partiler yararlanabiliyor.
   
Komisyonda BDP dışındaki partiler parti kapatma usul ve esaslarında büyük ölçüde anlaştı. Buna göre “Partiler ancak şiddete başvurmaları ya da şiddet kullanmayı teşvik etmeleri durumunda” kapatılabilecek. Kapatma kararı verilebilmesi için partinin bu fillerin odağı haline gelmesi şartı aranacak. Kapatma davası açılabilmesi için Meclis’in 330 oy ile izin vermesi şartı aranacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset