Pantolon yasağı kalkıyor!

AKP’li Kapusuz tarafından TBMM’ye sunulan teklif ile, kadın milletvekilleri ile Meclis çalışanları, Genel Kurul’da tayyörün yanı sıra, ceket ve pantolon da giyebilecek. TBMM’de bayanlar için uygulanan ‘’Pantolon yasağı’’ yıllar sonra kaldırılıyor. Bayan m

Pantolon yasağı kalkıyor!

AKP’li Kapusuz tarafından TBMM’ye sunulan teklif ile, kadın milletvekilleri ile Meclis çalışanları, Genel Kurul’da tayyörün yanı sıra, ceket ve pantolon da giyebilecek. TBMM’de bayanlar için uygulanan ‘’Pantolon yasağı’’ yıllar sonra kaldırılıyor. Bayan milletvekilleri ve Meclis çalışanları, TBMM Genel Kurulunda artık pantolon da giyebilecek.

 

AKP Ankara milletvekili ve Genel Başkan yardımcısı Salih Kapusuz tarafından TBMM’ye verilen iç tüzük teklifi ile, kadın milletvekilleri ve Meclis çalışanları, Genel Kurul’da tayyörün yanı sıra, ceket ve pantolon da giyebilecek. Bir geçici madde ile de, teklifin seçim nedeniyle kadük kalması engelleniyor. Teklif yeni Meclis’te ele alınabilecek. Teklife CHP’li Ali Topuz, BBP’li Bengi Yıldız ve MHP’li Nevzat Korkmaz da imza verdi.

 

BAŞKAN SEÇİMİNDE 276 OY

Teklifin bir başka maddesi ile de, TBMM Başkanı'nın seçim usulü değişiyor. Seçim 2 turlu yapılacak ve ilk turda 276 oy aranacak. Bu oy bulunamazsa ikinci tura, ilk turda en çok oyu alan 3 aday katılacak. Bu adaylar arasından en çok oyu alan başkan seçilecek.

 

Halen TBMM Başkanı seçilebilmek için ilk iki turda 367 oy, üçüncü turda ise 276 oy almak gerekiyor. İlk üç turda bu oya ulaşılamazsa 4. turda en çok oyu alan TBMM Başkanı oluyor. Teklifin bu maddesi yeni TBMM’ye yetişmeyecek ve seçim mevcut yöntemle yapılacak.

 

Yeni iç tüzük ile, TBMM Başkanı'na Meclis’in manevi şahsiyetine hakaret ve saldırı durumunda dava açma yetkisi de veriliyor. Cumhurbaşkanı'nın and içme töreninde koyu renk elbise giymesi şartı da kaldırılıyor.

 

80 KADIN GİREBİLİR

TBMM’de halen 50 olan bayan milletvekili sayısının 12 Haziran’dan sonra 80 civarına yükselmesi bekleniyor. AK Parti 78, CHP 109, MHP ise 56 kadın adayı gösterdi. AK Parti Nimet Çubukçu’yu MHP Meral Akşener ve Füsun Koroğlu’nu, CHP ise Gülsün Bilgehan, Sena Kaleli, Güldal Mumcu ve Dilek Yılmaz’ı birinci sıraya koydu. CHP listelerinde ilk 10 sırada 74, AK Parti’de 57 ve MHP’de ise 45 kadın bulunuyor.

 

Üç büyük parti 27 ilde ise hiç kadın aday göstermedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset