Obama: "IŞİD’i yok etmek için gücümüz var"

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'in kötülüğün yüzü olduğunu, hedeflerinin bu zalimi yok etmek olduğunu belirterek, bu güce sahip olduklarının altını çizdi.Antalya'da düzenlenen G-20 Zirvesi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında zirve boyunca küres

Obama: "IŞİD’i yok etmek için gücümüz var"

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'in kötülüğün yüzü olduğunu, hedeflerinin bu zalimi yok etmek olduğunu belirterek, bu güce sahip olduklarının altını çizdi.

Antalya'da düzenlenen G-20 Zirvesi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında zirve boyunca küresel ekonominin büyümesi konularına odaklandıklarını belirten ABD Başkanı Barack Obama, artan siber tehditler göz önüne alındığında ABD'nin hazırladığı bir takım normlar üzerinde anlaştıklarını söyledi. Paris'teki hain saldırlara da zirvede değindiklerini belirten Obama, "Fransız müttefiklerimizle dayanışma için bayraklarımız yarıya indirildi. Soruşturma faillerin bulunması konusunda Fransız ortaklarımızla birlikte yakından çalışıyor. Fransa ile terörle mücadele konusunda bugün yeni bir anlaşma imzaladık. Fransa'ya istihbarat ve askeri bilgi paylaşımını etkin hale getiriyoruz. Bu bilgilerin daha hızlı paylaşılmasını sağlayacaktır. Bu tür saldırıların tekrarlanmaması için her şeyi yapmalıyız. Paris yalnız değildir. Bu tür hain saldırıları başka yerde de gördük, Ankara, Beyrut ve rutin olarak Irak'ta da görüyoruz. G-20 ülkeleri olarak bu tehdide karşı birlikte duruyoruz. IŞID kötülüğün yüzüdür. Bizim hedefimiz bu zalimi yok etmektir. BM'de söylediğim gibi bunu yapmak için askeri, ekonomik ve istihbarat gücüne sahibiz. Uzun vadeli bir kampanyadır. Kayıplar ve kazançlar olacaktır. Paris'te yaşananlar iğrenç bir kayıptı. Fransız dostlarımızla yas tutarken bile kazançlarımızı da unutmamalıyız. Bugüne kadar 8 bin hava saldırısı yapıldı. Liderlerini, komutanlarını ve hainlerini yok ediyoruz. Antalya'da ülkelerimiz sınırlarımızı korumak ve bilgi paylaşmak için anlaştık. IŞİD'in ideolojisini yenmek için çalışmalara karar verdik" diye konuştu.

"ONLARA KAPILARIMIZI KAPATMAK, DEĞERLERİMİZE SIRTIMIZI DÖNMÜŞ GİBİ OLUR"

Mülteciler konusunda Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün inanılmaz bir yükü kaldırdığını ifade eden Obama, "Bunu tek başlarına yapmayı bekleyemeyiz. Amerikan Başkanı olarak vatandaşlarımın güvenliği benim için önemli. Mültecilerin terör saldırılarına maruz kalanlar olduğunu unutmamalıyız. Onlara kapılarımızı kapatmak, değerlerimize sırtımızı dönmüş gibi olur. Bu hafta sonu görüşmelerle Suriye rejimi ve muhalifler arasındaki müzakereler ve yeni bir anayasa yazılması, seçimlerin yapılması ve ateşkesin yapılması üzerine bir hedef belirledik. Bu tür ümitler daha önce de vardı ve yıkılmıştı. Şimdi de başarıya ulaşmayabilir. Suriye halkına yapılan savaş, krizin en önemli sebebi. Bütün tarafların temsilcileri bir süreç üzerinde anlaşmalıdır" dedi.

BASIN TOPLANTILARINDAN DİKKAT ÇEKENLER

Antalya'nın Belek turizm bölgesinde dünya ekonomisinin yüzde 85'ine sahip 19 ülke ve AB Komisyonu katılımıyla gerçekleştirilen G-20 Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın basın toplantıları ile sona erdi. Erdoğan'ın basın toplantısında konuşması 7 dile çevrilirken, Obama'nın basın toplantısında Türkçe ve İngilizce olmak üzere 2 dille simültane tercüme yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında arka planda bayrakların olmadığı ancak Obama'nın konuşma yapacağı salonda kürsü arkasında 2 Türk bayrağı, 2 ABD bayrağı olduğu gözlendi. Ayrıca Erdoğan'ın kürsüsünde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunurken, Obama'nın konuşması sırasında kürsüde sadece G-20 Antalya Zirvesi arması yer aldı.

Obama'nın giriş yapacağı kapıdan kürsüye kadar uzanan kurşun geçirmez paravan ve kurşun geçirmez kürsü ile kendisine özel hazırlanan salonun girişinde güvenlik üst seviyede tutuldu. Salona basın mensuplarının dışında girişe izin verilmedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset