'NATO bile çekilse Türkiye orada'

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Afganistan'daki helikopter kazasında şehit olan 12 askerden biri olan Hava Personel Binbaşı Şükrü Binbaşı'nın Ankara Etlik'teki ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yılmaz, "Af

'NATO bile çekilse Türkiye orada'

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Afganistan'daki helikopter kazasında şehit olan 12 askerden biri olan Hava Personel Binbaşı Şükrü Binbaşı'nın Ankara Etlik'teki ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yılmaz, "Afganistan istediği sürece biz orada olacağız. Afganistan zor durumda olduğunda Türkiye yardım eder. Türkiye zor durumda olduğunda Afganistan yardım eder. NATO çekilse bile Türkiye Afganistan'da olmayı sürdürecek" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afganistan'da şehit düşen askerlerle ilgili olarak "Afganistan'da ne işimiz var!" demişti. Kılıçdaroğlu'na hükümetten tepkiler gecikmedi.

Önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Muhalefet partilerinin 'Türk askerinin Afganistan'da ne işi var' demesi, bu olaydan rant elde etmeye çalışmaktır" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise tartışmaya Milli Mücadele döneminden ve Atatürk üzerinden katıldı. Davutoğlu, şöyle demişti:

"Afganistan'da yürütmekte olduğumuz misyon, bizim tarihi kardeşlerimiz olan ve ebediyete kadar kardeşlerimiz olacak olan Afgan halkıyla ilgili bir misyondur. Biz hiçbir zaman Afgan halkını kaderine terk etmedik ve hiçbir zamanda terk etmeyeceğiz. Anadolu işgal altındayken ve Milli Mücadele'ye hazırlanırken, tek bir subaya, askere ihtiyaç hissederken, Gazi Mustafa Kemal, Aralık 1920'de Mareşal Fevzi Çakmak'a şu talimatı verir: Afgan ordusunun temsili için, bir heyet-i zabıtanın, subaylar heyetinin izamını ehemm ve elzem görmekteyiz.

Niye? Bu, hem bir tarih bilincinin, hem de geleceği okuyan stratejik bir bakışın eseridir. Kendisini sadece savunmakla sorumlu olduğu topraklara hapseden milletler ve insanlığın kaderiyle ilgilenmeyen. Kardeş milletlerin kaderiyle ilgilenmeyen milletler kendi sınırlarını da koruyamazlar.

Afganlı kardeşlerimizin hangi etnik kökenden olursa olsun, Türk subaylarına nasıl baktıklarını bilirim, bizim bayrağımızı gördüğünde kıpır kıpır olan Afgan halkının kaderine terk edilmeyeceğini biliriz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset