Muhalifleri şaşırtan karar!

Muhalefet milletvekillerinin vatandaşa seslerini duyurmak için kullandığı TBMM TV yayınlarına sınırlama geldi. AKP’nin Meclis’te görüşmelerin uzamasına neden olan temel faktör olarak gösterdiği yayınlar artık haftada üç gün sadece 14.00-19.00 saatleri ara

Muhalifleri şaşırtan karar!

Muhalefet milletvekillerinin vatandaşa seslerini duyurmak için kullandığı TBMM TV yayınlarına sınırlama geldi. AKP’nin Meclis’te görüşmelerin uzamasına neden olan temel faktör olarak gösterdiği yayınlar artık haftada üç gün sadece 14.00-19.00 saatleri arasında yapılacak.

Sık sık gerilim ve tartışmaların yaşanması nedeniyle vatandaşın ilgiyle takip ettiği, muhalefet milletvekilleri açısından da kamuoyuna seslerini duyurma imkanı sağladığı için hayati önem taşıyan TBMM TV yayınlarına sınırlama geldi. TBMM TV haftada Salı, Çarşamba, Perşembe olmak üzere sadece 3 gün, saat 14.00-19.00 arasında canlı yayında olacak. Uygulama Meclis’in tatile girmesinden önce yürürlüğe girdi. Yayın günü olmaması nedeniyle Genel Kurul’un terörün de görüşüldüğü önceki günkü çalışmaları, TBMM TV’den canlı yayınlanması

TRT’nin Spor kanalı TRT-3 ile aynı frekansı paylaşarak Meclis Genel Kurul çalışmalarını 1995’ten bu yana canlı olarak yayınlayan TBMM TV, TBMM Başkanlığı’nın TRT’den süre uzatımı talebinde bulunmaması üzerine 16 yıl sonra önceki gün ilk kez Meclis’te komiyon ve genel kurul çalışması olmasına rağmen yayın yapmadı. TBMM Başkanlığı, özellikle AK Partili bakan ve milletvekillerinin, “muhalefet temsilcilerinin seçmene selam” konuşmaları yüzünden mecliste görüşmelerin uzaması ve tartışma yaşanmasına yol açan temel faktör olarak nitelendirdiği TBMM TV yayınları ile ile ilgili sürpriz bir karar aldı. Meclis çalışmalarının kamuoyu tarafından takip edilmesini sağlayan TBMM TV yayınlarına gün ve saat sınırlaması geldi.

Meclis yetkilileri, 1995’ten bu yana geçerli olan protokolde haftanın 3 günü 5 saat üzerinden yayın yapılması esasının olduğunu, ancak TBMM’nin TRT’ye sürekli yazı göndererek bu yıla kadar yayın gün ve saatlerini arttırdığını belirttiler. Bu sene ise protokolün yenilendiği Temmuz ayında TBMM Başkanlığı’nın, TRT’ye gün sayısı ve yayın saatiyle ilgili uzatma talebini göndermediğini belirten Meclis yöneticileri, bu kararda hem TRT’nin spor kanalından yeterince spor yayını yapamamasının hem de TBMM TV yayınlarının maliyetinin etkili olduğunu ifade ettiler.

Yakut da Genel Kurul’da

TBMM TV’nin TBMM Genel Kurul çalışmalarını sınırlı saatler arasında canlı olarak yayınlayacağı ve parti grup toplantılarının da TBMM TV’den verilmeyeceğini, Genel Kurulu yöneten AK Partili TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile muhalefet milletvekilleri önceki günkü görüşmeler sırasında öğrendiler.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Genel Kurul’da durumu eleştirirken “TRT, TBMM’nin önünde ve üstünde değildir. Herkes haddini bilsin. TRT’yi ve Meclis Başkanlığı’nı göreve davet ediyorum” dedi. MHP’li Vural karara Meclis kulisinde de tepkisini sürdürdü. Vural VATAN’a, “Bu doğrudan doğruya hükümetin Meclis’i, muhalefeti susturma girişimidir. Seda Sayan’ın programı, şekile maçlar TBMM çalışmaların daha mı önemli ki onları yayınlamak için Meclis’in sesini kesiyorlar. Frekanslar tüm milletin malıdır, kaflarına göre iş yapamazlar” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de kendilerine TRT ile protokol yapılmadığı için bu yayınların yapılmadığı bilgisi verilmesine karşın, hükümetin güven oylaması sırasında Başbakan’ın konuşmasının ise canlı olarak verildiğini belirtti. “Bu çifte standarttır” diyen Hamzaçebi, açıklama istedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut bunu üzerine “Biz de görüşmeler sırasında duruma muttali olduk. TRT ile yapılan protokol gereği bu durumun yaşandığı söyleniyor ama sizin açıklamalarınız üzerine konuyu araştıracağım” dedi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset