MHP liderinden Suriye açıklması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mevcut tezkerenin uzatılması gerektiğini söyledi. Bahçeli, "Birleşmiş Milletler kimyasal silah uzmanlarının Suriye'de yaptıkları inceleme ve soruşturmanın neticesi muhakkak ki sabırla beklenmelidir" dedi."SAVAŞ ÇIĞIRTKANL

MHP liderinden Suriye açıklması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mevcut tezkerenin uzatılması gerektiğini söyledi. Bahçeli, "Birleşmiş Milletler kimyasal silah uzmanlarının Suriye'de yaptıkları inceleme ve soruşturmanın neticesi muhakkak ki sabırla beklenmelidir" dedi.

"SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPMAYIN"

İşte Bahçeli'nin Suriye'ye yönelik beklenen olası müdahaleye ilişkin yayınladığı yazılı açıklama: "Yapılan çalışmaların sonucu alınmadan peşin yargılarla, ısmarlama tezlerle, dayanıksız iddialarla ve boş bahanelerle savaş çığırtkanlığı yapmak, Suriye'ye yapılacak operasyonun alt yapısını oluşturmak ahlaki olmadığı gibi uluslararası hukuka da aykırılık teşkil edecektir. Hükümet her şeyden önce milli çıkarlara göre hareket etmeli, başkent Ankara'nın gerçeklerine göre politikasını somutlaştırmalı ve kuşkusuz insanlık vicdanının yanında saf tutmalıdır. Başbakan ve hükümetinin birinci görevi Esad ya da muhalifler değil, ülkemizin milli güvenliğini muhafaza altına almak ve sınırların hemen dibindeki tehlikeli oluşumları engellemek olmalıdır."

"TEKLİF VE DEĞERLENDİRMELER"

Suriye'ye "keyfi, temelsiz, dayanaksız, her neviden sanal gerekçeli gelişigüzel müdahalenin" Türkiye için hayırlı netice doğurmayacağını aktaran MHP Lideri Bahçeli, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Öz ve özet olarak partimizin, Suriye'ye müdahale ihtimali karşısında AKP hükümetine yönelik teklif ve değerlendirmeleri şu ana başlıklardan ibaret olacaktır;

-Türkiye'nin güvenliği ve Türk milletinin bekası her şeyin üstünde görülmeli, belirlenecek politikaların öznesi ve çatısı bu değişmez kural olmalıdır.

-Birleşmiş Milletler kimyasal silah uzmanlarının çalışması bitmeden, hazırlayacakları rapor teşekkül etmeden suçlu-suçsuz tasnifine gidilmemeli, savaş tellallığı yapılmamalıdır.

-Suriye'deki akan kanın durması, ölümlerin sonlanması ve kimyasal silah hunharlığının bitmesi konusunda Birleşmiş Milletlerin tam ve kesin kararı beklenmelidir.

-Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı ve riayet asıl olmalı, Suriye halkının birlik ve dirliği konusunda taviz verilmemelidir. Bilhassa bu ülkede yaşayan Türkmen kardeşlerimizin hayat hakları konusunda samimi ve sonuç alıcı uygulamaların içinde olunmalıdır.

-Gönüllü koalisyon gibi ucube yorum ve hazırlıklar uluslararası hukukla uyumlu olmadığından meşru ve ahlaki olmayan yollara tevessül etmekten kaçınılmalıdır.

-Olası bir müdahale karşısında Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda ülkemiz için yakın tehdit olabilecek oluşum ve gelişmelere fırsat verilmemeli ve de anında müdahil olunmalıdır.

-Bunun için de 4 Ekim 2012 tarihli TBMM'nin Tezkere Kararı uzatılmalı ve Suriye konusundaki yaklaşımlar bu çerçeveyle sınırlı kalmalıdır.

-Hükümet tüm gelişmelerle ilgili TBMM'yi anında bilgilendirmeli ve ülkemizi sonu meçhul olacak maceralara sürükleyecek tedbirsizlikten ve teslimiyetçilikten derhal uzaklaşmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler