Leyla Zana milletvekili adayı!

Kapatılan DEP'in Diyarbakır eski milletvekili Leyla Zana, BDP'nin Diyarbakır bağımsız milletvekili aday adayı oldu. BDP'nin bağımsız adayı olmak için Diyarbakır il binasına giderek başvuru yapan Zana, seçilirse siyasi yasaklı olduğu için TBMM'de herhangi

Leyla Zana milletvekili adayı!

Kapatılan DEP'in Diyarbakır eski milletvekili Leyla Zana, BDP'nin Diyarbakır bağımsız milletvekili aday adayı oldu. BDP'nin bağımsız adayı olmak için Diyarbakır il binasına giderek başvuru yapan Zana, seçilirse siyasi yasaklı olduğu için TBMM'de herhangi bir gruba üye olamayacak.

Genel seçimler öncesi milletvekili olmak isteyenlerin siyasi partilere başvuruları sürüyor. Kapatılan DEP'in Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana da milletvekili aday adaylığı için BDP'ye başvurdu. Seçimlerde bağımsız milletvekili adayları gösterme kararı alan BDP'nin Diyarbakır il binasına giden Zana, başvuru dilekçesini verdi. Anayasa Mahkemesi'nin kapattığı DTP'nin üyesi olduğu gerekçesiyle siyasi yasak getirilen Leyla Zana, DTP üyesi olmadığını ileri sürmüştü. Ancak kesinleşen karar nedeniyle Diyarbakır'da BDP'nin aday olarak göstermesine kesin gözüyle bakılan Leyla Zana'nın seçilmesi durumunda yine kendisi gibi aday gösterileceği kesin gözüyle bakılan siyasi yasaklı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'la birlikte herhangi bir siyasi partiye üye olamayacaklar. 1991 Genel Seçimlerinde HEP-SHP ittifakında Diyarbakır milletvekili seçilen Zana, TBMM'de başına sarı-kırmızı-yeşil bez bağlayarak yemin etmek istediği için tepki almıştı.

Zana, 1994 yılında, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi ve 10 yıl hapis yattı. Avrupa'da çeşitli ödüller alan Zana'nın, cezaevinden çıktıktan sonra çeşitli tarihlerde yaptığı konuşmalardan dolayı aldığı hapis cezaları ile ilgili dosyalar Yargıtay'da. Yargıtay'ın 12 Haziran'dan önce cezaları onaması durumunda cezaevi yolu gözükecek Zana, aday olamayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset