Kürtler özerkliğini ilan etti!

PKK'nın Suriye'deki uzantısı konumundaki PYD'nin kontrolünde olan Cizire Kantonu özerkliğini ilan ederek geçici hükümeti kurdu. Üç resmi dile sahip olan Cizire Kantonu, başkanlık sistemi ve 22 bakanlıkla yönetilecek.3 KANTONA AYRILMIŞTIPYD daha önce aldığ

Kürtler özerkliğini ilan etti!

PKK'nın Suriye'deki uzantısı konumundaki PYD'nin kontrolünde olan Cizire Kantonu özerkliğini ilan ederek geçici hükümeti kurdu. Üç resmi dile sahip olan Cizire Kantonu, başkanlık sistemi ve 22 bakanlıkla yönetilecek.

3 KANTONA AYRILMIŞTI

PYD daha önce aldığı bir kararla Kürtlerin yaşadığı bölgeleri Cizire, Kobani ve Efrin olmak üzere 3 kantona ayırmıştı. Geçici Demokratik Özerk Yönetim Yasama Meclisi'nin Amude kentindeki dünkü toplantısında, Cizire Kantonu Özerk Yönetimi'ni ilan etti. Meclis, Batı Kürdistan Toplumsal Sözleşmesi'nin (Anayasa) bazı maddelerinde de değişikliğe gitti.

Amude'de yapılan toplantıya Yasa Meclisi'nin tüm üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yasama Meclisi Divanı Başkanı Abdulkerim Umer, Meclis üyelerini Kürtçe, Süryanice ve Arapça selamladı. Konuşma ardından Meclis üyelerinin isimleri tek tek okundu. Daha sonra Toplumsal Sözleşme okundu ve bazı düzenlemelere gidildi.

HER BAKANLIKTA ÜÇ HALK TEMSİL EDİLECEK

Toplantıda Cizire Kantonu Başkanlığı ve bakanlıklara ilişkin öneriler de yapıldıktan sonra, Cizire Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi ilan edildi. Yönetim, hükümet başkanlığı ve 22 bakanlıktan oluşuyor. Başkan ve bakanlar için üçlü bir yönetim modeli benimsendi. Buna göre bakan Kürt ise başkan yardımcıları Arap ve Süryani olacak.

KANTON BAŞKANI SEÇİLDİ

Cizire Kantonu Başkanı Ekrem Heso olurken, başkan yardımcılığına Süryani Elizabet Gewriye ve Arap Husen Ezem getirildi. Rojava Özerk Yönetimi Yasama Meclisi, Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgeleri Cizire, Efrin ve Kobani Kantonları olarak üç yönetim bölgesine ayırmıştı. Her kantonun kendi özerk yönetimini oluşturması gerekiyor. Aynı toplantılarda Yasama Meclisi, anayasa niteliğindeki "Toplumsal Sözleşme"yi kabul ederken, bu yönetim modeli dört ayak üzerine oturtuldu: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu.

TÜM HALKLAR TEMSİL EDİLİYOR

Kürt, Arap, Asuri-Süryani, Çeçen ve Ermeni gibi bölgede yaşayan tüm halkların temsilini bulduğu Yasama Meclisi, Yönetim şeklini merkezi olmayan sisteme dayalı kurulacak gelecekteki Suriye'nin bir parçası olarak değerlendiriyor. Toplantıda 22 bakan belirlendi ve hepsi yemin ederek görevlerine başladı. Maliye Bakanlığı ile Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarına kadın bakanların getirilmesi dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler