"Koalisyon tablosu 3-4 haftada netleşir"

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Tahmin ediyorum 3-4 hafta içerisinde tablo netleşir. Böyle bir koalisyonun kurulup kurulamayacağı, ilkelerden fazla taviz vermeden uzlaşma noktası yakalanıp yakalanamayacağını önümüzdeki 3-4 hafta içerisinde he

"Koalisyon tablosu 3-4 haftada netleşir"
 Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Tahmin ediyorum 3-4 hafta içerisinde tablo netleşir. Böyle bir koalisyonun kurulup kurulamayacağı, ilkelerden fazla taviz vermeden uzlaşma noktası yakalanıp yakalanamayacağını önümüzdeki 3-4 hafta içerisinde hep beraber göreceğiz" dedi.
 
Canikli, memleketi Alucra ilçesinde belediye binasında düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, koalisyon görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
 
"Sayın Başbakanımız ve arkadaşlarımız uğraşıyorlar. Koalisyon kurmak için samimiyetle uğraşıyorlar" diyen Canikli, "Türkiye'yi hükumetsiz bırakmamak için. Gerçi Türkiye hükumetsiz değil, görevdeyiz" ifadesini kullandı.
 
Canikli, "koalisyon kurmak için koalisyon kurulması" taraftarı olmadıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
 
"Şunun da kabul edilmesi gerekiyor. AK Parti ile CHP siyasi yelpazenin iki ayrı uç noktasında olan siyasi partiler. Bugüne kadarki tüm hedef, program ve söylemleri çok büyük oranda örtüşmeyen, birbirine çok aykırılıklar, zıtlıklar içeren iki siyasi parti. Tabi böyle iki siyasi partinin bir araya gelip koalisyon hükümeti oluşturmaları da kolay değil. Bir taraftan bu görüşmeler devam edecek. Sadece bir koalisyon kurulmak için de kurulmaz. Güçlü olacaksa, uzun süre ülkeyi yönetme kapasitesi, kabiliyeti, imkanı olacaksa ve bu ülkenin geleceğine katkı sağlayacak sorunlarını çözecek güçte ise ve uyum içerisinde bir koalisyon kurulacaksa kurulmalı. Bu zorlukta ortada."
 
- "Herkes bulunduğu yerden bir miktar adım atacak"
 
Milletin 7 Haziran'da verdiği bir mesaj olduğunu belirten Canikli, "En büyük parti olarak bizde görev. Bu nedenle  deneyeceğiz. Fakat koalisyon kurulurken 'illa koalisyon yapalım' diye, siyasi partiler bugüne kadar savundukları söylem ve ilkelerinden vazgeçemezler. Ama uzlaşma için bir yakınlaşma gerekebilir. Herkes bulunduğu yerden bir miktar adım atacak. Herkes orada olursa uzlaşma olmaz. Ama çok da uzaklaşamazsınız. Her siyasi parti için geçerli" diye konuştu.
 
Canikli, koalisyon sürecinin 3-4 hafta içerisinde netleşeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"CHP ile müzakereler yapılırken önemli dikkate alacağımız unsurlardan, faktörlerden bir tanesi de tabanımızın görüşleridir. CHP ile bir koalisyona nasıl bakıyorlar. Sıcak bakıyorlar mı bakmıyorlar mı? Bu da önemli. Fazla bekleneceğini zannetmiyorum. Tahmin ediyorum 3-4 hafta içerisinde tablo netleşir. Böyle bir koalisyonun kurulup kurulamayacağı, ilkelerden fazla taviz vermeden uzlaşma noktası yakalanıp yakalanamayacağını önümüzdeki 3-4 hafta içerisinde hep beraber göreceğiz. Uzlaşma olur ki, zor, ne ala, olmazsa yeniden millete gideceğiz." 
 
- Sureyi'nin kuzeyindeki gelişmeler
 
Alucra ilçesinin ardından Çamoluk ilçesini ziyaret eden Canikli, burada yaptığı konuşmada, Suriye'nin kuzeyinde PKK kontrolünde bir siyasi oluşuma müsaade etmeyeceklerini vurguladı.
 
Nurettin Canikli, etraftaki her olayın ülkenin bugününü ve yarınını ilgilendirdiğini dile getirerek, "Bunlara kayıtsız kalmıyoruz. Tedbirleri de anında alıyoruz. Suriye'nin kuzeyinde PKK ve onun uzantıları PYD'nin kontrolünde bir devlet yapılanması çalışması var. Uluslararası alandan da destek gördükleri kesin" dedi.
 
Böyle bir gelişmenin Türkiye'nin geleceği için tehdit olduğunu belirten Canikli, "Bu topraklar İslam toprakları. Bunların hiçbir şekilde parçalanmasına bu millet izin vermez. Herkes adımını bu gerçek üzerine atsın. Başka ham hayaller peşinde koşmasın. Bedeli ne olursa olsun orada öyle bir yapılanmanın oluşumuna müsaade etmeyeceğiz. Heresin gönlü rahat olsun" ifadelerini kullandı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset