Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon şartları

Pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çantasında, partisinin 14 maddelik koalisyon ilkeleri ile Türkiye’nin 5 temel sorununa çözüm önerilerinin yer alacağı öğrenildi.CHP, ‘büyük koalisyon’un ek

Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon şartları

Pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çantasında, partisinin 14 maddelik koalisyon ilkeleri ile Türkiye’nin 5 temel sorununa çözüm önerilerinin yer alacağı öğrenildi.

CHP, ‘büyük koalisyon’un ekonomi, dış politika, Kürt sorunu, demokratikleşme ve eğitim olmak üzere 5 temel sorunun çözümüne ciddi katkı yapacağına inanıyor. Heyetler arası istikşafi görüşmelerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Parti Sözcüsü Haluk Koç’u ikinci tur koalisyon görüşmeleri için Başbakanlık Konutu’na davet etmesi üzerine CHP’de hazırlıklar hız kazandı.

CHP HEYETİ RAPORU KILIÇDAROĞLU'NA SUNDU

AK Parti ile görüşmeleri yürüten heyet, dün randevunun kesinleşmesinin ardından Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. CHP heyeti, istikşafi görüşmelere ilişkin kesin raporunu Kılıçdaroğlu’na sundu. Toplantıda, Davutoğlu ile yapılacak görüşmede izlenecek strateji de masaya yatırıldı.

Habertürk'ten Düzgün Karataş'ın haberine göre, kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede, Kılıçdaroğlu’nun pazartesi günü hangi konu başlıklarıyla Davutoğlu’nun karşısına çıkacağı da büyük oranda netleşti. CHP Lideri’nin çantasında şu başlıklar ve öneriler olacak:

ERDOĞAN ÖRTÜLÜ ÖDENEK KULLANMASIN

Koalisyon, parlamenter sistem ve kuvvetler ayrılığı ilkesini kendisine şiar edinmeli. Cumhurbaşkanı, anayasal yetkilerinin dışına çıkmamaya özen göstermeli. Örtülü ödenek sadece Başbakan tarafından kullanılmalı.

4 YILLIK OLMALI

Türkiye’nin temel sorunlarını ancak yüksek profilli, güçlü bir iktidar çözebilir. Bu yüzden kurulacak iktidar en az 4 yıllık olmalı.

GÜVEN VE SAMİMİYET

4 yıl ülkeyi yönetecek iktidar, karşılıklı ‘güven’ ve ‘samimiyet’ esası üzerine kurulmalı. Türkiye’nin umutları heba edilmemeli, laf olsun diye koalisyona girilmemeli. Siyasi bedeli ne olursa olsun, elini taşın altına koymak için girilmeli.

REFORM HÜKÜMETİ

Kurulacak yüksek profilli hükümet, Türkiye’nin 5 temel sorununa (dış politika, ekonomi, Kürt sorunu, eğitim, Anayasa değişikliğidemokratikleşme) çözüm bulmayı kendisine hedef edinen reform hükümeti kimliğine sahip olmalı. 12 Eylül darbe hukukunu ortadan kaldıracak adımları atmalı.

YOLSUZLUK VE ETİK DEĞERLER

Koalisyon, tüm yolsuzluklardan hesap sormalı. Siyasetin şeffaflaşması için siyasi ahlak yasasını bir an önce çıkarmalı.

REFAH TABANA YAYILMALI

Büyük koalisyon, refahın tabana yayılacağı, eşitsizliklerin azalacağı bir Türkiye’yi ortaya çıkarmak için ekonomik kaynakların emekten yana, hakça bölüşümünü sağlayacak tedbirler almalı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler