Kılıçdaroğlu grup toplantısında konuştu

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. İşte Kılıçdaroğlu'nun sözlerinden satır başları: Sorun sadece siyaset kurumunun bir araya gelmesiyle çözülecek sorun olmaktan çıkmıştır. Toplumsal uzlaşma sorun demek, derinliği

Kılıçdaroğlu grup toplantısında konuştu

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.
 
İşte Kılıçdaroğlu'nun sözlerinden satır başları:
 
Sorun sadece siyaset kurumunun bir araya gelmesiyle çözülecek sorun olmaktan çıkmıştır. Toplumsal uzlaşma sorun demek, derinliği olan sorunu çözmek demektir. O zaman ne olacak sadece siyaset toplumunun değil, STK'ların da işin içinde olması gerekir. İlk kez siyaset kurumuyla sivil toplum problemi çözmek için bir araya geleceklerdi. Böylece Türkiye'de altyapı oluşmuş olacaktı.
 
Devlet hiçbir zaman meşru zeminlerin dışına çıkmayacaktı. Ana hedefimiz buydu. Ama bu hedef hem sayın Başbakan hem diğer siyasi parti liderleri tarafından sabote edildi. Yolu yöntemi öneren de biziz. Tarih yine bizi haklı çıkaracak.
 
Bizim için var olan bir sorunun çözümü toplumsal uzlaşmayla olacaksa bu yolla olmalıdır. Diyorlar ki sizin önerinizle AKP'nin önerisi aynı. 180 derece birbirinden farklı. Asla aynı değil. Gerçekleri Araştırma Komisyonu, uzlaşma komisyonu'na bağlı olarak çalışacak, siyasi iradeye değil. O nedenle bizim önerimizle onların önerisi arasında fark var.
 
Yurttaşlarım unutmaması gereken bir hatırlatmayı yapmak isterim. 16 Şubat 1999. Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirildiği tarihtir. Öcalan yakalandı getirildi, PKK'nın bütün unsurları yurtdışına çıktı. Türkiye'de terör sonlandırıldı. 2002'ye kadar kimsenin burnu kanamadı. Yurttaşlarıma soruyorum. 2002'den 2013'e ne oldu? Nasıl bu PKK'nın silahlı öğeleri Türkiye'ye nasıl yerleştiler? İktidarda kim vardı? Onun adı Recep Tayyip Erdoğan mıydı acaba?
 
Bülent Ecevit'in yaptığına bakın, Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığına bakın. Sosyal demokratların yaptığına bakın, AKP'nin yaptığına bakın.
 
Barışın üç ayağı vardır. Birisi hukuk devleti ve demokrasidir. İkinci ayak insan hakları ve özgürlüklerdir. İnsan haklarının sınırlandığı bir yerde barıştan demokrasiden söz edemezsiniz. Üçüncü önemli ayak toplumsal uzlaşmadır. Demokrasinin kendisi bir uzlaşmadır zaten.
 
Devlet hukukun dışına çıkmaz, çıkanları cezalandırılır. Bize diyorlar ki bunları dile getirdiğimizde CHP barışa karşıdır diyorlar. Hiçbir çocuğumuzun gencimizin kadınımızın saçının teline dahi zarar gelmesini asla istememiştir ve istemeyecektir.
 
İfade özgürlüğünü, medya özgürlüğünü ayaklar altına alacaksın. Sonra bana demokrasi dersi vereceksin. Sana İsmet İnönü gibi 'Hadi canım sende' demek benim görevimdir.
 
Hiç kimsenin yapılanlardan haberi yok. AKP'li vekillere soruyorum, gelişmelerden haberiniz var mı? Yoksa dönüp sormazlar mı siz nasıl milletvekilisiniz? Kapıkulu musunuz? Neden bağımsızlık ve özgürlükten tavır almıyrosunuz? Terör örgütüyle anayasa görüşmesi yapacaksınız TBMM'yi noter gibi göreceksiniz, bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Doğu'da da Batı'da da yaşayan insan kaygılı. Türkiye'de demokrasi eksikliği var.
 
Önce bu ülkenin aydınlarının bunu çok iyi bilmesi lazım. Yazdırmıyorlar, susturuyorlar.. Oturuyorsunuz sabahtan akşama CHP'yi eleştiriyorsunuz biz mi sizin işinize son verdik. Bu ülkeye demokrasiyi getirdiysek bütün boyutlarıyla bunu getireceğiz.
 
Hükümete sesleniyorum, siz demokrasi konusunda barış konusunda insan hakları konusunda samimiyseniz benim önerilerim olacak;
 
1-Özel Yetkili mahkemeleri gelin kaldıralım. Sıkı Yönetim Mahkemesi onları bırakın. Onları kaldırdık diyecekler ama halkı kandırmaktan vazgeçin. Demokrasiyi mi istiyorsunuz? Gelin Özel Yetkili mahkemeleri kaldıralım.
 
2-2006 yılından beri verilen kararları yeniden görüşülmek üzere doğal mahkemelere gönderelim, yeniden yargılama yolu açalım. Bu mahkemeler siyasi otoritenin emri altında olan mahkemeler. Siyasi emirlerle karar veren mahkemelerin kararlarını bozmalıyız.
 
3-Milletin seçtiği milletvekillerini siz hangi gerekçeyle hapiste tutuyorsunuz? Millet onları parlamentoda görev yapsın diye seçti. Açın o kapıları milletvekilleri gelsin parlamnetoda görev yapsın.
 
4-Uzun tutuklamalar var, her hakimin keyfine göre sürüyor. Cumhurbaşkanı, Meclis Başbakanı, HSYK, Siyasi Parti başkanları rahatsız. Getirin değiştirelim.
 
5-Terör suçunu yeniden tanımlayalım. Kalem tutanla elinde silah tutan adamı nasıl aynı kefeye koyarsın? Yazarı çizeri terörist silahı olan da Recep Tayyip Erdoğan'ın mesai arkadaşı karşılıklı oturuyorlardı.
 
6-Anayasamızın 54. maddesi var; herkes önceden izin almadan silahsız gösteri yapma hakkına sahiptir. Buyurun yapın bakalım biber gazı cop her şey var. Bırakın millet yürüsün enerjisini boşaltsın.
 
7-Özel yetkili mahkemeler nedeniyle bir çok öğrenci tutuklandı. O anneler babalar çocuklarını üniversiteye hangi umutlarla gönderdi? Özgürlük mü istiyorsunuz? Demokrasi mi istiyorsunuz getirin bu ayıba da son verelim?
 
8-Siyasal Partiler yasasını getirelim değiştirelim, lider sultasına son verelim? Milletvekillerini yazıyoruz alt alta sonra bunları seçeceksiniz diyoruz. Getirin bu değişikliği elinizden tutan mı var?
 
9-Yeni cezaevi inşaatından söz etti sayın Başbakan; İçimde yaradır, Diyarbakır'da size cezaevi vaadinde bulunuyor. Hangi çağda yaşıyoruz? Siz gerçekten barış ve demokrasi mi istiyorsunuz? Bırakın cezaevini getirin Diyarabakır Cezaevini müzeye çevirelim.
 
10-34 gencecik insan katledildi. Hangi demokrasiden hangi barıştan söz ediyorsunuz? Çözüm mü getirin Uludere komisyonunu katledenleri çıkartalaım. Demokrasi mi istiyorsun getir. Ama sen demokrasiyi içine sindirememişsin.
 
11-Bir demokrasi hırsızlığı yaşanıyor memlekette. Vatandaş gidiyor oy veriyor vekil gidiyor başka partiye. Buna oy hırsızlığı deniyor ve getir barajı yüzde 5 ya da yüzde 1 yapalım. Oturup bunu terör örgütüyle konuşacağına bu ülkeye demokrasiyi getir.
 
12- Son dönemde gizli tanık gizli kayıt çıktı. Kişinin özel hayatı güvence altındadır. Biz bunu darma dağın ettik. Tecavüzcü mü biz gizli tanık yaptık. O yargıçlar bunların altında kalacaklar. Demokrasi mi istiyorsun getir kardeşim buna son ver.
 
NEVRUZ BAYRAM OLSUN
 
13- Nevruz Anadolu'nun genel bayramıdır. Sadece bizim ülkemizde de kullanılmaz. Yasakladın sen nevruzu. Gel barış estirelim, sen istedin diye bakanların ateşin üzerinde atlamasın getir Bayram olsun herkese. Kendi ülkesinin tarihine sahip çıkmayandan demokrasiye saygı mı olur.
 
BİZİ DÜNYAYA REZİL ETTİN
 
14- Eğer bir ülkede medya özgürlüğü yoksa vatandaşın özgürlüğü de eksiktir. Sen Özgür bir medya mı istiyorsun? Yasasını çıkartalım, senin talimatınla gazeteler işten çıkartılmasın. Medya patrounu gidiyor efendim hangi yazarı istersin diyorlar o da diyor ki bu yazarı istiyorum. Bari sen söyleme bunu hadi bizi kendini rezil ettin dünyaya rezil etme bizi.
 
Türkiye'de medyanın özgürce olduğunu düşünen biri el kaldırsın dedim Koç Üniversitesi'nde. Tek bir kişi el kaldırmadı.
 
Demokrasi önce insanların kafasında olur. Sabah akşam küfredeceksin sonra demokrasi diyeceksin. Hal böyleyken diyebilirler ki yeni mi aklınıza geldi? Bu sözlerimizin hepsiyle ilgili kanun tekliflerimiz var. Demokrasi aşığı milletvekillerimizin hepsi bu konuları kanun teklifi olarak verdi. Bizim sözümüz sözdür. Biz ne dedik yalancıdan başbakan olmaz.
 
Türkiye'de medyanın özgürce olduğunu düşünen biri el kaldırsın dedim Koç Üniversitesi'nde. Tek bir kişi el kaldırmadı.
 
Demokrasi önce insanların kafasında olur. Sabah akşam küfredeceksin sonra demokrasi diyeceksin. Hal böyleyken diyebilirler ki yeni mi aklınıza geldi? Bu sözlerimizin hepsiyle ilgili kanun tekliflerimiz var. Demokrasi aşığı milletvekillerimizin hepsi bu konuları kanun teklifi olarak verdi. Bizim sözümüz sözdür. Biz ne dedik yalancıdan başbakan olmaz.
 
Hangi gazeteciyle karşılaşsam CHP'nin çözüm önerileri nedir? Pes yani. Duymuyorlar bizi, görmüyorlar bizi, üç maymunları oynamak medya mensuplarına yakışmaz.
 
76 MİLYONU ÖCALAN'IN AĞZINA MAHKUM ETTİ
 
76 milyonu Öcalan'ın ağzına mahkum ettin. Bu durum seni utandır mıyor mu?Bizim temel kaygımız hayal kırıklığıdır. Hayal kırıklığı telafisi imkansız sonuçlara imza atar. Erdoğan gitti Avrupa'ya imza attı geldi. Bu anlaşmanın altına imza atmayın dedi. Onlar bayramınız kutlu olsun dedi.
 
Peki ne oldu borsa rekoru ne oldu? Ne oldu Avrupa Birliği? Derin bir hayal kırıklığı oldu? Yanlış yapıyorsun diyen kimdi? CHP'ydi. Biz o zaman söylediğimizde CHP AB'ye de karşı diyorlar. AB sürecini başlatan bizim liderimiz İnönü. Niye karşı çıkalım. Devlet adamlığı zor iştir. Devlet adamlığı olayları önceden gören kişidir. Siz imza atıyorsunuz, Türkiye'ye geliyorsun o anlaşmada şu maddeye karşıyım diyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset