Kaya; "AKP ileri demokrasisi mobeselere takıldı"İ

12.Cumhurbaşkanlığı seçimleri nde yurt dışından gelen seçmenlerin oy kulanması  için gümrük kapılarında kurulan sandıklarında Türk vatandaşları 26 Temmuz 2014 gününden itibaren oy kullanıyor.Bu çerçevede Trabzon Havalimanı dış hatlar terminali giden yolcu

Kaya;  "AKP ileri demokrasisi mobeselere takıldı"İ
12.Cumhurbaşkanlığı seçimleri nde yurt dışından gelen seçmenlerin oy kulanması  için gümrük kapılarında kurulan sandıklarında Türk vatandaşları 26 Temmuz 2014 gününden itibaren oy kullanıyor.Bu çerçevede Trabzon Havalimanı dış hatlar terminali giden yolcu ve gelen yolcu salonlarına da  2 adet sandık ve 2 adette oy verme kabini konuldu.
 
Konulan kabinlerle ilgili Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Kaya çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
"“Kabinlerin üstünün açık olmasında ne sakınca var?” diye sorabilirsiniz!
Arkadaşlar, Kabinlerin hemen üstünde yani tavanda MOBESE Kameraları var" ifadeleriyel açıklamasına başlayan Kaya şunları söyledi;
 
Bu kameralar görüntüleri yakınlaştırabilen, büyütebilen ve yerdeki sineği dahi montaj durumuna göre 360° derece görebilecek özellikte!Yani hangi kabinde kimin hangi adaya oy verdiğini mobeseler rahatlıkla görebiliyor!
Böyle birşey olabilir mi, bu bir skandaldır!19.01.2012 günü Kabul edilen 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı seçim kanununun 2.Maddesinin 2. Fıkrası  “Seçim genel, eşit ve gizli oyla ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde yapılır” diyor.3. fıkrası Seçmen, oyunu tam bir serbestlikle kendisi kullanır.Ve 4.fıkrası Oyların sayımı, dökümü ve tutanaklara bağlanması açık olarak yapılır" diyor.Gizli oy İlkesi,oyun gizli olarak verilmesi,seçmenin iradesini özgürce ve her türlü baskıdan uzak bir biçimde ortaya koyabilmesi demektir. Seçmenin kendi dışında kimsenin onun ne yönde oy kullandığını görmemesi demektir.   Şimdi soruyorum sizlere, tepenizde Mobese kamaraları varken bu mümkün müdür?Kanunlar açık, gizli oy diyor,oyun mahremiyetini korumaya önem veriyor.Ama uygulamada durum böyle değil.                                                                                                                                  Mobese kamerlarının altıda kullanılan oy ne kadar mahrem olabilir?
Kurulan bu iki sandığı yerinde görmenizi ve rezalete tanık olmanızı isterim.
Böyle bir ciddiyetsizlik,böyle bir sorumsuzluk olur mu?O kadar yer varken oy kullanma kabinleri neden mobeselerin altına kuruldu ve kabinlerin üstleri kapatılmadı?Bu yerleri kim belirledi?Bu yerleri belirleyenlerin amacı, kimin hangi adaya oy verdiğini görmek ve buna göre insanları fişlemek midir?
Temel soru şudur, Mobesenin altında gizli oy kullanılabilir mi?
Bu uygulama AKP nin yeni bir fişleme yöntemi değilse nedir?
Bu bir seçim  skandalıdır.Fişleme  ve dinlemelerin AKP hükümeti döneminde sıradan bir uygulayama dönüştüğü sır değil.Bu parti binlerce örnekte görülebileceği gibi fişleme konusunda sabıkalıdır.  Akp iktidarı fişlemeyi sıradan bir uygulaması haline getirmiş ve her alanda uygulama çabası içine girmiştir.AKP aslında özgürlükleri kısıtlayarak, insanları baskı altına alarak, her yeri gözleyerek ülkeyi yönetmek istiyor. İhtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere fişlemeler yapılıyor.                                                                                   
Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanma işlemi sırasında, oy kullanma kabinine giren seçmenin cep telefonu veya fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmesinin yasak olduğunu açıklıyor, diğer taraftan vatandaşa  Mobese kameralarının altında oy verdiriliyor.Bu uygulama gizli oy ilkesinin, Oyun mahremiyeti  ilkesinin ve dolayısıyla seçim güvenliğinin ihlali demektir. Uluslararası sözleşmelere, anayasa ve yürürlükteki yasalara tamamen aykırıdır.“Millet iradesi”, “ Millet iradesi” diyenlere soruyoruz;Bu mu sizin Milli iradeye saygınız?     “Oy kutsaldır, oy namustur, oy vicdandır,  vicdanın sesidir, düşüncenin meyvesidir” diyoruz.
 
AKP İLERİ DEMOKRASİSİ MOBESELERE TAKILDI!
Ama görüldüğü gibi AKP ileri demokrasisinde vicdanın sesi mobeselere takılmıştır.
Gizli oy verme ilkesine ve dolayısıyla Seçimin güvenliğine gölge düşüren bu ihlali kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset