İşte Türkiye'nin gizli Esed planı

 Doğu Akdeniz'de görev uçuşu yapan Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F4 keşif uçağının Suriye tarafından vurulması üzerine Ankara'da son 48 saatte sıcak anlar yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen iki zirvede Ankara'nın Esad'a karşı iz

İşte Türkiye'nin gizli Esed planı

 

Doğu Akdeniz'de görev uçuşu yapan Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F4 keşif uçağının Suriye tarafından vurulması üzerine Ankara'da son 48 saatte sıcak anlar yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen iki zirvede Ankara'nın Esad'a karşı izleyeceği yol haritasının ana hatları şekillendi. 

Suriye'nin Türk uçağını düşürmesi "hasmane tutum" olarak nitelendirildi ve "kontrollü gerilim stratejisi" geliştirildi. Buna göre hükümet dış ve iç ayağı ayrı ayrı kurgulanan bir planı uygulamaya başlayacak. Ankara'nın geliştirdiği planın dış ayağı da iki eksende işleyecek.

İlk aşamada Suriye'den özür ve tazminat talep edilecek. Bu amaçla makul bir süre verilecek. NATO ve Birleşmiş Milletler sürece dahil edilerek hem uluslararası toplumla hareket edilecek hem de Esad rejimi üzerindeki baskı artırılacak. Planın iç ayağında ise öncelikle Meclis'te grubu bulanan siyasi partilerin nabzı tutulacak.

Başbakan Erdoğan bugün görüşeceği CHP, MHP ve BDP liderlerine hem Türk jetlerine yönelik saldırının arka planını anlatacak hem de önümüz- deki dönemde gündeme gelebilecek radikal kararlar için düşüncelerini almaya çalışacak. AK Parti grup yöneticileri şimdilik sınır ötesi harekat seçeneğini içeren bir tezkere hazırlanmadığını; ancak Türkiye'nin kararlılığının gösterilmesi bakımından bu yönde bir adım atılmasının gözden uzak tutulmaması gerektiğini belirttiler.

Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinde de konu detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. . Yapılan değerlendirme- lerde bazı soru işaretlerine de yanıt verildi. "Uçak neden oradaydı" sorusuna "Rutin Doğu Akdeniz keşfi yapılıyordu. Olağan dışı bir görevlendirme olmadı" değerlendirmesi yapılırken. "Hava sahasının ihlali için uzun süreli ve agresif ihlal gerekir.

1 mil yapılan hava ihlaline tolerans gösterilir. Hava ihlali olsa da uluslararası hukuk gereği uçaklar hemen vurulamaz" tespiti yapıldı. Olaydan sonra Suriye tarafı ile uzun süre görüşüldüğü ve olayın aydınlatılmaya çalışıldığı öğrenildi. Resmi açıklama öncesi Başbakan Erdoğan'ın Ankara'ya gelmesi ve bilgilendirilmesi beklendi. Suriye tarafı Ankara'ya olayın yanlışlıkla gerçekleştiğini belirtti. Türk uçağını İsrail uçağı sandık" denilen yanıt şöyleydi: "Kullandığımız savunma sistemini yeni aldık. Acemiyiz. Yanlışlık oldu."

Davutoğlu telefon diplomasisi yaptı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait askeri uçağın Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili mevkidaşlarıyla telefonda görüştü. 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile telefon görüşmesi yaptı.

Davutoğlu son görüşmesini gece yarısı BM Genel Sekreteri Ban-Ki Mun ile gerçekleştirdi. Bu arada BM Güvenlik Konseyi, NATO ve Arap ülkelerinin büyükelçileri bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uçak krizi ile ilgili açıklamayı bugün saat 10.30'da TRT Haber kanalına çıkarak yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset