İşte Özal'ı Taşıyan Ambulans

 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı hayatını kaybettiği hastaneye taşıyan ambulans bulundu. Akşam gazetesi, Turgut Özal'ın hastaneye ambulansı satın alan koleksiyoner Gürsev Gür'le konuştu.Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) 8. Cumhurbaşkanı Tu

İşte Özal'ı Taşıyan Ambulans

 

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı hayatını kaybettiği hastaneye taşıyan ambulans bulundu. Akşam gazetesi, Turgut Özal'ın hastaneye ambulansı satın alan koleksiyoner Gürsev Gür'le konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün şüpheli olduğunu belirttiği rapor, kullanılan ambulansı tartışmalı hale getirdi.

AMBULANSTA TIBBİ DONANIM YOK

Ambulansı inceleyen DDK heyeti, raporda o dönem Cumhurbaşkanlığı'na ait ambulansın yetersiz ve donanımsız olduğu tespitlerine yer verdi. 1970 model ambulansta tıbbi donanımın olmadığı görüldü.

 

Gürsev Gür, aracın, Turgut Özal'ın ambulansı olduğunu DDK incelemesiyle anladığını söyledi. Gür, ambulansı nasıl aldığını şöyle anlattı:

 

"HURDACILAR BİLE ALMAK İSTEMEMİŞTİ"

"O dönem bu ihalelere ilgi yoktu. Hurdacılar gelip eski resmi araçları toplarlardı. İhalede sadece ben ve hurdacılar vardık. Makam aracını satın alınca bir de bu siyah ambulansı gördüm. DSİ'nin hurda pikaplarıyla yan yana duruyorlardı. Ambulansa hurdacılar bile ilgi göstermedi. El kaldırdım aldım. Ben de 500 liraya yani bin dolar civarında bir paraya aldım. Hurdacılar alsaydı tek bir parçası dahi bulunamazdı"

 

Aracı satmayacağını belirten Gür, "Elden çıkarmayı düşünmüyorum. Satmak istesem bir değer dahi koyamam, paha biçilemez" dedi.

DDK yetkililerinin aracı incelediğini ifade eden Gür, şöyle konuştu:

Araçta hiç bir şeye dokunmadım. DDK yanıma 14 kişilik bir heyetle geldi. Ambulanstan bir şey eksilip eksilmediğini sordular. Aracın neden bu kadar tozlu olduğunu merak ettiler. DDK, ambulansın bunca yıl nasıl elimde kaldığına çok şaşırdı.

 

"SEDYEDEN BAŞKA BİR ŞEYİ YOKTU"

 

Aracın donanımsızlığına dikkat çeken Gür, şunları söyledi:

Özal'ı bu araca nasıl sığdırdılar, nasıl taşıdılar; bilmiyorum. Ambulansa yerleştirmeye çalışırken bile zarar vermiş olabilirler. Makam aracıyla taşınsa bile daha konforlu olurdu. Ambulansta sedye dışında ne bir donanım ne de başka bir şey var. Ambulans daha 30 bin kilometrede. Köşk'te yatıp durmuş. Araba olarak kullanılsa dahi iyiymiş. Mercedes 230 model araba, motoru güzel, çift karbüratör. Üzerindeki Kızılay işareti olmasa cenaze arabasına daha çok benziyor.

 

O MEŞHUR ARABANIN DA SAHİBİ


Özal'a ait araçları topladığını belirten Gür, Turgut Özal ve eşi Semra Özal'ın Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılışında köprüden geçerken kullandığı ve "Bir kaset koy da neşelenelim Semra" sözüyle tarihe geçen aracın da kendisinde bulunduğunu kaydetti.

 

DDK RAPORUNDA NE YAZIYOR?


DDK tarafından hazırlanan raporda ambulans için şu ifadeler yer almıştı:


"Araç içerisinde tıbbi donanımın bulunmadığı, sadece basit, eğimli bir sedyenin bulunduğu, şoför mahali ile arka bölüm arasında açılıp kapanabilen sürgülü bir camın olduğu, arka bölümde sadece bir kişinin oturabileceği sabit koltuğun bulunduğu, aracın koldan vitesli mekanizmaya sahip olduğu görülmüştür. Aracın, koldan düz vitesli olması, sürekli bir şoförün tahsis edilmemesi, ihtiyaç duyulduğunda nöbetçi şoförlerden birinin görevlendirilmesi, çok sık kullanılmaması, eski model olması, sevk ve idaresinde güçlük yaşandığı kanaatini uyandırmaktadır"

 

Tıbbi uzmanlar heyeti de aracın içinde bir sedyeden başka hiçbir ilk yardım malzemesi ve ilaç bulunmadığına dikkat çekip "Hastaya müdahale edecek hekim veya sağlık çalışanının ayakta durabileceği kadar tavan yüksekliği olmadığı, bu nedenle ambulans olarak nitelendirilemeyeceği" değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset