İşte AK Parti'den aday olmanın bedeli

AK Parti’nin seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin yer alıp almayacağı sorulan Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, "Seçim beyannamemiz veya söylemlerrimiz çalışılıyor, nihai şeklini almadı. Bununla ilgili basına bilgi vermeyiz" dedi. Atalay ayrıca ö

İşte AK Parti'den aday olmanın bedeli
AK Parti’nin seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin yer alıp almayacağı sorulan Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, "Seçim beyannamemiz veya söylemlerrimiz çalışılıyor, nihai şeklini almadı. Bununla ilgili basına bilgi vermeyiz" dedi. Atalay ayrıca özel aidat olarak vekillik başvurusunda erkek adaylardan 5 bin, kadın adaylardan 2 bin 500 TL alınacağını söyledi.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) aldığı kararlar ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçimle ilgili temel bütün kararların dünkü toplantıda alındığını belirten Atalay, "Ülkemiz seçim ortamına girdi, pazar günü Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini yayınlamış oldu. Bütün ülke genelinde bunun hazırlıkları başladı. Ülke olarak coşku içinde büyük bir seçime hazırlanacağız. Milli iradenin belirleyiciliği her şeyden önemli, bunun da yolu seçimler. AK Parti mekanizmaları olarak büyük bir seçime hazırlanıyoruz. Bir süredir kongrelerimiz devam ediyordu. Bin 50 il, ilçe, belde kongremiz tamamlandı. 69’u il, şu anda 12 il kongresi yapılacak. Bin 600 adet de kadın ve gençlik kolları kongremiz tamamlandı. Teşkilatlarımız da tamamen yenilendi, yepyeni bir enerjiyle ülke genelinde büyük bir seçim kampanyası yürüteceğiz" dedi.
 
YSK’nın seçim takvimine değinen Atalay, "10 Mart’ta başlattı, 14 Mart siyasi partilerin seçim kuruluna hangi seçim bölgelerinde seçime katılacaklarını 14 Mart’a kadar YSK’ya bildirecekler. 7 Nisan partilerin aday listelerini YSK’ya teslim tarihidir. 14 Nisan’da geçici listeler Resmi Gazete’de ilan edilecek. 24 Nisan’da da kesin listeler yayınlanmış olacak. 8 Mayıs’ta gümrük ve yurtdışında oy kullanma başlayacak" ifadelerini kullandı.
 
Atalay, dün MKYK’da alınan kararları hatırlatarak, "AK Parti olarak tüm seçim çevrelerinde seçime iştirak edeceğiz. Her yerde temsil ediliyoruz. Parti adaylarının tespit ve sıralamasında bütün seçimlerde olduğu gibi merkez yoklamasını esas aldık. Aday tespiti ve sıralamasını yapmış olacağız. Aday adaylık başvurusu 11 Şubat’ta başlayacak, 20 Şubat’ta bitecek. Bu başvurular genel merkez ve il teşkilatlarına yapılabilir. Burada önemli bir iki hususu özellikle kendi teşkilatlarımız için paylaşayım, biz daha önce bir ilke kararı aldık. Son kongrelere (5. Olağan Kongreler) teşkilatlarımızda yöneticiliğe aday olanlar için bu seçimde adaylık söz konusu olmayacaklar. İstifa ederlerse bunlar aday listelerine girmeyecekler. Kongrelerden önce bu ilke kararını açıklamıştık, onun için şuanda yeni seçilen teşkilat başkan ve mensupları aday adayı olmak için görevlerinden istifa etmesinler. Belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimiz aday adayı olmak için istifa etmesinler, bunlar aday listelerine giremeyecekler" diye konuştu.
 
KAMPANYANIN TANITIMI 15 NİSAN’DA 7 BÖLGEDE YAPILACAK
 
Özel aidat olarak başvuruda erkek adaylardan 5 bin, kadın adaylardan 2 bin 500 TL alınacağını, engellilerden ise hiç özel aidat alınmayacağını belirten Atalay, "Partimizin yürüteceği ilk çalışma takvimi belirlendi. Bu aday adaylarının başvurularının bitmesinden sonra 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde teşkilat temayül yoklaması yapılacaktır. 6 Mart’tan itibaren genel merkezde aday adaylarının iyi tanınması için mülakatlar yapılacak. 23 Mart-7 Nisan arasında genel başkanımızın başkanlığında nihai listeler belirlenmiş olacak. Kampanyamızın özüyle ilgili AK Parti her zaman çok farklı bir seçim kampanyası yürütür. Büyük bir seçim kampanyasına hazırlanıyoruz. Geçen hafta Afyon’da kampanya ile ilgili benim başkanlığımda kapsamlı bir çalışma yaptık. Oraya birlikte çalıştığımız ajansı çağırdık. Bilboardlar, müzik çalışmalarını, mitinglerin çerçevesini çizmiş olduk. Çalışmalarımız hızla devam ediyor, edecek. Kampanyamızın tanıtım programı 15 Nisan olabilir diye düşünüyoruz. Bu tanıtımı geçen tanıtımlardan farklı olarak 7 bölgemizde yapacağız" dedi.
 
Atalay, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifa edeceği iddiaları var, partinizden aday olacak mı?" sorusuna Atalay, "Sayın Cumhurbaşkanımızla Başbakanımız paylaşmışlar. Onun için doğrusu bir şey söyleyemem" karşılığını verdi.
 
TMSF’NİN BANK ASYA’YA EL KOYMASI
 
TMSF’nin Bank Asya’ya el koymasına ilişkin soruya ise Atalay, "Bu geniş bir konu. Türkiye’de tabi bankacılık sistemine çok ciddi bir denetim getirildi. O kriz yıllarını hatırlarsanız 2002 öncesi pek çok sayıda bankanın batması ve vatandaşlarımızın mağdur olması. Ekonomi ile ilgili büyük bir çöküntüydü. AK Parti döneminde BDDK kuruldu. Bankacılığa böyle bakmak lazım. Orada bir risk varsa, mevduat sahiplerini mağdur edecek risk varsa bu tür tedbirler alınır. Bank Asya konusu yeni gündemde değil. Bankanın kendi yürüyüşü BDDK tarafından değerlendirildi, risk aşamasına geldiği için de mevduat sahiplerini korumak açısından böyle bir karar alınmıştır. Ben olayı böyle yorumluyorum. Bu, teknik bir konudur. Bankacılık sistemimizin kendi iç denetim mekanizmasıyla alınmış bir karardır" cevabını verdi.
 
SEÇİM BEYANNAMESİ
 
"Seçim beyannamesinde başkanlık sistemi getirilecek mi?" sorusu üzerine Atalay, "Bu konunun her yerde tartışıldığını biliyoruz, yeni de değil ama ben geçen hafta kısa bir açıklamayla şöyle demiştim, ’Yani bizim henüz seçim beyannamemiz veya söylemlerimiz çalışılıyor, nihai şeklini almadı. Biz çalışanlar bununla ilgili basına bilgi vermeyiz’. Seçim beyannamesi ile ilgili tam bir taslağımız da çıkmadı. Her seçimde yürüten biriyim seçim beyannamesini, son güne kadar ne yer alacağını söylemeyiz. Bu Genel Başkanın hakkıdır, 15 Nisan’da Genel Başkanımız hangi konuları en öne alıyoruz, bunları Genel Başkanımız açıklayacaktır. Kampanya tanıtımı dediğimiz bunların çalışmasıdır. Bu konularda işin özü diye sizlere bir şey söylemedim, biraz da bunlar sürpriz olacak" dedi.
 
Atalay, bürokratların adaylığı konusunda AK Parti’nin fren yaptırdığı iddialarına yönelik, "Ben bir engel falan Genel Başkanımızın bürokratların istifasına engel oluyor’ diye bir şey duymadım. İstifaları genelde kendi seçenekleridir. Biz, tabi AK Parti olarak aday adayımızın çok olmasını arzu ederiz. Aday adayımızın çok olmasını, içinden iyi seçimler yapmayı arzu ederiz. O konuda hiçbir engelleme düşüncemiz söz konusu değil. Kadın adaylarla ilgili kota uygulamıyoruz. Başından beri kadın adayı bünyesinde en çok barındıran parti olduk. Son kongrelerimizde, teşkilatlarımızda kadın yönetici sayısı çok arttı. Türkiye’de kadınların hem toplumsal hayatta hem siyasi hayatta daha fazla rol almaları için büyük çaba sarf ediyoruz. Genel başkanımızın ve hepimizin yine hassasiyeti bu" açıklamasında bulundu.
 
"Doğu için seçim stratejisi planlıyor musunuz?" sorusu üzerine Atalay, "HDP ile ilgili ve diğer partilerle ilgili strateji bunlar için çalışır. Biz de strateji çalışıyoruz, strateji heyetimiz var. İktidarın, kendi partimizin mitingleri hepsi bunun içinde, seçim stratejisi yürütürüz. Bölge ve Türkiye ile ilgili her türlü alternatifi düşünüyoruz. Kendi stratejimiz için o değerlendirmeleri alıyoruz" diye konuştu.
 
Başka bir gazetecinin, "Seçim beyannamesinin bir bölümünün kutsal mücadeleye ayrılacağı yönünde bir haber vardı" sözleri üzerine Atalay, "Kutsal mücadele diye bir terimi ilk defa sizden duyuyorum. Kimin yorumu bilmiyorum" karşılığını verdi.
 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin Haziran seçimlerinde AK Parti’den aday gösterileceği iddialarına ilişkin soru üzerine Atalay, "Çok istisnai bir durum olursa partinin kararı olabilir" şeklide konuştu.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI
 
AK Parti’nin başkanlık sistemi ile ilgili bakışının sorulması üzerine de Atalay, "Tartışılmayan hiçbir konu olmaz, herkes özgürce düşüncesini söyler. Orada tartışırız, bir karar verilir ama ondan sonra o kararın peşinde oluruz. Burada ihtilaf falan olmaz. Farklı düşünenler tabi olabilir ama bir karar verilir, hepimiz o farklılıkları unuturuz. O kararın üzerinde hepimiz çalışırız. Dünkü MKYK toplantımızda bu değerlendirilmedi. Şöyle olur; biz seçim beyannamemizdeki çalışmamızı tamamlarız, genel başkanımıza ve MYK’ya sunarız. Orada belki öncelikler değişebilir, tartışılabilir" dedi.
 
"PARTİMİZ İÇİN BUNDAN SONRA DA ÇALIŞACAĞIZ"
 
Başka bir gazetecinin, "7 Haziran’daki genel seçimlerden sonraki planınız ne olacak?" sorusuna Atalay, "Benim üçüncü dönemim. Türkiye’yi değiştiren büyük bir misyonun içinde rol aldım. 12 yıllık bakanlık yaptım. Partimin ve bu misyonun güçlü şekilde devamı benim en önemli dileğim. Partim, partimiz için bundan sonra da çalışacağız. Bütün çalışmam partimizin geleceğe güçlü şekilde yürümesi olacak" cevabını verdi.
 
KILIÇDAROĞLU’NUN SİYASİ PARTİLER KANUNU AÇIKLAMALARI
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Siyasi Partiler Kanunu’na ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Atalay, "Şu anda milletvekillerinde mümkün olduğunca adaylarımızı belirlemede kamuoyu, teşkilat yoklamaları kullanılıyor. Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu üzerinde tartışılması gereken birçok konu var. Seçime doğru giderken yapılacak iş değil bunlar, bu seçimden sonra" şeklinde konuştu.
 
Başkanlık sistemi konusunun tartışılmasını ’iyi’ olarak niteleyen Atalay, "Türkiye’de bütün sistemler tartışılmalı. Bütün bunlar demokrasi için iyi. Bu, kamuoyunda ortalıkta bu sistem tartışmaları yapılmalıdır. Bunlar olumludur" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler