İsrail'den Türkiye'ye misilleme!

 İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik kriz savunma anlaşması yapan firmaları vurdu. İsrail Savunma Bakanlığı, İsrailli savunma sanayi firmaları IAI ile Elbit’in Türk Hava Kuvvetleri’ne istihbarat sistemi satışına dair ihracat lisansını iptal etti.İsrai

İsrail'den Türkiye'ye misilleme!

 İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik kriz savunma anlaşması yapan firmaları vurdu. İsrail Savunma Bakanlığı, İsrailli savunma sanayi firmaları IAI ile Elbit’in Türk Hava Kuvvetleri’ne istihbarat sistemi satışına dair ihracat lisansını iptal etti.

İsrail firmaları, Türk F-4 savaş uçaklarına monte edilmek üzere kamera sistemleri üretiyordu. İsrail firmalarıyla 2008 yılında 165milyon dolarlık sözleşme imzalanmış ve 2009 yılında söz konusu firmalara avans ödemesi yapılmıştı.

Söz konusu sistemlerin sahip olduğu teknoloji, henüz hiçbir Türk savaş uçağında bulunmuyor. Şu an F-4 uçaklarında kullanılan sistem, dijital görüntülemeyi içermiyor. Görüntülerin üsse aktarılması için uçakların iniş yapması ve filmlerin banyolanarak karta basılması gerekiyor.

Yeni sistemle F-4 uçaklarının 150 kilometre menzilden dijital fotoğraf çekebilmesi ve çektikleri görüntüleri yere inmeden üsse aktarması sağlanacaktı. İsrail firmalarının söz konusu sistemlerin teslimatına 2011’de başlaması gerekiyordu.

BEDELİ İSTENECEK

Ancak daha sonra varılan uzlaşma uyarınca, ilk teslimat Nisan 2012’ye ertelenmişti. İsrail firmaları, ihracat lisanslarının iptal edilmesi nedeniyle nisanda teslimata başlamazsa, Türkiye önce gecikme bedeli talep edecek, daha sonra da konuyu uluslararası yargıya taşıyacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler