İran'dan Türkiye'ye radar sitemi

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Türkiye'de NATO için radar sistemi inşa edilmesini eleştirdi, rahatsızlıklarını Türkiye'ye aktardıklarını söyledi.İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Türkiye'nin NATO'ya ait erken uyarı radar sistemine ev sahipliği etme

İran'dan Türkiye'ye radar sitemi

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Türkiye'de NATO için radar sistemi inşa edilmesini eleştirdi, rahatsızlıklarını Türkiye'ye aktardıklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Türkiye'nin NATO'ya ait erken uyarı radar sistemine ev sahipliği etme kararını eleştirdi.

Ahmedinejad, İran televizyonuna yaptığı açıklamada, radarın İran ile bir silahlı çatışmaya girilmesi durumunda İsrail'i korumayı amaçladığını öne sürdü.

Türkiye'nin yapılmasını geçen ay kabul ettiği radar üssü, füze savunma sisteminin bir parçası durumunda.

Radar sisteminin inşa edileceği Malatya'nın Kürecik ilçesi İran sınırına yaklaşık 700 km mesafede.

İran Cumhurbaşkanı, "Türk dostlarımıza yaptıklarının doğru olmadığını, bu sistemin kendi çıkarlarına olmayacağını söyledik. NATO üyesi olduğunuzun farkındayız, ama onlar sizin dostunuz değil" diye konuştu.

"Amaç bir gün (İsrail) bize karşı askeri bir eyleme girişirse, füzelerimizin işgal ettikleri topraklara ulaşmasını engellemek" dedi.

Türkiye, sistemin belirli bir ülkeyi hedef almadığını kaydetmiş; İran'ın adı tehdit olarak anılırsa, anlaşmayı bloke edeceğini kaydetmişti.

Pentagon sözcüleri, ABD'nin sene sonuna dek radar sisteminin kurulmuş olmasını umduğunu kaydediyordu.

Ahmedinejad canlı yayınlanan açıklamasında ülke tarihinin en büyük yolsuzluk skandalına da değindi.

Bu skandala karışanların mutlaka yargılanıp cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte, skandala kendine yakın isimlerin ve yardımcılarının da karıştığı iddialarına sert şekilde karşı çıktı.

Dün de İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2,8 milyar doları bulduğu söylenen yolsuzluk ve dolandırıcılık iddiaları konusunda kimseye hoşgörü gösterilmeyeceğini kaydetmişti.

Olayla ilgili olarak 22 kişi gözaltına alındı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset