İçişleri Bakanı ’seçim önlemleri’ni anlattı

İçişleri Bakanı Selahattin Altınok, "Seçim güvenliğiyle ilgili tedbirlerimizi seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasını kapsayacak şekilde titizlikle planlıyor ve uyguluyoruz" dedi.1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi kapsamında ilki Sivas'ta toplanan Seçi

İçişleri Bakanı ’seçim önlemleri’ni anlattı

İçişleri Bakanı Selahattin Altınok, "Seçim güvenliğiyle ilgili tedbirlerimizi seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasını kapsayacak şekilde titizlikle planlıyor ve uyguluyoruz" dedi.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi kapsamında ilki Sivas'ta toplanan Seçim Güvenliği Bölge Toplantılarının altıncısı, aralarında Ankara, Antalya, Zonguldak, Sinop, Afyonkarahisar ve Çorum'un yer aldığı 25 ilden gelen valilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Sahil Komutanı Tümamiral Hakan Üstem ile askeri yetkililer ve emniyet yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Altınok, "31 Ağustos tarihi itibarıyla başlayan seçim sürecinin huzur ve güven ortamında demokratik bir olgunluk içinde geçmesini, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" diyerek sözlerine başladı.

Türk halkının 30 yılı aşkın bir süredir terör olayları nedeniyle çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirten Altınok, "Son aylarda terör olayları toplumsal barışımızı, bin yıllık kardeşliğimizi, ülkemizin birliğini bütünlüğünü hedef aldı. Yapılan hain saldırılarla, kurulan tuzaklarla çocuk-yaşlı, kadın-erkek pek çok masum vatandaşımızı kaybettik. Kandan beslenen bu şebeke milletin namus ve şerefini korumak için görev yapan asker ve polisimizi yatağında uyurken, trafik görevini yaparken, paazarda çarşıda eşinin çocuğunun yanında kalleşçe ve korkakça yapılan saldırılarla şehit ettiler. Hiçbir ahlaka sığmayacak şekilde eli kalem tutacak çocukların eline silah veren gözü dönmüş katiller her gün binlerce turistin, ziyaretçinin gezeceği tarihi kentlerimizin sokaklarını patlayıcı tuzaklarla kapatmaya çalışıyorlar. İnsanları evlerinde tehdit etmeye başladılar" ifadelerini kullandı.

Bakan Altınok, "Tek bir örgüt mensubu kalmayıncaya kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

Türkiye'nin seçimlerle ilgili deneyiminin yaklaşık 150 yıl öncesine dayandığını hatırlatan Altınok, bu kapsamda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile il ve ilçe seçim kurullarının çalıştıklarını belirtti.

Bakan Altınok, "Seçim sürecinin demokrasi şölenine dönüşmesi ve ülkemize yakışır bir şekilde geçirilebilmesi için başta bakanlığımız olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa büyük sorumluluklar düşmektedir" dedi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI

Seçimlerin hür ve demokratik bir şekilde yapılması için güvenli bir ortamın sağlanmasının önemine dikkat çeken Altınok, "Hükümetimiz ve bakanlığımız bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerle ilgili de her türlü güvenlik tedbirini almaktadır. Kamu güvenliğinin sağlanması ile kamu dışı eylem ve işlemlerin önlenmesi Bakanlığımız'a aittir. Seçim güvenliğiyle ilgili tedbirlerimizi seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasını kapsayacak şekilde titizlikle planlıyor ve uyguluyoruz. Bu doğrultuda bakanlık olarak seçim sürecinin tam bir tarafsızlık ve güven içinde yürütülmesini sağlayarak, bugün toplantıya katılan yaklaşık 25 ilimizde bulunan 14 milyon seçmeni ve ülke genelinde oy kullanacak olan yaklaşık 54 milyon seçmenin hiçbir baskı ve yönlendirmeye maruz kalmadan hür iradesinin sandığa yansıtabilmesi için çalışıyoruz. Bu çerçevede seçimlerin güven içinde yapılması için seçim günü 385 bin personel görev yapacaktır. Seçimlerde görev alacak personelimize yönelik gerekli tüm eğitimler verilmiştir" açıklamasında bulundu.

"SEÇİM HAREKAT MERKEZLERİ OLUŞTURULDU"

"26. Dönem Milletvekili Seçimlerinde Alınacak Emniyet Tedbirleri" konulu genelgenin 81 ilin valiliğine gönderildiğini belirten Altınok, "Seçimlerle ilgili temel mevzuat, genel ve Yüksek Seçim Kurulu kararlarından bazılarını içeren seçim güvenliği rehberi hazırlanarak dağıtılmı yapılıyor. Seçim döneminde güvenlik tehdidi konularının takibi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Bakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerinde seçim harekat merkezlerini oluşturuldu" dedi.

1 Kasım seçimlerine yönelik hazırlık kapsamında seçim güvenliği bölge toplantıları yaptıklarını anlatan Altınok, bu kapsamda ilk toplantının Sivas'ta gerçekleştirildiğini, bugün ise bu toplantıların altıncısının 25 ilin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildiğini vurguladı.

VALİ VE EMNİYET GÜÇLERİ ÖNLEM ALIYOR

Bakan Altınok, şöyle devam etti:

"Güvenliği düzenlediğimiz bölge toplantılarıyla tüm illerimizin seçim güvenliğiyle ilgili yaptıkları çalışmaları hep beraber değerlendiriyoruz. Koordinasyon gerektiren hususları yeniden gözden geçiriyoruz. Karşılaşabilecek sorunları netleştirerek eksiklikleri gideriyoruz. Şüphesiz seçim güvenliğinin sağlanması hususunda il idaresinin başı ve illerin huzur ve güvenliğinden birinci derece sorumlu olan valililerimize ve güvenlik güçlerimize büyük görevler düşmektedir. Bu çerçevede pek çok ilimiz kendi güvenlik toplantılarını yaparak alacakları tedbirleri aldılar ve hayata geçirmeye başladılar. Bu toplantıdan sonra tüm illerimiz seçim güvenliği ile ilgili planlama ve çalışmalarını tekrar gözden geçirip alınan kararları titizlikle uygulayacaklardır.

Yapmış olduğumuz hazırlıklar ve almış olduğumuz tedbirlerle vatandaşlarımızın hür iradesini özgürce kullanmaları, siyasi partilerin ve adayların yasalar çerçevesinde propaganda ve siyasi faaliyette bulunmaları için her türlü kolaylığı sağlayacak, seçim sandıklarının kurulacağı mahallelerde vatandaşların herhangi bir baskıya uğramadan rahatça oylarını kullanacak şekilde gerekli güvenlik tedbirleri alınacaktır. Bu toplantılar seçimlerin demokratik bir ortamda, huzur ve güven içinde geçirilmesi konusundaki kararlılık ve hassasiyetimizin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

İçişleri Bakanı Selami Altınok'un açıklamalarının ardından toplantının basına kapalı bölümünde illerin seçim güvenliği ile ilgili çalışmaları, sunum ve ihtiyaçlar konusunda detaylı görüş alışverişinde bulunulacağı kaydedildi.

İçişleri Bakanı ’seçim önlemleri’ni anlattı

İçişleri Bakanı ’seçim önlemleri’ni anlattı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset