"Hem Irak hem Suriye'yi..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında konuştu. Erdoğan,  "Hem Irak hem de Suriye’yi hedef alacak bir koalisyonun dışında Türkiye olarak biz kalamayız" dedi.Erdoğan, konuşmasında "IŞİD terörü ortaya

"Hem Irak hem Suriye'yi..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında konuştu. Erdoğan,  "Hem Irak hem de Suriye’yi hedef alacak bir koalisyonun dışında Türkiye olarak biz kalamayız" dedi.

Erdoğan, konuşmasında "IŞİD terörü ortaya çıktı, yeni değil bu. El Kaide'den türedi ve Irak'ın üçte birini işgal etmiş durumdalar. Peki ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun? Orada niye sesin çıkmıyor? Ona karşı niye bir 'ortak mücadele verelim' demiyorsun?" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bölgesel bir terörle karşı karşıyayız. İklim değişikliği, Ebola gibi salgın hastalıklar, göç küresel gündemi oluşturuyor.  Bazı ülkelerde rejimlerin halklarına karşı yürüttükleri sindirme ve şiddet politikaları, arkasında ağır enkazlar bırakmaya devam ediyor. Terör daha fazla küreselleşmek, daha geniş coğrafyalara sirayet etmek suretiyle küresel barışı tehdit eder bir boyuta ulaşıyor.


"DÜNYANIN KADERİNİN 5 ÜLKENİN ELİNE BIRAKAMAYIZ"

BM ve Uluslarlarası örgütler insanlığı tehdit eden sorunlarda tedbir almakta etkisiz kalıyor. Dünya 5'ten büyüktür. Dünyanın kaderini bu 5 ülkenin eline bırakamayız. Artık dünya 2. dünya savaşı şartlarını yaşayan dünya değildir. Hükümet başkanları çok haklısın diyorlar ama kürsüye çıkıldığı zaman kimse bunu konuşmuyor.
Benim kaderim sürekli o 5 tane üyenin 2 dudağının arasında olmamalıdır. Şu anda Suriye'de zulüm var, Irak'ta zulüm var. Karar verirken ne deniyor? BM Güvenlik Konseyi ne der? Veya bu 5 üye ne der? Veya geç onu, o 5 üyenin içinde herhangi bir üye ne der? 'Hayır' diyorsa mesele bitmiştir. Kimse onu değiştiremez. Tüm dünya, bir üyenin iki dudağının arasına mahkum mu?

Birleşmiş Milletler'in reforme edilmesi konusunda adım atılmıyor. Herkes bir şeylerden çekiniyor.
Küresel sorunlar karşısında sergilenen kayıtsızlık sorunların büyümesinde en büyük etkendir.

"ONLARLA AYNI KARE İÇİNDE YER ALMAM"

Şimdi BM, darbecilerin konuşma yaptığı bir yer midir, yoksa gerçekten demokratik yollarla seçilmiş olanların gelip konuşma yaptığı bir yer midir veya halkının memnun olduğu, otokratik rejimlerden gelenlerin konuşma yaptığı bir yer midir? Yok herkesin gelip konuşma yaptığı bir yerse ayrı mesele ama eğer ben Tayyip Erdoğan olarak demokrasiye inanıyorsam, dolayısıyla antidemokratik yollarla iş başına gelenlerle aynı karenin içinde fotoğraf vermem, yer almam. '1 buçuk milyon insan senin ülkene geldi yardım olarak ne yapabiliriz' diyen yok.

"EY DÜNYA IŞİD'E AYAKLANIYORSUN DA..."

IŞİD terörü ortaya çıktı, yeni değil bu. El Kaide'den türedi ve Irak'ın üçte birini işgal etmiş durumdalar. Peki ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun? Orada niye sesin çıkmıyor? Ona karşı niye bir 'ortak mücadele verelim' demiyorsun? Şimdi ben bunu anlamakta da zorlanıyorum. Dünya eğer siyaset, adalet üzere kurulu olursa onun bir anlamı vardır. Ama eğer siyaset adaletten kopuksa orada bir netice almak mümkün değildir

Şu anda Irak ve Suriye'deki terör örgütüne yönelik bir koalisyon tarafından yapılan operasyon, hiç kuşkusuz önemlidir. Ancak bunun yeterli olmadığını, sorunlara kalıcı çözümler üretecek mekanizmaların da devreye girmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Havadan bomba atmak, soruna ancak geçici bir çözüm sağlar, sorunun üzerini örter.

Oluşturulan koalisyon hem Irak hem Suriye'yi hedef almalıdır. Hem Irak hem Suriye'yi hedef alan koalisyonunun dışında olamayız.

Yaptığımız görüşmelerde ben hep şunu söyledim: 1 – Uçuşa güvenli bölge adımını atmalıyız. 2- Güvenli bölge şart… 3 – Eğit donat adımını atmalıyız. O olmaz bu olur.. Hayır üçünün de olması lazım. Biz olaya sadece terör örgütü açısından değil Suriye rejimi açısından da bakıyoruz.

Bölgesel aktörlerin ortak projeler etrafında bir araya gelmeleri için somut adımlar attık. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye ile ilgili bilimsel olmayan açıklamalar yapıyor.

SORU&CEVAP

Erdoğan, soruları yanıtladı:

IŞİD İLE MÜCADELE

IŞİD'in elindeki silahlar ABD'nin silahları. Almanya silah gönderiyorum diyor, kime gönderiyor. Yarın bir gün IŞİD'in eline geçmeyeceği ne malum.

Bu hafta içerisinde ilgili birimlerimize konuşacağız ve olmamız gereken yerde muhakkak olacağız.
Biz bu işin dışında kalamayız. Türk askeri sınırda ne yapıyor şu an, Suriye'den gelenleri engellemeyi çalışıyor.
Bunu böyle yapacağımıza orada güvenli bölge ile Suriyeli kardeşlerimizi kendi ülkelerine gönderelim. Irak’ta da terörü arındırarak güvenliği tesis etmek gerekir. Dost acı söyler ama gerçeği söyler. Ben de gerçeği söylemek zorundayım.

"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ HEDEFLERİ..."

Türkiye'nin en önemli hedefleri eğitimde sağlıkta enerji konusunda başarılı olmak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset