Haberal'a Öcalan ayarı

Ak Parti, Öcalan'ın da Haberal düzenlemesinden yararlanmaması için önerge verdi.TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.Toplantıda muhalefet partisi milletvekillerinin AİHM'e Türkiye'den yapılan çok sayıda

Haberal'a Öcalan ayarı

Ak Parti, Öcalan'ın da Haberal düzenlemesinden yararlanmaması için önerge verdi.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.

Toplantıda muhalefet partisi milletvekillerinin AİHM'e Türkiye'den yapılan çok sayıda başvuru ve uzun tutukluluk süreleri hakkındaki eleştirilerini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hazırlanmakta olan geniş kapsamlı tasarı hakkında da ipuçları verdi.

Adalet Bakanı Ergin, CHP'li Ali İhsan Köktürk'ün, ''Adalet Bakanlığı'nın sorunu çözmeye yönelik bir düzenleme yapmadığı, geçici bir düzenleme yaptığı'' eleştirisini, aşırı alınganlık ya da şüpheci olarak bulduğunu ifade etti ve şunlarısöyledi: ''AİHM'de şikayetlerin önemli bir bölümünün uzun tutukluluk sürelerinden kaynaklandığı düşüncesine kısmen katılıyorum. Ancak bununla ilgili çok köklü çabalarımız var ve bunların da meyvelerini almaya başladık. En geç bir hafta içerisinde buna ilişkin çok geniş kapsamlı bir tasarıyı Meclise getireceğiz. Bu tasarı içerisinde bu süreleri dahada kısaltacak çok önemli düzenlemeleri beraberce yasalaştıracağız.

Hukuk yargılamalarında bir sene sonra, temyiz aşaması dahil ortalama yargılamaların bir yıla indirileceğini; ceza yargılamalarında ise 1,5-2 yıl içerisinde, ortalama bir yıla indirileceğini ümit ediyorum. Yargıtay'da görülmekte olan davalar erimeye başlayacak, hukukta bir yılda, cezada da 1,5-2 yıl arasındaki sürede stok dosyalar bitecek, Yargıtay postaya çalışacak. Bu da Türkiye'de davaların temyiz süreci de dahil bir yıl içinde bitirileceğini gösteriyor bize. Bu da Türkiye açısından bir devrimdir.''

"205 CEZAEVİ KAPATILDI 60 TANE AÇILDI"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'de ceza infaz kurumlarının şartlarının çok iyi olmaması nedeniyle bu konuda da önemli yenilikler yaptıklarını söyledi. Bu konuda hala ideal bir noktaya gelinemediğini, ancak 2002'den bu yana 205 cezaevinin kapatıldığını ve bunların yerine daha modern 60 cezaevi açıldığını belirten Ergin, 38 cezaevi inşaatının da devam ettiğini ifade etti.

ÖCALAN HASTA YAKINI İÇİN BİLE ÇIKAMAYACAK
Bakan Ergin ayrıca tekliflerle, yakınlarını hayati tehlike geçirecek şekilde rahatsızlandığı sağlık kurulu raporuyla belirlenen kişilere hastalarıyla görüşme ''helalleşme'' izni getiren düzenlemeler yapıldığını ifade etti ve ayrıca avukat görüş izninin kötüye kullanılması ya da suç işlendiği yönünde değerlendirilmesi halinde bunun önlenmesine yönelik düzenlemelere yer verildiğini bildirdi.

MHP'li Öztürk'ün sözlerine yanıt veren Ergin, ''Sayın milletvekili, İmralı'da hükümlü bulunan kişi ile ilgili endişesini dile getirdi. Teklif aslında bu endişeleri önleyecek şekilde düzenlenmiş. Ancak arkadaşlarımızın hazırladığı bir önergeyle, bu endişeleri de giderecek, akla bile getirtmeyecek bir hazırlık var. Bu önerge olmasaydı bile, 5275 sayılı yasanın 25. maddesinde, 'müebbet ağır hapis cezasından hükümlülerin hiç bir şekilde cezaevi dışına çıkarılamayacağı' hükmü var'' dedi.

AK PARTİDEN ÖCALAN ÖNERGESİ
Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı CHP milletvekili Mehmet Haberal için yapılan düzenlemeden Abdullah Öcalan'ın yararlanmaması için AK Parti yeni bir önerge verdi. Buna göre düzenlemeden, terörle mücadeleden hüküm giyenler yararlanamayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset