Gül: Erdoğan'la konuşma vakti geldi!

Kuveyt'e resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Cumhurbaşkanlığına adaylığım konusunu konuşmanın zamanı geldi" dedi.Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda kendisinin ve Başbakan Tayip Erdoğan'ın birbirlerine karşı "sürpriz" yapmayacaklarını, "otu

Gül: Erdoğan'la konuşma vakti geldi!
Kuveyt'e resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Cumhurbaşkanlığına adaylığım konusunu konuşmanın zamanı geldi" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda kendisinin ve Başbakan Tayip Erdoğan'ın birbirlerine karşı "sürpriz" yapmayacaklarını, "oturup konuşarak karar vereceklerini" söyledi. Gül, yolsuzluk iddiaları konusunda "Hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde araştırmalı... Varsa yolsuzlukla ilgili meseleler bunlar hukuki meselelerdir. Mahkemeler, prosedürler belli. Ortaya çıkacaktır" diye konuştu. Gül, Dışişleri'ndeki dinleme ve sızdırma olayının da 'dışarıdan değil, içeriden' yapıldığını açıkladı.
 
CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ
 
Kuveyt'e resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin "Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?" sorusuna şu cevabı verdi: "Bana bir-iki sene önce de soruyordunuz. Zamanı gelince konuşuruz diyordum. Şimdi bu seçim aradan çıktıktan sonra ağustosta Cumhurbaşkanlığı Seçimi olduğuna göre bunun da günü geldi. Bu da konuşulacaktır tabii. Ne zaman derseniz; nisan ayının sonunda mayıs ayının başında bunlar netleşmiş olur. Nasıl olur, ne olur, bunları cumhurbaşkanlığı seçiminden önce oturur konuşuruz, ona göre karar veririz. Cumhurbaşkanlığı ile her şeyin artık konuşulacağı gün geldi. Herkes bununla uğraşacak. Mayıs ayı içerisinde herhalde bunlar netleşir." Başbakan'la görüştünüz değil mi, sorusuna Gül'ün cevabı şöyle: "Tabii ki. Diğer arkadaşlarımla da. Ben dışarıdan bağımsız bir siyasetçi olarak cumhurbaşkanlığına gelmedim. Tabii ki konuşacak arkadaşlarım var."
 
Görüşmenin bu bölümünde sorular ve Gül'ün cevapları şöyle:
 
- Başbakan size danışmadan seçimlerini öne almak, iki seçimi birleştirmek gibi sizin pozisyonunuzu zora sokacak kanun çıkarabilir mi?
 
İşi kişiselleştirmemek gerekir. Nihayetinde bu tip şeylerin üzerinde konuşuruz. Benim kanaatim önemli olur. Oturup konuşuruz dediğimde işte bunların hepsini konuşuruz. Yani ben yarın gazete manşetinden bir şey duymam. Erken seçim kararı çıkmış gibi şeyler olmaz. Hepsini kendi aramızda oturur konuşuruz. Nihayetinde böyle bir kararı Meclis'te çoğunluğu olan iktidar partisi verecektir, (genel seçimlerin öne alınması yönünde) kanun çıkması gerekeceği için...
 
- Ak Parti'nin aldığı oy oranının üzerine BDP oyları eklenerek Başbakan'ın Köşk'e çıkmak isteyeceğine dair çok sayıda yorum var. Sizin düşünceniz nedir?
 
Bu konuda söyleyeceğim demin söylediğim şeydir. Cumhurbaşkanlığını konuşmanın günü geldi.
 
- Siz de Başbakan da zaman zaman kardeşlik hukukundan bahsedersiniz. Aranızdaki bu kardeşlik hukukuna göre Başbakan'ın cumhurbaşkanlığınızı etkileyecek bir adımı size haber vermeden, sürpriz yaparak atmayacağından emin misiniz?
 
Açıkçası ben Başbakan'a yapmam, o da bana yapmaz. Bu tip öyle meselelerde oturup konuşuruz.
 
BAŞBAKAN OLUR MUSUNUZ?
 
- Konuşmanız ve koşullarınız uygun olursa Başbakan olmayı düşünür müsünüz?
 
Önce bir şey söylemem. Oturup bunları konuşalım bakalım. Hele bir seçim neticeleri ortaya çıksın resmiyet kazansın. Ondan sonra muhakkak kendi aramızda bir değerlendirme yaparız. Muhakkak ki benim de düşüncelerim vardır. Hiç kimse duyarsız değil ki bu tip şeylere. Türkiye normal gündemine dönsün derken bir taraftan da böyle bir seçim var, ne olacak dememek lazım. Çok sayıda parti teşkilatının milletvekillerinin, belediye başkanlarının katıldığı bir seçim, topyekûn oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin memleketin her tarafını altüst edecek şekilde olmaması gerekir. Önemi ve değeri açısından demiyorum. Geçmişte kavgaların sebebi bu oldu. Onu görmemezlikten gelmiyorum. İnsanların meşguliyeti açısından diyorum. Şu kadar belediye başkanı, milletvekili Meclis üyeleri birebir herkes seçime giriyor. Onu söylemek açısından dedim.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler